Monday, September 6, 2010

Chocolate Rice Orange Muffin

Assalamualaikum......


Dalam orang sumer sibuk nak nunjuk kuih raya, aku lak sibuk nak nunjuk Orange Muffin yg aku buat tuk Along bawak kat Surau first week pose dulu. Actually, muffin ni first time aku makan kat umah sorang sahabat merangkap kembaq aku. Memang sedap. Dia ambik resepi ni kat umah kak Ummi...... Home Sweat Home.....!





Bukan aku kata...... tapi kawan2 Along yg kata.....
Muffin ni sedap sgt ..... marvelous!
Bagi aku lak..... memang marvelous lah...... Thanks Home Sweat Homes for the great resepi....


Lebih kurang.... dialog Along ngan kwn dia:

Kwn Along : Malissa, sedap betul kek mak ko buat ni....

Along : Bukan kek la..... Muffin. (nada eksyen sikit.... hihihi)

Kwn Along : Tak kira lah sama jer.... tapi nape sikit sgt....? ko suwuh lah mak ko buat byk sikit....

Along : Ko suka ek..... Memang sedap. Kalau ko nak byk, ko orderlah ngan mak aku. Nanti aku ty
mak aku bape regenyer......? ( promote tu..... Pandai anak mama!) Nak berniaga plak dah




Bahan A:-
2 cawan tepung gandum *
1 sk. baking powder *
1/2 sk soda bikarbonat * -(bahan * diayak 2x)
1 cawan gula perang
2 sb. chocolate rice
hiasan - choc chips (jika suka)


Bahan B:-
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren (akak substitute dgn 1 cawan fresh milk + 3 sb. jus oren)
1 biji telor (dipukul sikit)
1 sk. oren paste


Cara-Cara:-
Panaskan oven pada suhu 180C selama 15 minit (api atas bawah)
Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
Curahkan bahan B yang telah disatukan dan kacau rata. (jangan kacau lama sgt, setakat bercampur elok dah)
Masukan kertas muffin dalam acuan muffin (akak guna muffin cups)
Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh, hias dengan choc chips. (akak gunakan muffin cups dan sudukan separuh dari cup tu jek, baru elok, takpun nnt meletuss..hehe)
Bakar selama 20 minit / hingga masak kekuningan.
Sejukkan atas redai.



Cubalah uollssss....... Senang & sedap. Kak Ummi ai kopipes jer..... hahal ek...

2 comments:

pidOt said...

intan......nnti nak rs......nmpk sedap tuh

kisahwanida said...

nanti kita jumpa, aku wat ek....

Monday, September 6, 2010

Chocolate Rice Orange Muffin

Assalamualaikum......


Dalam orang sumer sibuk nak nunjuk kuih raya, aku lak sibuk nak nunjuk Orange Muffin yg aku buat tuk Along bawak kat Surau first week pose dulu. Actually, muffin ni first time aku makan kat umah sorang sahabat merangkap kembaq aku. Memang sedap. Dia ambik resepi ni kat umah kak Ummi...... Home Sweat Home.....!





Bukan aku kata...... tapi kawan2 Along yg kata.....
Muffin ni sedap sgt ..... marvelous!
Bagi aku lak..... memang marvelous lah...... Thanks Home Sweat Homes for the great resepi....


Lebih kurang.... dialog Along ngan kwn dia:

Kwn Along : Malissa, sedap betul kek mak ko buat ni....

Along : Bukan kek la..... Muffin. (nada eksyen sikit.... hihihi)

Kwn Along : Tak kira lah sama jer.... tapi nape sikit sgt....? ko suwuh lah mak ko buat byk sikit....

Along : Ko suka ek..... Memang sedap. Kalau ko nak byk, ko orderlah ngan mak aku. Nanti aku ty
mak aku bape regenyer......? ( promote tu..... Pandai anak mama!) Nak berniaga plak dah




Bahan A:-
2 cawan tepung gandum *
1 sk. baking powder *
1/2 sk soda bikarbonat * -(bahan * diayak 2x)
1 cawan gula perang
2 sb. chocolate rice
hiasan - choc chips (jika suka)


Bahan B:-
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren (akak substitute dgn 1 cawan fresh milk + 3 sb. jus oren)
1 biji telor (dipukul sikit)
1 sk. oren paste


Cara-Cara:-
Panaskan oven pada suhu 180C selama 15 minit (api atas bawah)
Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
Curahkan bahan B yang telah disatukan dan kacau rata. (jangan kacau lama sgt, setakat bercampur elok dah)
Masukan kertas muffin dalam acuan muffin (akak guna muffin cups)
Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh, hias dengan choc chips. (akak gunakan muffin cups dan sudukan separuh dari cup tu jek, baru elok, takpun nnt meletuss..hehe)
Bakar selama 20 minit / hingga masak kekuningan.
Sejukkan atas redai.



Cubalah uollssss....... Senang & sedap. Kak Ummi ai kopipes jer..... hahal ek...

2 comments:

pidOt said...

intan......nnti nak rs......nmpk sedap tuh

kisahwanida said...

nanti kita jumpa, aku wat ek....