Kuih Bakar Pandan yang tak sempat sejuk
Assalamualaikum.....
Hari ni pagi aku bersiaran sebab aku bercutiiiiiii........ Hari ni nak menghantar Bonda tercinta ke KLIA untuk mengerjakan umrah. Sesekali duduk kat rumah time orang semua bekerja ni best gak kan....
Just nak share dgn uolss kuih bakar yang aku buat hari Ahad lepas. Aku ambik dari dapur Kak Ummi Home Sweet Home. Rasanya:............................... Marbeles. Sedap sesangat. Anak-anak pun suka sangat. Keluar jer dari oven semua dah menanti. Anak adik aku si Adi Faris yg umur 3 tahun tu pun makan 3 potong.
Disebabkan potong masa pamas-panas tu yang jadi tak cun macam gambar kat atas tu. Yang tu pun sempat diselamatkan..... Kak Ummi, saya c&p resepi yerk....
KUIH BAKAR BIJAN
Resepi: Joayee
Bahan:-
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml) saya guna santan fresh
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
Cara-Cara:-
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C bakar selama 1 jam 15 minit)
Selamat mencuba......
Kuih Bakar Pandan yang tak sempat sejuk
Assalamualaikum.....
Hari ni pagi aku bersiaran sebab aku bercutiiiiiii........ Hari ni nak menghantar Bonda tercinta ke KLIA untuk mengerjakan umrah. Sesekali duduk kat rumah time orang semua bekerja ni best gak kan....
Just nak share dgn uolss kuih bakar yang aku buat hari Ahad lepas. Aku ambik dari dapur Kak Ummi Home Sweet Home. Rasanya:............................... Marbeles. Sedap sesangat. Anak-anak pun suka sangat. Keluar jer dari oven semua dah menanti. Anak adik aku si Adi Faris yg umur 3 tahun tu pun makan 3 potong.
Disebabkan potong masa pamas-panas tu yang jadi tak cun macam gambar kat atas tu. Yang tu pun sempat diselamatkan..... Kak Ummi, saya c&p resepi yerk....
KUIH BAKAR BIJAN
Resepi: Joayee
Bahan:-
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml) saya guna santan fresh
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
Cara-Cara:-
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C bakar selama 1 jam 15 minit)
Selamat mencuba......
6 comments:
sedapnya kuih bako pandan neh.eh suam2 leh potong ye..hehe..nakbuat gak la resepi neh..sedapkan
izahdaut:
memang sedapppppppp.....
kalau potong masa suam-suam tu yang jadi tak sememah cam aida buat tu. Kak ummi punya kuih cun jer.... nak buat camner dah tak sabo nak makan
amboi .. rajinnya wanida buat kueh bakar. kc suka kueh ni tp suka makan je. buat tak suka. kalo kita ber2 bergabung mesti best, kan.
Awak tukang masak, saya tukang makan. haha ..
Kakchik@ella:
takde la rajin sangat tapi suka mencuba. Kalau first time buat dah jadi lagu suka..... hahaha
oraits.... nanti saya masak nanti kita makan sama2.... bila erk?
salam Wanida...waaah kuih bakar ada sini...nak nak laaa...dah duduk bersila nih..cepat2 potong bg akak..hehehhehe
kak ummi
Tu yang tinggal 3 potong tu memang khas tuk akak. Yang lain dah selamat.... anak2 suka sangat
Post a Comment