Assalamualaikum......
Salam petang Ahad. Dari tadi nak upload en3 tapi tak sempat. Hari ini kita bersiaran dengan entry masakan ye kawan2. Hari ni just masak tuk breakfast sbb tengahhari ada jemputan kahwin kat rumah ex-kawan kerja EDH. Anak dia kahwin so, lunch ni tak payah ler masak. Aku suka sangat...... hahahaha
Just nak tayang gambar masak kicap daging semalam. Dah puas aku berfikir nak masak apa last-last ini yang aku masak. Anak-anak suka sangat lauk ni.... Aku pun suka gak masak..... senang & simple. Jom lah kita layan resepi mudah & senang ni. Khas untuk mereka yang seangkatan dgn aku yang tahu masak simple2 nie....
Bahan-bahan:-
- 600g daging batang pinang
- 3 ulas bawang putih di hiris halus
- 3 ulas bawang merah di mayang
- 1 inci halia di hilris halus
- 1 biji bawang besar di potong bulat
- 1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1/2 makan tepung jagung
- sedikit air asam jawa
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 pokok daun bawang
- 3 ulas cili besar merah
Cara - cara nak masak:-
- Potong daging, basuh & toskan.
- Panaskan minyak & tumis bawang putih, bawang merah & halia sehingga naik bau. Masukkan daging kacau hingga rata. Masukkan air & tutup. Tunggu sehingga daging separuh empuk.
- Masukkan lada hitam, sos tiram, kicap manis, kicap pekat, air asam jawa, tepung jagung & garam.
- Masak hingga kuahnya pekat. Masukkan bawang besar, cili merah & daun bawang. Balik-balikkan & angkat
- Sedia untuk di hidangkan........
Zoom sikit.....
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment