Wednesday, December 7, 2011

Sedapnya Bila Makan Dengan Nasi Panas-Panas.....

Assalamualaikum....

Bersiaran di petang hari pulak.....
Rajin sangat hari ni nak update.....
Takde kerja dah ker....
Hehehehe.....

Ni just nak share ngan uolss satu resepi simple dari dapur Wanida....
memang simple yang amat....
Lauk ni dah selamat menjadi hasil kumbahan pun....
Ini stok daging korban yer hakak-hakak....
(Raya kedua punya lauk nie.....)

Satu family memang sukakan lauk ni....
Memperkenalkan....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


Daging Goreng....
Mesti korang kata.... hek eleh....
Daging Goreng jer.... ingatkan lauk best sangat kannnnn....
Tapi aku dah inform awal2kan...
Lauk simple jer....


Motip pulak ada jug berbagai saiz & berbagai colour nikan....
Saja nak rekod kat sini....
5 jug ni tak cukup untuk anak-anak aku minum sehari....
Thanks Boboy sebab snap pic ni...
Boboy pun dah boleh harap ambik gambar.....
Hehehehe

Nak juga share resepi kat sini...
Aku tahu ramai yang tahu masak lauk ni...
Tapi mungkin cara masing-masing berbezakan...
Yang ni cara aku..

Bahan-Bahan
700 gram daging di potong nipis
3 Buku Bawang Besar (aku guna bawang Holand tu)
Cili api hijau
(Sepatutnya letak cili benggala & kacang panjang tapi tak de bahan tu kat rumah)
Air secukupnya
Minyak
Garam
Kunyit hidup di tumbuk
(Wangi jer bila pakai kunyit hidup, kalau takde kunyit serbuk pun ok gak..)

Cara-cara
Perapkan daging dengan garam & kunyit hidup selama 45 minit.
(Lagi lama perap lagi sedap yer hakak-hakak..)
Panaskan kuali.
Bila kuali dah panas, masukkan daging dan tutup kuali.
Biarkan air daging keluar.
Pastu masukkan air sikit & tunggu sampai daging empuk.
Bila dah kering airnya, tolak daging ketepi kuali.
Masukkan minyak masak.
Bila minyak dah panas, tolak semula daging ke dalam kuali.
Bila agak garing baru masukkan bawang & cili.
Balik-balikkan sampai bawang & cili layu.
Pastu angkat & masukkan ke dalam serving plate...
Sedia disantap dengan nasi panas....


Sekali lagi....
Please Zoom iiiiinnnnnnnnn..............
*** Senang sangat kan.....

No comments:

Wednesday, December 7, 2011

Sedapnya Bila Makan Dengan Nasi Panas-Panas.....

Assalamualaikum....

Bersiaran di petang hari pulak.....
Rajin sangat hari ni nak update.....
Takde kerja dah ker....
Hehehehe.....

Ni just nak share ngan uolss satu resepi simple dari dapur Wanida....
memang simple yang amat....
Lauk ni dah selamat menjadi hasil kumbahan pun....
Ini stok daging korban yer hakak-hakak....
(Raya kedua punya lauk nie.....)

Satu family memang sukakan lauk ni....
Memperkenalkan....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


Daging Goreng....
Mesti korang kata.... hek eleh....
Daging Goreng jer.... ingatkan lauk best sangat kannnnn....
Tapi aku dah inform awal2kan...
Lauk simple jer....


Motip pulak ada jug berbagai saiz & berbagai colour nikan....
Saja nak rekod kat sini....
5 jug ni tak cukup untuk anak-anak aku minum sehari....
Thanks Boboy sebab snap pic ni...
Boboy pun dah boleh harap ambik gambar.....
Hehehehe

Nak juga share resepi kat sini...
Aku tahu ramai yang tahu masak lauk ni...
Tapi mungkin cara masing-masing berbezakan...
Yang ni cara aku..

Bahan-Bahan
700 gram daging di potong nipis
3 Buku Bawang Besar (aku guna bawang Holand tu)
Cili api hijau
(Sepatutnya letak cili benggala & kacang panjang tapi tak de bahan tu kat rumah)
Air secukupnya
Minyak
Garam
Kunyit hidup di tumbuk
(Wangi jer bila pakai kunyit hidup, kalau takde kunyit serbuk pun ok gak..)

Cara-cara
Perapkan daging dengan garam & kunyit hidup selama 45 minit.
(Lagi lama perap lagi sedap yer hakak-hakak..)
Panaskan kuali.
Bila kuali dah panas, masukkan daging dan tutup kuali.
Biarkan air daging keluar.
Pastu masukkan air sikit & tunggu sampai daging empuk.
Bila dah kering airnya, tolak daging ketepi kuali.
Masukkan minyak masak.
Bila minyak dah panas, tolak semula daging ke dalam kuali.
Bila agak garing baru masukkan bawang & cili.
Balik-balikkan sampai bawang & cili layu.
Pastu angkat & masukkan ke dalam serving plate...
Sedia disantap dengan nasi panas....


Sekali lagi....
Please Zoom iiiiinnnnnnnnn..............
*** Senang sangat kan.....

No comments: