Tuesday, December 27, 2011

Ikan Patin Terhangat Di Pasaran

Assalamualaikum....

Hari ni saja nak share dgn uollss cerita basi....
Masa aku gi rumah kakak aku dulu tu, EDH & The team ada program JF1M (Jelajah Francais 1 Malaysia)
Kali ni they all betul-betul jelajah tapi jelajah Bera la.....
Time break tu boleh pulak they all gi beli ikan patin fresh punya dari sangkar
Siap tangkap sendii lagi...
Aku pun tak pernah rasa kenikmatan tangkap ikan patin ni....
Mesti best kan...
Tapi masa ni EDH tak pergi 
Cuma 2 org BFF dia yang pergi menjelajah sangkar ikan patin tu....
So semua gambar-gambar ni aku cedok dari FB BFF EDH la yer...
A million thanks to Mr Izman Man
They all beli 30 ekor hari tu...
Merasa jugaklah we all
EDH bawak balik 4 ekor
So pagi-pagi isnin tu kakak aku dah masak 3 ekor...
Nyum-nyum.....
Terlampaulah sedapnya....
Maaflah yer.... gambar tak sempat nak ambik...
Tak sabar-sabar nak makan....

Besar-besar  ikan patin ni uolss...  


Melentik-lentik ikan patin ni masuk tong biru....

Amacam....????


Thursday, December 22, 2011

Jom Tengok Gajah @ Kuala Gandah

Assalamualaikum.....
 Hari ni cuaca amat mendung kat rumah aku ni...
Kadang-kadang hujan kadang-kadang matahari macam nak muncul tapi malu....
Pendek kata, kain yang di dobi konpem tak kering....

Sambungan cerita hari Ahad lepas
Aku memang dah plan awal-awal nak bawak anak2 gi Kuala Gandah beraktiviti bersama gajah...
Pagi ahad tu lepas kait rambutan
We all sibuk masak untuk lunch pulak
Lauk semestinya yang paling dasyat la kan....
Ikan sungai masak tempoyak, sambal petai & ikan bilis....
Sambil tolong kakak aku kat dapur mulut pun sentiasa membebel kat anak-anak suruh mandi
Kalau kat kg memang they all liat sikit nak mandi ni...
Sejuk.....!!!!!

Itu ini itu ini....
Anak-anak dah bersiap
Lunch seawal jam 11 pagi
Gedebak gedebuk....
jam 1.45 petang baru nak gerak ke Kuala Gandah
Dalam hati dah kata dah...
Konpem tak merasa nak beraktiviti dgn gajah wahai anakanda sekelian....

Sampai Kuala Gandah dah kul 3 lebih.....
Heheehe,....
Memang nan adolah kan...
Aktivti bersama gajah start lebih kurang pukul 1pm...
Sib baik boleh masuk lagi
Lepas jugak lah hajat anak-anak nak tengok gajah...



Sampai-sampai jer mestilah kena paksa ambik gambar dulu kan...
Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah
Yang baju coklat tu cucu kakak aku a.k.a cucu aku jugak ler....
Dah lah aku ni bersara sebelum usia, jadi nenek pun masa muda belia... kahkahkah...



Perkara yang sangat wajib
Register...
Kena tulis berapa ramai ahli rombongan Cik Kiah....





Lepas register dapatlah sticker sorang satu
Sticker ni kena tampal kat baju
Memandangkan just dapat sticker merah takde la bayaran yang dikenakan
Sticker merah ni tak dibenarkan membuat sebarang aktiviti dengan gajah
Kalau sticker kuning barulah boleh beraktiviti
Berapa bayarannya aku pun tak tahu
Satu hari they all just keluarkan 120 keping sticker kuning
So sape-sape yang nak merasa bagi mkn gajah, mandi dgn gajah, tunggang gajah kenalah dtg awal yer.....



Penulis (geli lak membacanya kan...) bersama Bondanya yang tercinta
OTW nak ke tempat lepak gajah


Suka suasana yang macam ni...


Nasib baik masa we all sampai gajah-gajah ni tengah makan
Asyik aku menengok cara gajah-gajah ni makan...


Ni jer gambah gajah yang paling besar yang boleh di snap
Maklumlah ambik di celah-celah tiang batu...
Aku syak gajah-gajah ni masih muda belia sebab tak nampak pun gadingnya...


Gajah lagi..


Jangan risau yer....
Gajah-gajah ni kena ikat bukan lepas cam tu jer...


Anak dara ku.... Si Along
Nak jugak berganbar dengan gajah...
Boleh la yer Along....


Membaca jambatan ilmu
Banyak info-info tentang gajah kat sekeliling kawasan...


Ha.....
Ni lah cucu kakak aku yang pakai baju coklat tadi....
Panjang betul rambut dia kan....


Ehem... ehem....
Cantik tak brooch baru I....?
(Gedik betul penulis ni kan....)


Kat sini jugak ada area tanam pokok-pokok herba
Ada macam-macam pokok herba kat sini
Kat atas ni pokok kaduk yer kawan-kawan.....

Sekejap jer we all kat situ...
Dah tak ada apa-apa aktivitikan...
Sebelum balik tu sempat jugak la ku menyinggah kat kedai souvenir kat luar tu
Punyalah mahainya....
Seketul FM Rm10...... huhuhuhu

PAstu we all terus ke Bera
Jemput EDH
Jalan memang tak tahu
Nasib baik anak buah tu nak ikut sekali
Kalau tak mau nya aku sesat barat...


Ada lak sebijik kete ni...
Sangatlah rakus drive....
Double line pun boleh memotong
Sblm tu dia memotong ikut kiri....
Betul-betul membahayakan orang lain...

Sampai kat Bera
Program EDH dah pun selesai...
Sempatlah we all makan durian
Hrmmmm.... sedapnya....
PAstu Dato' Sohaimi siap belikan ikan patin sangkar lagi....
EDH bawak balik 4 ekor...
Esok makan ikan patin masak tempoyak la pulak....
heehehehe... sukanyer.....


Nak juga closed up rupa sticker merah yang nak kena tampal kat baju tu....

Lain kali kalau nak gi Kuala Gandah
memang kena gi awal.....

Wednesday, December 21, 2011

Hasil Tuaian = Si Rambutan Kuning....

Assalamualaikum

Minggu lepas aku pergi rumah kakak aku kat Felda Chemomoi, Triang Pahang..
Kakak aku dah lama menetap kat Felda tu..
Sekarang dah bercucu pun...
Aku rasa cam aku balik kg jer bila aku ke rumah kakak aku nih....
Suasana tu yang paling best...

Tambahan pulak sekarang ni musim buah kan..
Kat rumah kakak aku ni musim buah rambutan
Satu keseronokan yang aku tengok kat sini..
Majoritinya masyarakat kat sini tanam pokok rambutan kuning
which is menjadi pojaan hatiku...
Rambutan merah adalah tersangat kurang hokey...

Another things yang bst kat sini
Boleh makan ikan sungai
Kebetulan pulak minggu tu anak buah aku pun balik kg
En suami dia suka sangat tahan jaring
So, merasa lah tekak aku ni makan masak tempoyak ikan sungai...
Ada a few jenis....
Aku bukannya tahu nama ikan tu pun....

Hari Ahad pagi tu we all mulakan pengembaraan baru....
Baru untuk anak2 aku....
They all tak pernah petik rambutan fresh dari pokok ni....
Aku lainlah....
Rumah aku kat kg, Raub pun byk pokok rambutan....
Dah biasala kan...


Pokok tak tinggi sangat
Jadi memadailah dengan guna galah...
(Aku tak buat pun)
Yang baju purple tu adalah kakak ku...


Abby sangat teruja....
Ada buah yang tak payah guna galah
Boleh capai jer....


Closed up sikit.....


Antara hasil tuaian terawal...
Along & kembar penakut sikit...
Boboy memang boleh tahan
Siap kait rambutan lagi...
Pastu simpankan untuk Abah...
Hrmmmm....


Sedap sangat...
Lain rasanya dengan rambutan yang kita beli kat KL ni...


Pokok rambutan merah tapi belum masak sangat lagi...
Pokok ni agak tinggi....

Manggis...
Ada jugak tapi belum masa masak lagi....
Ni la sebijik yang masak....
Dah selamat masuk perut Boboy.....

Planningnya dalam kul 10 pagi we all nak ke Kuala Gandah, tengok gajah....
See uolls at Kuala Gandah's Entry kay.....!!!!!

Saturday, December 17, 2011

Roti John Cara Wanida

Assalamualaikum...

Selamat beristirehat untuk semua...
Hari ni hari yang sangat best....
Jap lagi nak berangkat balik Pahang...
Bukan balik kg tp gi rumah kakakku kat Felda Chemomoi, Triang...
Jom pakat ramai-ramai balik Pahang, makan durian.....
Sekarang ni musin durian kan.....
Atau durian sekarang dah tak bermusim....???

Dah nak berangkat ni tapi masih sibuk gak nak mengupdate...
Aku balik with Angah (driver), Bonda & anak-anak
EDH dah gerak pagi tadi ke Bera, Pahang
His team ada program jelajah Francais 1Malaysia....
This program so good untuk mereka-mereka yang berminat untuk menjadi usahawan
They all sediakan taklimat, trainning, & pinjaman pun diuruskan...
Banyak badan2 kerajaan yang terlibat..
seperti BEPU, PNS, PERDASAMA & a few others...
Eh..... Aku dah menyimpang jauh lak....
Dah mcm jurucakap program lak....
Dato' Sohaimi..... Credit to me sikit cukup la yer.... hehehehe

Dah melalut sangat kan....
Just nak share ngan uolss resepi roti john cara buatan aku....
Anak2 aku suka sangat ni....
Dah lama aku buat....
They all suka bawak bekal ke sekolah....




Bahan-bahan
  1. 300 g Isi ayam di potong dadu / dikisar. Boleh jugak gunakan ayam kisar Ramly tapi aku tak suka sangat.
  2. 2 biji bawang besar di potong dadu.
  3. 2 sudu besar serbuk kari ayam.
  4. Sedikit daun sup di potong halus.
  5. Minyak untuk menumis.
  6. Sedikit garam sbb dah guna serbuk ayam.
  7. 2 sudu besar stok ayam Knor.
  8. Sedikit air.
  9. 6 ketul roti Hotdog Gardenia.
  10. 3 biji telur.
  11. Sos cili & Mayonis.
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang telah didadu sampai layu. Masukkan serbuk kari. Tumis sampai garing & naik bau. Masukkan isi ayam & sedikit air. Masukkan sedikit garam masak sampai kering. Biarkan sejuk sikit.
  2. Pecahkan telur. Masukkan stok ayam & daun sup. Pukul sekejap. Pastu masukkan isi ayam yang dah di goreng tadi. Gaul sebati.
  3. Panaskan kuali leper dgn menggunakan api perlahan. Sapukan sedikit butter.
  4. Tuangkan bancuhan telur tadi dalam 4 sudu besar. Telangkupkan roti hot dog ke atas bancuhan telur. Pastu anggkat. Buat hingga habis.
  5. Paipkan sos cili & mayonis.
  6. Selamat mencuba...
Sedia untuk di santap.....

P/S: Entry ni sepatutnya di postkan sebelum aku berangkat ke rumah kakak tadi tapi disebabkan sedikit masalah ianya hanya di posted selepas aku sampai kat rumah kakak.... Hrmmm......





Friday, December 16, 2011

Farewell & Good Bye....

Assalamualaikum....

Sajer nak tepek kat sini pulak...
Memang untuk kenangan ....


Farewell & GooD Bye..

Dear All,
As many of you would have probably realized by now, after 11.58 years, today is my last day with ex- EBB HLBB. While leaving from here, my mind has been flooded with mixed feelings. I am happy about joining a new venture (after my VSS application has been approved), but at the same time it makes me sad to know that I am leaving a company which gave me many friends and good memories.

Farewell & sincere wishes to each one of you, the very best in all your future endeavors, both professional and personal.

Take care & keep in touch…


Last photo kat Surau MEB

Thursday, December 15, 2011

House Manager.....

Assalamualaikum.....

Dah beberapa hari aku tak jenguk blog....
Sibuk menguruskan badan hal diri sendiri

Sekarang ni dengan rasminya aku menyandang jawatan baru
Bukan dapat kerja kat tempat baru yer....
House Manager a.k.a Housewife...
Hehehehehheeee...

Dah lebih 11 tahun aku membanting tulang kat sawah bendang menjadi ibu berkerjaya
Inilah masa yang amat dinanti-nantikan....
Lepas merger bulan Julai dulu....
Majikan aku dah terlebih staff
So dengan bangganya they all offer VSS (Volunter Seperation Scheme)
Aku lak dengan rasa rendah diri apply dgn harapan yg menggunung supaya terpilih....
Alhamdulillah, 5/12 dapat result....
12/12/2011 aku last day....
(Sama lak dengan tarikh perlantikan Agong baru kan...)

Apa yang buat aku sibuk sepanjang 2-3 hari lepas hari persaraan sebelum usia tu....
Sibuk ke LHDN nak dapatkan Clearance Letter...
Salah sendiri kan...
Orang lain every year buat e-filing
Aku lak buat ikut suka jer....
Sekarang ni aku gak yang susah...
Orang lain last day teus dapat duit VSS
Tapi aku lak sampai hari ni tak dapat2 lagi...
Untuk kawan2 yang sama2 tak dapat lagi diut VSS tu
sila bawak bersabar yer......
Salah sendiri kan.....

Aku memang takde planning lagi
Buat masa ni memang aku banggalah pengang jawatan House Manager ni...
Nanti bila aku rasa nak jawatan lain
Barulah aku nak cari kerja...
Hehehehehe

Rasa sedih & happy sebenarnya
Ye la... 11 tahun aku bekerja...
Kerja pertama lak tu...
Mestilah aku rasa sedih sangat...
Happy sebab sentiasa ada kat rumah
Boleh pantau anak-anak yang sedang membesar tu...


Gambar hari terakhir bekerja
Farewell Lunch with Dayang & Boon
(Subway Tune Hotel....)
Thanks Dayang sebab jadi bukan jer rakan setugas tapi sbgai sahabat yg sangat baik...
Sahabat yang sentiasa berkongsi rasa
Susah, senang, happy, marah. takut, sedih, geram, kecewa.....
(Dayang pun apply VSS tapi Bank sayangkan dia.... VSS tak approved) 

Kepada semua kawan-kawan yang ambik VSS
Gunakan lah duit yang kita dapat tu sebaik mungkin....


Wednesday, December 7, 2011

Sedapnya Bila Makan Dengan Nasi Panas-Panas.....

Assalamualaikum....

Bersiaran di petang hari pulak.....
Rajin sangat hari ni nak update.....
Takde kerja dah ker....
Hehehehe.....

Ni just nak share ngan uolss satu resepi simple dari dapur Wanida....
memang simple yang amat....
Lauk ni dah selamat menjadi hasil kumbahan pun....
Ini stok daging korban yer hakak-hakak....
(Raya kedua punya lauk nie.....)

Satu family memang sukakan lauk ni....
Memperkenalkan....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


Daging Goreng....
Mesti korang kata.... hek eleh....
Daging Goreng jer.... ingatkan lauk best sangat kannnnn....
Tapi aku dah inform awal2kan...
Lauk simple jer....


Motip pulak ada jug berbagai saiz & berbagai colour nikan....
Saja nak rekod kat sini....
5 jug ni tak cukup untuk anak-anak aku minum sehari....
Thanks Boboy sebab snap pic ni...
Boboy pun dah boleh harap ambik gambar.....
Hehehehe

Nak juga share resepi kat sini...
Aku tahu ramai yang tahu masak lauk ni...
Tapi mungkin cara masing-masing berbezakan...
Yang ni cara aku..

Bahan-Bahan
700 gram daging di potong nipis
3 Buku Bawang Besar (aku guna bawang Holand tu)
Cili api hijau
(Sepatutnya letak cili benggala & kacang panjang tapi tak de bahan tu kat rumah)
Air secukupnya
Minyak
Garam
Kunyit hidup di tumbuk
(Wangi jer bila pakai kunyit hidup, kalau takde kunyit serbuk pun ok gak..)

Cara-cara
Perapkan daging dengan garam & kunyit hidup selama 45 minit.
(Lagi lama perap lagi sedap yer hakak-hakak..)
Panaskan kuali.
Bila kuali dah panas, masukkan daging dan tutup kuali.
Biarkan air daging keluar.
Pastu masukkan air sikit & tunggu sampai daging empuk.
Bila dah kering airnya, tolak daging ketepi kuali.
Masukkan minyak masak.
Bila minyak dah panas, tolak semula daging ke dalam kuali.
Bila agak garing baru masukkan bawang & cili.
Balik-balikkan sampai bawang & cili layu.
Pastu angkat & masukkan ke dalam serving plate...
Sedia disantap dengan nasi panas....


Sekali lagi....
Please Zoom iiiiinnnnnnnnn..............
*** Senang sangat kan.....

Bondi Beach...

Assalamualaikum...

Hari ni semangat jer aku nak gi kerja...
Bangun pagi-pagi kul 6.15 am
Solat Subuh, pastu masak breakfast
just mi goreng so simple & keropok lekor
Lagipun anakanda ada 3 org jer kat rumah
Si kembar dah pergi rumah nenek hari Ahad tu....

Seronok pulak mengimbas kenangan setahun yang lalu...
Hari kedua we all kat Sydney...

We all beli tiket bus Hop on Hop Off dulu
Entah berapa Dollar, dah lupa... kekekeke
Destinasi pertama adalah
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Bondi Beach...
Padahal tajuk entry pun dah bagitau kan...
Gambar gelap bukan lah kerana kamera aku cap ayam hokeh...
Gambar gelap sebab cuaca sangat mendung....

Gigih jugak nak bergambar
Walaupun masa ni hujan mula turun

Memang tak sempat nak menikmati keindahan pantai....
Hujan di musim Summer....
Sejuknya memang terasa sampai ke tulang-temulang

Merenung jauh....
Sebab tak sempat nak berbikini bagai....
Simpan jer la dOt swimming trunk ko tuh.... hehehehe

Tak dapat berswimming trunk
Just window shopping kat kedai-kedai jual souvenir kat Beach tu..

Comel mu mekkkssss......

Tuesday, December 6, 2011

10 Muharram...

Assalamualaikum...
Salam 10 Muharram untuk semua..
Aku dapat e-mail tentang 10 Muharram dari seorang hamba Allah ni
So, aku rasa lagi baik aku share kat sini...
Supaya dapat kita sama-sama membacanya & bermanafaat untuk kita semua....


MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri..

 
Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.


Peristiwa-peristiwa penting:
 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.


10 Muharam (Hari inilah..)- Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.


Pada 10 Muharam juga telah berlaku:


  • Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  • Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  • Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah menciptakan alam.
  • Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan..
  • Allah menjadikan 'Arasy.
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  • Allah menjadikan alam.
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  • Nabi Isa diangkat ke langit.
Antara amalan yang disunatkan pada bulan Muharam:


1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.


2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.


3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali.


4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali.






14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura


(10 Muharram, bersamaan selasa, 06 DEC 2010) Hari ini la..... 


1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2
    Fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.


2. Memuliakan fakir miskin
    Fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.


3. Menahan marah
    Fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.


4. Menunjukkan orang sesat
    Fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.


5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
    Fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut
    yang di sapunya.


6. Bersedekah
    Fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang 
    tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada 
    semua fakir miskin di dunia ini.
 7. Memelihara kehormatan diri (Bagi aku pulak, yang ni memang sentiasa perlu dipelihara..)
    Fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.


8. Mandi Sunat
   Fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
   lafaz niat : 'Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala'


9. Bercelak
    Fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.


10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
     Fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.


11. Sembahyang sunat empat rakaat
      Fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun 
      melakukannya.
      lafaz niat : 'Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala'


      Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.


12. Membaca
     'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru'
     Fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .


13. Menjamu orang berbuka puasa
     Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.


14. Puasa
     Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala'
     Fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan 
     diharamkannya daripada neraka.

Saturday, December 3, 2011

Aku Tak Sabar & Masak Lemak Pucuk Paku...

Assalamualaikum......

Salam sabtu & selamat berehat di hujung minggu.....

Semalam adalah hari yang aku tak sabar-sabar nak gi opis
 Aku akan dapat berita yang aku paling nanti-nantikan....
Orang lain dari hari Selasa dah dapat tahu
Department aku jer yang lambat
Sebab Big Bos busy sangat
Sampai tak sempat nak drop by....
(Bos aku ni jaga 2 dept yang berlainan bangunan.....)


Hehhehehehe.......
Panjang pulak intro......
Korang kenal tak pucuk paku......?
Sayur ni memang menjadi feveret aku dari kecik lagi....
Dulu kalau aku balik dari asrama, sure arwah ayah aku bawak aku kutip pucuk paku.....
Dia dah tahu sangat apa yang aku nak makan......
Al-Fatihah buat arwah ayah......


Tapi sekarang ni kalau nak makan sayur pucuk paku
senang jer....
Tak yah nak redah semak pokok renek.....
Bawak jer Singgit, dua....
Beli jer.....
Pucuk paku ni aku beli kat pasar pagi Batang Kali...
Fresh sangat


Korang suka masak apa dengan sayur ni....
Aku semua cara boleh jalan...
Goreng belacan, goreng kicap, kerabu, pecal....
Tapi kali ni aku masak
Masak Lemak Pucuk Paku.....


Senang sangat masak ni......


Bahan-bahan:
  1. 2 ikat sayur pucuk paku
  2. Santan yang siap diproses RM3 (aku suka yang lemak-lemak....)
  3. 15 ulas cili api**
  4. 3 biji bawang merah**
  5. Sedikit belacan**
  6. 2 batang serai diketuk
  7. Air ikut suka nak letak banyak mana
  8. Garam secukup rasa
Cara nak masak
  • Siang pucuk paku, basuh & toskan
  • Tumbuk semua bahan yang bertanda **
  • Masukkan bahan-bahan yg dah di tumbuk kedalam periuk. Masukkan santan, air, serai & garam. Didihkan dengan api perlahan.
  • Bila dah mendidih masukkan sayur pucuk paku.
  • Masak lebih kurang 10 - 15 minit.
  • Selamat mencuba


Closed up sikit......

p/s: Selamat shopping Silicon Mould kat rumah TTM

Tuesday, December 27, 2011

Ikan Patin Terhangat Di Pasaran

Assalamualaikum....

Hari ni saja nak share dgn uollss cerita basi....
Masa aku gi rumah kakak aku dulu tu, EDH & The team ada program JF1M (Jelajah Francais 1 Malaysia)
Kali ni they all betul-betul jelajah tapi jelajah Bera la.....
Time break tu boleh pulak they all gi beli ikan patin fresh punya dari sangkar
Siap tangkap sendii lagi...
Aku pun tak pernah rasa kenikmatan tangkap ikan patin ni....
Mesti best kan...
Tapi masa ni EDH tak pergi 
Cuma 2 org BFF dia yang pergi menjelajah sangkar ikan patin tu....
So semua gambar-gambar ni aku cedok dari FB BFF EDH la yer...
A million thanks to Mr Izman Man
They all beli 30 ekor hari tu...
Merasa jugaklah we all
EDH bawak balik 4 ekor
So pagi-pagi isnin tu kakak aku dah masak 3 ekor...
Nyum-nyum.....
Terlampaulah sedapnya....
Maaflah yer.... gambar tak sempat nak ambik...
Tak sabar-sabar nak makan....

Besar-besar  ikan patin ni uolss...  


Melentik-lentik ikan patin ni masuk tong biru....

Amacam....????


Thursday, December 22, 2011

Jom Tengok Gajah @ Kuala Gandah

Assalamualaikum.....
 Hari ni cuaca amat mendung kat rumah aku ni...
Kadang-kadang hujan kadang-kadang matahari macam nak muncul tapi malu....
Pendek kata, kain yang di dobi konpem tak kering....

Sambungan cerita hari Ahad lepas
Aku memang dah plan awal-awal nak bawak anak2 gi Kuala Gandah beraktiviti bersama gajah...
Pagi ahad tu lepas kait rambutan
We all sibuk masak untuk lunch pulak
Lauk semestinya yang paling dasyat la kan....
Ikan sungai masak tempoyak, sambal petai & ikan bilis....
Sambil tolong kakak aku kat dapur mulut pun sentiasa membebel kat anak-anak suruh mandi
Kalau kat kg memang they all liat sikit nak mandi ni...
Sejuk.....!!!!!

Itu ini itu ini....
Anak-anak dah bersiap
Lunch seawal jam 11 pagi
Gedebak gedebuk....
jam 1.45 petang baru nak gerak ke Kuala Gandah
Dalam hati dah kata dah...
Konpem tak merasa nak beraktiviti dgn gajah wahai anakanda sekelian....

Sampai Kuala Gandah dah kul 3 lebih.....
Heheehe,....
Memang nan adolah kan...
Aktivti bersama gajah start lebih kurang pukul 1pm...
Sib baik boleh masuk lagi
Lepas jugak lah hajat anak-anak nak tengok gajah...



Sampai-sampai jer mestilah kena paksa ambik gambar dulu kan...
Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah
Yang baju coklat tu cucu kakak aku a.k.a cucu aku jugak ler....
Dah lah aku ni bersara sebelum usia, jadi nenek pun masa muda belia... kahkahkah...



Perkara yang sangat wajib
Register...
Kena tulis berapa ramai ahli rombongan Cik Kiah....





Lepas register dapatlah sticker sorang satu
Sticker ni kena tampal kat baju
Memandangkan just dapat sticker merah takde la bayaran yang dikenakan
Sticker merah ni tak dibenarkan membuat sebarang aktiviti dengan gajah
Kalau sticker kuning barulah boleh beraktiviti
Berapa bayarannya aku pun tak tahu
Satu hari they all just keluarkan 120 keping sticker kuning
So sape-sape yang nak merasa bagi mkn gajah, mandi dgn gajah, tunggang gajah kenalah dtg awal yer.....



Penulis (geli lak membacanya kan...) bersama Bondanya yang tercinta
OTW nak ke tempat lepak gajah


Suka suasana yang macam ni...


Nasib baik masa we all sampai gajah-gajah ni tengah makan
Asyik aku menengok cara gajah-gajah ni makan...


Ni jer gambah gajah yang paling besar yang boleh di snap
Maklumlah ambik di celah-celah tiang batu...
Aku syak gajah-gajah ni masih muda belia sebab tak nampak pun gadingnya...


Gajah lagi..


Jangan risau yer....
Gajah-gajah ni kena ikat bukan lepas cam tu jer...


Anak dara ku.... Si Along
Nak jugak berganbar dengan gajah...
Boleh la yer Along....


Membaca jambatan ilmu
Banyak info-info tentang gajah kat sekeliling kawasan...


Ha.....
Ni lah cucu kakak aku yang pakai baju coklat tadi....
Panjang betul rambut dia kan....


Ehem... ehem....
Cantik tak brooch baru I....?
(Gedik betul penulis ni kan....)


Kat sini jugak ada area tanam pokok-pokok herba
Ada macam-macam pokok herba kat sini
Kat atas ni pokok kaduk yer kawan-kawan.....

Sekejap jer we all kat situ...
Dah tak ada apa-apa aktivitikan...
Sebelum balik tu sempat jugak la ku menyinggah kat kedai souvenir kat luar tu
Punyalah mahainya....
Seketul FM Rm10...... huhuhuhu

PAstu we all terus ke Bera
Jemput EDH
Jalan memang tak tahu
Nasib baik anak buah tu nak ikut sekali
Kalau tak mau nya aku sesat barat...


Ada lak sebijik kete ni...
Sangatlah rakus drive....
Double line pun boleh memotong
Sblm tu dia memotong ikut kiri....
Betul-betul membahayakan orang lain...

Sampai kat Bera
Program EDH dah pun selesai...
Sempatlah we all makan durian
Hrmmmm.... sedapnya....
PAstu Dato' Sohaimi siap belikan ikan patin sangkar lagi....
EDH bawak balik 4 ekor...
Esok makan ikan patin masak tempoyak la pulak....
heehehehe... sukanyer.....


Nak juga closed up rupa sticker merah yang nak kena tampal kat baju tu....

Lain kali kalau nak gi Kuala Gandah
memang kena gi awal.....

Wednesday, December 21, 2011

Hasil Tuaian = Si Rambutan Kuning....

Assalamualaikum

Minggu lepas aku pergi rumah kakak aku kat Felda Chemomoi, Triang Pahang..
Kakak aku dah lama menetap kat Felda tu..
Sekarang dah bercucu pun...
Aku rasa cam aku balik kg jer bila aku ke rumah kakak aku nih....
Suasana tu yang paling best...

Tambahan pulak sekarang ni musim buah kan..
Kat rumah kakak aku ni musim buah rambutan
Satu keseronokan yang aku tengok kat sini..
Majoritinya masyarakat kat sini tanam pokok rambutan kuning
which is menjadi pojaan hatiku...
Rambutan merah adalah tersangat kurang hokey...

Another things yang bst kat sini
Boleh makan ikan sungai
Kebetulan pulak minggu tu anak buah aku pun balik kg
En suami dia suka sangat tahan jaring
So, merasa lah tekak aku ni makan masak tempoyak ikan sungai...
Ada a few jenis....
Aku bukannya tahu nama ikan tu pun....

Hari Ahad pagi tu we all mulakan pengembaraan baru....
Baru untuk anak2 aku....
They all tak pernah petik rambutan fresh dari pokok ni....
Aku lainlah....
Rumah aku kat kg, Raub pun byk pokok rambutan....
Dah biasala kan...


Pokok tak tinggi sangat
Jadi memadailah dengan guna galah...
(Aku tak buat pun)
Yang baju purple tu adalah kakak ku...


Abby sangat teruja....
Ada buah yang tak payah guna galah
Boleh capai jer....


Closed up sikit.....


Antara hasil tuaian terawal...
Along & kembar penakut sikit...
Boboy memang boleh tahan
Siap kait rambutan lagi...
Pastu simpankan untuk Abah...
Hrmmmm....


Sedap sangat...
Lain rasanya dengan rambutan yang kita beli kat KL ni...


Pokok rambutan merah tapi belum masak sangat lagi...
Pokok ni agak tinggi....

Manggis...
Ada jugak tapi belum masa masak lagi....
Ni la sebijik yang masak....
Dah selamat masuk perut Boboy.....

Planningnya dalam kul 10 pagi we all nak ke Kuala Gandah, tengok gajah....
See uolls at Kuala Gandah's Entry kay.....!!!!!

Saturday, December 17, 2011

Roti John Cara Wanida

Assalamualaikum...

Selamat beristirehat untuk semua...
Hari ni hari yang sangat best....
Jap lagi nak berangkat balik Pahang...
Bukan balik kg tp gi rumah kakakku kat Felda Chemomoi, Triang...
Jom pakat ramai-ramai balik Pahang, makan durian.....
Sekarang ni musin durian kan.....
Atau durian sekarang dah tak bermusim....???

Dah nak berangkat ni tapi masih sibuk gak nak mengupdate...
Aku balik with Angah (driver), Bonda & anak-anak
EDH dah gerak pagi tadi ke Bera, Pahang
His team ada program jelajah Francais 1Malaysia....
This program so good untuk mereka-mereka yang berminat untuk menjadi usahawan
They all sediakan taklimat, trainning, & pinjaman pun diuruskan...
Banyak badan2 kerajaan yang terlibat..
seperti BEPU, PNS, PERDASAMA & a few others...
Eh..... Aku dah menyimpang jauh lak....
Dah mcm jurucakap program lak....
Dato' Sohaimi..... Credit to me sikit cukup la yer.... hehehehe

Dah melalut sangat kan....
Just nak share ngan uolss resepi roti john cara buatan aku....
Anak2 aku suka sangat ni....
Dah lama aku buat....
They all suka bawak bekal ke sekolah....




Bahan-bahan
  1. 300 g Isi ayam di potong dadu / dikisar. Boleh jugak gunakan ayam kisar Ramly tapi aku tak suka sangat.
  2. 2 biji bawang besar di potong dadu.
  3. 2 sudu besar serbuk kari ayam.
  4. Sedikit daun sup di potong halus.
  5. Minyak untuk menumis.
  6. Sedikit garam sbb dah guna serbuk ayam.
  7. 2 sudu besar stok ayam Knor.
  8. Sedikit air.
  9. 6 ketul roti Hotdog Gardenia.
  10. 3 biji telur.
  11. Sos cili & Mayonis.
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang telah didadu sampai layu. Masukkan serbuk kari. Tumis sampai garing & naik bau. Masukkan isi ayam & sedikit air. Masukkan sedikit garam masak sampai kering. Biarkan sejuk sikit.
  2. Pecahkan telur. Masukkan stok ayam & daun sup. Pukul sekejap. Pastu masukkan isi ayam yang dah di goreng tadi. Gaul sebati.
  3. Panaskan kuali leper dgn menggunakan api perlahan. Sapukan sedikit butter.
  4. Tuangkan bancuhan telur tadi dalam 4 sudu besar. Telangkupkan roti hot dog ke atas bancuhan telur. Pastu anggkat. Buat hingga habis.
  5. Paipkan sos cili & mayonis.
  6. Selamat mencuba...
Sedia untuk di santap.....

P/S: Entry ni sepatutnya di postkan sebelum aku berangkat ke rumah kakak tadi tapi disebabkan sedikit masalah ianya hanya di posted selepas aku sampai kat rumah kakak.... Hrmmm......





Friday, December 16, 2011

Farewell & Good Bye....

Assalamualaikum....

Sajer nak tepek kat sini pulak...
Memang untuk kenangan ....


Farewell & GooD Bye..

Dear All,
As many of you would have probably realized by now, after 11.58 years, today is my last day with ex- EBB HLBB. While leaving from here, my mind has been flooded with mixed feelings. I am happy about joining a new venture (after my VSS application has been approved), but at the same time it makes me sad to know that I am leaving a company which gave me many friends and good memories.

Farewell & sincere wishes to each one of you, the very best in all your future endeavors, both professional and personal.

Take care & keep in touch…


Last photo kat Surau MEB

Thursday, December 15, 2011

House Manager.....

Assalamualaikum.....

Dah beberapa hari aku tak jenguk blog....
Sibuk menguruskan badan hal diri sendiri

Sekarang ni dengan rasminya aku menyandang jawatan baru
Bukan dapat kerja kat tempat baru yer....
House Manager a.k.a Housewife...
Hehehehehheeee...

Dah lebih 11 tahun aku membanting tulang kat sawah bendang menjadi ibu berkerjaya
Inilah masa yang amat dinanti-nantikan....
Lepas merger bulan Julai dulu....
Majikan aku dah terlebih staff
So dengan bangganya they all offer VSS (Volunter Seperation Scheme)
Aku lak dengan rasa rendah diri apply dgn harapan yg menggunung supaya terpilih....
Alhamdulillah, 5/12 dapat result....
12/12/2011 aku last day....
(Sama lak dengan tarikh perlantikan Agong baru kan...)

Apa yang buat aku sibuk sepanjang 2-3 hari lepas hari persaraan sebelum usia tu....
Sibuk ke LHDN nak dapatkan Clearance Letter...
Salah sendiri kan...
Orang lain every year buat e-filing
Aku lak buat ikut suka jer....
Sekarang ni aku gak yang susah...
Orang lain last day teus dapat duit VSS
Tapi aku lak sampai hari ni tak dapat2 lagi...
Untuk kawan2 yang sama2 tak dapat lagi diut VSS tu
sila bawak bersabar yer......
Salah sendiri kan.....

Aku memang takde planning lagi
Buat masa ni memang aku banggalah pengang jawatan House Manager ni...
Nanti bila aku rasa nak jawatan lain
Barulah aku nak cari kerja...
Hehehehehe

Rasa sedih & happy sebenarnya
Ye la... 11 tahun aku bekerja...
Kerja pertama lak tu...
Mestilah aku rasa sedih sangat...
Happy sebab sentiasa ada kat rumah
Boleh pantau anak-anak yang sedang membesar tu...


Gambar hari terakhir bekerja
Farewell Lunch with Dayang & Boon
(Subway Tune Hotel....)
Thanks Dayang sebab jadi bukan jer rakan setugas tapi sbgai sahabat yg sangat baik...
Sahabat yang sentiasa berkongsi rasa
Susah, senang, happy, marah. takut, sedih, geram, kecewa.....
(Dayang pun apply VSS tapi Bank sayangkan dia.... VSS tak approved) 

Kepada semua kawan-kawan yang ambik VSS
Gunakan lah duit yang kita dapat tu sebaik mungkin....


Wednesday, December 7, 2011

Sedapnya Bila Makan Dengan Nasi Panas-Panas.....

Assalamualaikum....

Bersiaran di petang hari pulak.....
Rajin sangat hari ni nak update.....
Takde kerja dah ker....
Hehehehe.....

Ni just nak share ngan uolss satu resepi simple dari dapur Wanida....
memang simple yang amat....
Lauk ni dah selamat menjadi hasil kumbahan pun....
Ini stok daging korban yer hakak-hakak....
(Raya kedua punya lauk nie.....)

Satu family memang sukakan lauk ni....
Memperkenalkan....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


Daging Goreng....
Mesti korang kata.... hek eleh....
Daging Goreng jer.... ingatkan lauk best sangat kannnnn....
Tapi aku dah inform awal2kan...
Lauk simple jer....


Motip pulak ada jug berbagai saiz & berbagai colour nikan....
Saja nak rekod kat sini....
5 jug ni tak cukup untuk anak-anak aku minum sehari....
Thanks Boboy sebab snap pic ni...
Boboy pun dah boleh harap ambik gambar.....
Hehehehe

Nak juga share resepi kat sini...
Aku tahu ramai yang tahu masak lauk ni...
Tapi mungkin cara masing-masing berbezakan...
Yang ni cara aku..

Bahan-Bahan
700 gram daging di potong nipis
3 Buku Bawang Besar (aku guna bawang Holand tu)
Cili api hijau
(Sepatutnya letak cili benggala & kacang panjang tapi tak de bahan tu kat rumah)
Air secukupnya
Minyak
Garam
Kunyit hidup di tumbuk
(Wangi jer bila pakai kunyit hidup, kalau takde kunyit serbuk pun ok gak..)

Cara-cara
Perapkan daging dengan garam & kunyit hidup selama 45 minit.
(Lagi lama perap lagi sedap yer hakak-hakak..)
Panaskan kuali.
Bila kuali dah panas, masukkan daging dan tutup kuali.
Biarkan air daging keluar.
Pastu masukkan air sikit & tunggu sampai daging empuk.
Bila dah kering airnya, tolak daging ketepi kuali.
Masukkan minyak masak.
Bila minyak dah panas, tolak semula daging ke dalam kuali.
Bila agak garing baru masukkan bawang & cili.
Balik-balikkan sampai bawang & cili layu.
Pastu angkat & masukkan ke dalam serving plate...
Sedia disantap dengan nasi panas....


Sekali lagi....
Please Zoom iiiiinnnnnnnnn..............
*** Senang sangat kan.....

Bondi Beach...

Assalamualaikum...

Hari ni semangat jer aku nak gi kerja...
Bangun pagi-pagi kul 6.15 am
Solat Subuh, pastu masak breakfast
just mi goreng so simple & keropok lekor
Lagipun anakanda ada 3 org jer kat rumah
Si kembar dah pergi rumah nenek hari Ahad tu....

Seronok pulak mengimbas kenangan setahun yang lalu...
Hari kedua we all kat Sydney...

We all beli tiket bus Hop on Hop Off dulu
Entah berapa Dollar, dah lupa... kekekeke
Destinasi pertama adalah
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Bondi Beach...
Padahal tajuk entry pun dah bagitau kan...
Gambar gelap bukan lah kerana kamera aku cap ayam hokeh...
Gambar gelap sebab cuaca sangat mendung....

Gigih jugak nak bergambar
Walaupun masa ni hujan mula turun

Memang tak sempat nak menikmati keindahan pantai....
Hujan di musim Summer....
Sejuknya memang terasa sampai ke tulang-temulang

Merenung jauh....
Sebab tak sempat nak berbikini bagai....
Simpan jer la dOt swimming trunk ko tuh.... hehehehe

Tak dapat berswimming trunk
Just window shopping kat kedai-kedai jual souvenir kat Beach tu..

Comel mu mekkkssss......

Tuesday, December 6, 2011

10 Muharram...

Assalamualaikum...
Salam 10 Muharram untuk semua..
Aku dapat e-mail tentang 10 Muharram dari seorang hamba Allah ni
So, aku rasa lagi baik aku share kat sini...
Supaya dapat kita sama-sama membacanya & bermanafaat untuk kita semua....


MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri..

 
Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.


Peristiwa-peristiwa penting:
 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.


10 Muharam (Hari inilah..)- Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.


Pada 10 Muharam juga telah berlaku:


  • Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  • Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  • Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah menciptakan alam.
  • Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan..
  • Allah menjadikan 'Arasy.
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  • Allah menjadikan alam.
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  • Nabi Isa diangkat ke langit.
Antara amalan yang disunatkan pada bulan Muharam:


1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.


2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.


3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali.


4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali.






14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura


(10 Muharram, bersamaan selasa, 06 DEC 2010) Hari ini la..... 


1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2
    Fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.


2. Memuliakan fakir miskin
    Fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.


3. Menahan marah
    Fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.


4. Menunjukkan orang sesat
    Fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.


5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
    Fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut
    yang di sapunya.


6. Bersedekah
    Fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang 
    tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada 
    semua fakir miskin di dunia ini.
 7. Memelihara kehormatan diri (Bagi aku pulak, yang ni memang sentiasa perlu dipelihara..)
    Fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.


8. Mandi Sunat
   Fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
   lafaz niat : 'Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala'


9. Bercelak
    Fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.


10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
     Fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.


11. Sembahyang sunat empat rakaat
      Fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun 
      melakukannya.
      lafaz niat : 'Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala'


      Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.


12. Membaca
     'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru'
     Fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .


13. Menjamu orang berbuka puasa
     Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.


14. Puasa
     Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala'
     Fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan 
     diharamkannya daripada neraka.

Saturday, December 3, 2011

Aku Tak Sabar & Masak Lemak Pucuk Paku...

Assalamualaikum......

Salam sabtu & selamat berehat di hujung minggu.....

Semalam adalah hari yang aku tak sabar-sabar nak gi opis
 Aku akan dapat berita yang aku paling nanti-nantikan....
Orang lain dari hari Selasa dah dapat tahu
Department aku jer yang lambat
Sebab Big Bos busy sangat
Sampai tak sempat nak drop by....
(Bos aku ni jaga 2 dept yang berlainan bangunan.....)


Hehhehehehe.......
Panjang pulak intro......
Korang kenal tak pucuk paku......?
Sayur ni memang menjadi feveret aku dari kecik lagi....
Dulu kalau aku balik dari asrama, sure arwah ayah aku bawak aku kutip pucuk paku.....
Dia dah tahu sangat apa yang aku nak makan......
Al-Fatihah buat arwah ayah......


Tapi sekarang ni kalau nak makan sayur pucuk paku
senang jer....
Tak yah nak redah semak pokok renek.....
Bawak jer Singgit, dua....
Beli jer.....
Pucuk paku ni aku beli kat pasar pagi Batang Kali...
Fresh sangat


Korang suka masak apa dengan sayur ni....
Aku semua cara boleh jalan...
Goreng belacan, goreng kicap, kerabu, pecal....
Tapi kali ni aku masak
Masak Lemak Pucuk Paku.....


Senang sangat masak ni......


Bahan-bahan:
  1. 2 ikat sayur pucuk paku
  2. Santan yang siap diproses RM3 (aku suka yang lemak-lemak....)
  3. 15 ulas cili api**
  4. 3 biji bawang merah**
  5. Sedikit belacan**
  6. 2 batang serai diketuk
  7. Air ikut suka nak letak banyak mana
  8. Garam secukup rasa
Cara nak masak
  • Siang pucuk paku, basuh & toskan
  • Tumbuk semua bahan yang bertanda **
  • Masukkan bahan-bahan yg dah di tumbuk kedalam periuk. Masukkan santan, air, serai & garam. Didihkan dengan api perlahan.
  • Bila dah mendidih masukkan sayur pucuk paku.
  • Masak lebih kurang 10 - 15 minit.
  • Selamat mencuba


Closed up sikit......

p/s: Selamat shopping Silicon Mould kat rumah TTM