Tuesday, August 31, 2010

Merdeka.............



Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 53.
Jadilah warga yang bertanggungjawab & mencintai negaranya.....
Peliharalah keharmonian negara kita...
Kita harus bersyukur kerana Malaysia negara kita........

Saturday, August 28, 2010

Ranjau Kehidupan

Assalamualaikum......


Banyak perkara yg berlaku sekeliling kita setiap hari
Setiap perkara yg berlaku tu pasti ada hikmanya.
Samada kita sedar atau tidak sahaja.........
Segala nikmat yg Allah kurniakan utk kita tu bila nak diamabil.....
Sekejap sahaja......
Mcm tu jugak bila kita nak di beri nikmat...... sekejap juga


Ada kisah benar nak aku kongsi ngan uolsss......


customer aku ni, dulunya org kaya. Memang berada. Anak Dato'.
Hidup senang lenang. Business memang maju.....
Pakai kereta mewah x yah nak ckp lah......
Hidup serba sempurna......
Semua adik-beradik senang lenang.....


Allah maha pengasih maha penyayang..........
Menjemput pulang sang ayah ke alam abadi......
Sejak dari itu, business tunggang langgang....
Habis kereta mewah terjual.....
Satu persatu......
Nasib baik rumah mewah tinggalan sang ayah
tak tergadai kat bank.......


Lama2 dari berkereta mewah
ke berjalan kaki.....
Kdg2 berkereta nasional yg lama......
kesian pun ada bila aku tengok......
Derita sangat gayanya......


Tadi aku terjumpa dgn dia kat petrol station
Masyaallah..... kusut masai...... (dulu amat bergaya)
Kesian.......
Isi minyak rm5..... ingatkan naik motor
tapi sbnrnya isi minyak kereta......


Inilah yg dinamakan kehidupan. Kdg2 kita di atas, kdg2 kita di bawah. Kita mesti mensyukuri segala nikmat yg Allah kurniakan utk kita. Wallahuallam.....
Sekadar ingat-mengingati sesama kita......

Friday, August 27, 2010

Dadih Semanis Qaseh


Assalamualaikum.........

"Perhatian kepada semua pelajar, kepada sesiapa yg ingin membeli dadih sila turun ke bawah sekarang"

Marrotan ukhro......

"Alintibahu ila............................................................. huhuhu.... aku dah x ingat (B.Arab cukup2 mkn jer)


Korang ingat tak....? Cikgu Noraini yg jual dadih tu. Tetiba jer teringat kat dia. Laku dadih dia kan.... So, minggu lepas aku pun memulakan operasi membuat dadih ni. Rasanya mcm susah sgt.......... Setelah berhempas pulas dah mcm buah pulasan lak kan...... akhirnya jadilah dadih aku cam gambar kat atas tu.......


Hehehe...... sebenarnya aku just guna serbuk dadih yg jual kat kedai tu. Sbnrnya, aku dah lama gak beli sebuk dadih ni tp bila baca bhn2 dia nak kena guna gula buahan. Camner lak ropenya.... Since, aku x tau akupun apa lagi hayun peket tu dlm almari dgn kelajuan 11o (x leh laju sgt nanti speedtrap) Rupenya, gula buahan tu mmg dah ada dlm peket tu la.......


Aku cakap kat uols..... mmg senang & berbaloi. Kalau dari dulu aku tau senang dah lama aku jual dadih..... Agak2 dah kayo kot...........hihihi......Tambahan lak anak ramai cam aku ni..... Semua suka dadih lak tu. 1 peket tu aku dapat 40 bekas kecik tu.... merasalah anak2 jiran aku.....


Bahan2
  1. 1 peket serbuk dadih
  2. 1 tin (400ml) susu cair
  3. 100 gula
  4. 3000 ml air

Cara-cara

  • Satukan bahan 1- 4 td & masak hingga mendidih
  • Dah mendidih angkat & masukkan serbuk dadih serta gula buahan dlm masa 5 minit
  • Tuang dlm bekas & sejukkan. Masuk dlm peti sejuk pun ok.......

Dah siap kan....... We all makan masa berbuka. Fuhhhhh.... sedap betul. Silalah mencuba & selamat berpuasa.......

Thursday, August 26, 2010

Kakak Penjual Ikan.............

Assalamualaikum......


"mari kak... murah kak... ikan tempatan....
sotong, ketam, udang semua segar2....
tempatan bang, tempatan kak......
mari.... mari.... ketam sedap ni......
ni ketam jantan ni...... fresh... fresh...."


Aik..... ketam pun ada jantan betina ek..... baru lah aku taw. Kemain lagi kakak tu promosikan hasil jualan dia. Aku ngan EDH pun tertarik gak ngan jeritan ala2 Rossa kakak tu.... pot..pek..pot..pek.... kakak tu bercerita ttg ikan2 dia ni. Malas nak dgr cerita lama sgt sbb nak balik masak lagi aku pun terus jer beli ketam & ikan bawal. Boleh tahan gak rege ketam jantan ni sekilo rm22.


'kak, ketam tolong buang cengkerang dia & potong 2 ek....
Ikan, buang perut & sisik jer.... x yah potong"
Kalau boleh cucui sekali ek....... (dlm hati je lah)


Balik umah terus klentung klentang kat dapur. Mesti masak cepat nanti x sempat nak berbuka atau berbuka mkn biskut kering jer nanti......

Akhirnya dapat lah masak ketam kenangan ni......
Tapi agak kering la......

Ayam capsicum......
(sbnrnya ayam goreng besa jer, cuma tambah black pepper sikit
potong capsicum & bwg besar.....)

Sayur paling cepat.......
Choy Tam sos tiram....
Senang masak ni.....
standard lah ai kan......
masak mesti yg simple jer....
Senang sungguh masak sayur ni. Selain choy tam. aku selalu wat baby kailan, kobis bulat cina & ada satu yg mcm salad tu tp x tau nama...... Meh aku bg tau camner nak masak walaupun uols x tanya.....
- Choy Tam celur & toskan....
- 5-6 ulas bwg putih di tumbuk & di goreng
- susun choy tam dlm piring (ai x susun pun)
- tuang sos tiram
- tuang bwg putih yg dah digoreng ke atas sos tiram.....
- siap tuk di makan.....
Selamat mencuba & selamat berpuasa..............

Wednesday, August 25, 2010

Berbuka Puasa @ Santai Cuisine Rawang

Assalamualaikum.......


Semalam hari malas memasak bagi aku.....
Awal2 lagi lepas sahur dah planning nak gi berbuka puasa kat luar
Malas nak kotorkan dapur......... hihihi
Mak aku cuti hari ni......
Lagipun, aku mmg dah set dlm kapla ni..... mesti berbuka kat luar at least 2x....
Dasar aku yg malas ni la.....



Since, last wk nak gi kat Santai rest ni x kesampaian so, apa lagi. Inilah hari yg ditunggu2......
Sib baik x jem dr Selayang ke Rawang
Standard lah depan Templer tu jem sikit
2 lorong nak jd 1 lorong
Sampai kat Santai 6.35. Sib baik ada lagi meja kosong......



Santai rest ni kepunyaan Razif Sidek. Info yg dulu tu salah ek kengkawan...... Mintak ampun....
Ada 5 cawangan......
Ni caw yg paling dekat ngan umah aku lah.....



Dah penat mmbebel...... apa lagi sessi fotografi.....

Signboard dari luar........ Ternampak pulak tok janggut tu.....
Kena gi berbuka kat situ lak nanti kot..... hihihi

Pasangan pengangtin paling anggun hari itu jatuh kepada.......... akulah puan blog.
Sbb angah & mak aku xde pasangan.......


Wajah2 ceria dalam gundah...... tunggu waktu berbuka

Wajah2 yg kena paksa ceria oleh photographer......

Our family favourite dish.....
SIAKAP STIM....Marvelous

Kerapu 3 Rasa.....
Sedap.......


Tomyam campur........


Kailan Goreng Ikan Masin.....
Mintak mahap cakap yek tuan kedai....
Yg ni kureng sdap. Aku order 2 pinggan tp 1 jer habis

Ayam Goreng Halia......


Baby Kailan.....
Sedap.... Licin


Yang Paling Sedap........
2 Thumb Up......
KERABU MANGGA
2x aku order.....
Boleh dikatakan semua meja order lah.....






Aku memang puas hatilah makan kat sini.....
Next time sure aku datang lagi
Org memang ramailah...... penuh sumer meja....
Cuma aku x ambik gambar jer....
Nanti org ingat aku host baru JJCM lak kalu beria sgt amik gambar....... huhuhu



p/s: selamat berpuasa kengkawan.............

Tuesday, August 24, 2010

MeNUu BeRbUkA.......

Assalamualaikum......

Hari sabtu lepas punya cerita......

Dah penat seharian aku merayap tibalah pulok waktu memikirkan tmpt nak berbuka. Xde maknanya aku nak masak dlm penat2 cam ni....Pk punya pk.... aku nak gi mkn kat restoran santai (ala tokeh dia tu kalau x misbun, jailani sidek) Yg paling dekat ngan area aku ni Tesco rawang la.


Smpai kat Tesco dah lmbat jugak ler sbb menyinggah kat PARAM (Acctually, aku baru tau jer parkataan ni) jln Kuching dulu. Masuk jer kat restoran tu, alamak..... meja sumer dah fully booked. satu meja pun x de kosong. (Xkan sumer org rwg malas masak cam aku / sumer org rwg mkn kat luar kot ari ni) hihihi

Ngan perasaan yg sememangnya frust...... kita org makan jer lah kat foodcourt Tesco tu....


air Boboy & along.... Aku Budak Comei hihihi ABC da.....

Abby memang x lepas ngan Cappuciona (Spelling cam salah jer.....) blended dia la......

Mama standard la.... village sikit. Air cincau. Angah minum air mata kucing tp lupa nak snap
Tak sempatlah air tu nak glamer....



Makanan laks...... Anak2 ai sumer mkn chicken chop. Boleh tahan lah rasanya tp kalau lapo tu memang rasanya sedap sgt......


Makanan Angah....... Nasi goreng USA
Nak gi USA jauh sgt mkn jer la kat Tesco ni.....


Last but not least.......
Makanan ai...... yg paling best.
Nasi goreng ladna........
p/s: Selamat berbuka kengkawan................

Monday, August 23, 2010

Kenapalah....... leka sangat

Assalamualaikum..... Salam Pagi.....

Hari sabtu tu akugi Sogo. Nak beli baju anakanda. Actually, minggu sblm pose tu dah pergi (Jusco Wangsa Maju). Ni saje nak menambah koleksi ( nk menghabiskan duit yg x seberapa tu). Mula2 aku gi Jusco gak tp....... apa punya stok baju tah. Outdated. Sblm ni ok jer....... X jadi beli kat sana, aku gi lah Sogo. Sblm tu, aku gi ngan adik aku, cousin & 3 dr 5 org anak aku..... Kmbr besa lah weekend kat umah nenek......


Manusia....... jgn ceritalah..... memang ramai. Lautan manusia...... Uihh.... nak memilih baju pun berebut2...... Sib baik aku ada pembantu 2 org tu..... hikhikhik.....

Antara keramain manusia tu aku just snap sikit jer...... Sbnrnya aku nak fokus yg turun lift tu..... Mintak halalan toiyiban wajah ayu tu ye kakak tudung hitam........


Dalam sibuk2 aku memilih baju tu, tetiba dgr budak kecik pompuan menangis..... rupa2 nyer mak bapak dia dah hilang. Astafirullahalazim........ Mcmana boleh jadi mcm ni..... Hish.... bak kata kwn aku kat FB..... kalau susah nak jaga, tinggalkan ajer anak2 tu kat umah.


Selama 4 jam aku kat situ..... ada 3 annoucement anak hilang......
Geram aku dgn kelalaian parents ni.......


p/s: baju raya x tayang lg sbb takut ilang seri....... huhuhu

Thursday, August 19, 2010

Dah 11 Tahun

Assalamuaaikum.....
Hari ini genap umur Along 11 tahun. Pejam celik pejam celik dah 11 tahun. Rasanya baru lagi aku tengok dia masa kecik2 hatta sakit bersalinkan dia pun aku masih dapat rasa. Skang ni dah besar anak dara sorang ni.
Since bulan pose x de celebration ye anakanda ku yang tercinta..... Tu yang buat dia tak syiok....
Along:Dah 2 tahun Along punya birthday bulan pose la mama
Mama: Ok lah tu......
Along : Tapi x leh nak wat party......
Mama : Esok mama wat kek bagi kat kwn2 along ok....?
Along : Mama kena wat banyak sbb yg tadarus tu ramai kwn Along (Along lps terawih ada tadarus)
Mama : Ye la..... tapi Along kena ingat..... tahun dpn bierthday Along pun bulan pose..... hihihi
Along: Ala..... ye ke mama....? Along baru nak mintak mama wat birthday besar2.....
Mama : Hrmmmmm.......



Happy Birthday Sayang....!
Mama sayang Along

Wednesday, August 18, 2010

Tepung Pelita Aura Qaseh

Assalamualaikum......


Hari sabtu lepas, rasa teringin sgt nak buat tepung pelita. Disebabkan kita org satu family memang suka mkn kuih ni maka........ Puan blog gigih mengoogle resepinya...... Lastly, jumpa kat Yani@myresepi. Mmg senang nak buat ......





1 adunan tu aku dapat 20 biji. Aku guna bekas plastik sbb malas nak gi pasar beli daun pisang. Rupa tak cun sgt almaklumlah first time. tapi rasa marveles cuma aku punya layer putih tu lembik sikit......





Aku bg korang resepi yg sgt mudah & simple ni ......


Bahan A
  1. 1 cwn tpg beras
  2. 1 cwn gula
  3. 5 cwn air
  4. 4 helai daun pandan, kisar ngan sikit air. (aku guna pandan paste)
  5. sikit kapur

Bahan B


  1. 4 sb tepung beras
  2. 1 bj kelapa perah jd 4 cwn santan
  3. sikit garam


Cara nak buat

  • Tpg beras,gula,air pati daun pandan (pandan paste) & kapur bancuh hingga sebati. Masak di atas api sederhana hingga pekat & berkilat.

  • Bila sudah masak masukkan ke dlm acuan ( ai guna bekas plastik. kalau nak lg sedap guna acuan daun pandan / daun pisang)

  • Satukan santan & 4 sudu tpg beras hingga sebati & masak hingga pekat.

  • Agkat santan & curahkan di atas lapisan tepung td.

  • Sblm masukkan lapisan yg hijau, masukkan 1/2 sk gula.


Selamat mencuba

Monday, August 16, 2010

Berbuka Puasa RM2

Assalamualaikum pembuka bicara
Adat Melayu tetap dijaga
Luangkan waktu luangkan masa
Berbuka puasa RM dua






Pagi2 ni aku buka jer e-mail terpancul jer BERBUKA PUASA RM2. Betul ke ni....? Tu yg aku siap mengarang pantun 4 rangkap...... Skrang semua org heboh memperkatakan harga makanan amat mahal tetiba ada lak yg offer berbuka puasa RM2. Confius ai....
  1. Nama restoran tu.....Restoran Malaysia Negara Ku
  2. Terletak kat Seksyen 7 Shah Alam
    Bayar RM2 dapat makan 3 jenis lauk sampai kenyang
  3. Mula beroperasi sejak 1 Ramadhan
  4. Syaratnya..... pelanggan kena tunjukkan MYCARD sebagai bukti mereka warganegara Malaysia, kalau x bawak & bukan warganegara kena bayar RM6. (still murah lagi kan)
  5. Restoran Malaysia Negara Ku dimiliki oleh Datuk Zainal Abidin Awang Kechik yang mempunyai pengalaman selama 20 tahun dalam industri makanan dan mempunyai lima restoran bertaraf tujuh bintang di luar negara.
  6. Berkonsepkan layan diri & kena basuh pinggan sendiri lepas makan.
  7. bertujuan untuk memberi pendidikan kepada masyarakat tentang amalan kebersihan diamalkan serta semangat cintakan negara.




Mari sama2 kita terjah Restoran Malaysia Negara Ku....... tapi makan mesti habis jgn membazir sbb restoran menggunakan tenaga sukarelawan untuk memasak. Kesian kat depa....

Bile aku tgk gmbr yg di attach kan...... mcm mkn dlm tray la......

teringat kat TAHAP dulu

Friday, August 13, 2010

Lala Qasehnya Mama.....

Assalamualaikum.....
Hari ke2 berpuasa. Hari ni Boboy puasa smpai kul 3 jer. Siap call aku ckp nak berbuka sbb x larat. Aku pun mmg x paksa..... baru 5 thn kan. Aku dulu umur 9 thn baru larat pose penuh 1 hari. Lg pun sian kat dia. Smlm melepek habis.....
Tapi pg tadi sblm gi sek siap ckp berbuka nak mkn lala....... Lepas hantaq aku g kerja EDH terus gi pasar cari lala. Sib baik ada yg besar. yg kecik sikit tu aku malas nak masak. Bkn apa masa cuci dah lah nak kena belek 1-1. Kalau yg ada pasir tu nak kena buangkan......

Ni lah rope lala yg sempat aku masak tadi.
Aku memang suka masak ni sbb senang......
Tumis bwg putih, bwg merah & cili yg dah di blend.
Titik serai 4 btg campak dlm kuali.
Dah garing masukkan lala.
Campak juga garam & sikit gula
Balik2kan.... Angkat.....
Ha....... senang betulkan....
Siew Pak Choy ni selalunya aku masak sos tiram tp hari ni ubah sikit. Tumis jer
(2 lauk ni jer aku masak) Ada ayam goreng tepung member bg tp lupa lak nak snap.

Satu lagi juadah femes kat umah aku. Roti john. Selalunya selang -seli ngan murtabak

Kuih koci dari member yg bg ayam goreng tepung. Murah rezeki dia bersedekah di bulan mulia ni....... Thanks so much!

Ayam ceti TTM tak berapa nak ceti

Assalamualaikum......
Salam Ramadhan untuk semua. Semoga kita sama2 melipatgandakan amalan kita. Hari first berbuka pose aku try lah masak ayam ceti TTM tp tak berapa nak ceti la...... Mcm tak jadik sangat jer..... Bila check emula resepi rupa2nya aku terlupa nak taruk jintan halus. Tapi ok gak lah. Anak2 aku makan ok jer.....

Ni lah dia ayam ceti versi Wanida........

Aku memang masak simple jer....... Ni sayur kacang buncis. (Mcmlah korang x kenal kacang bunciskan...... hehehe)


WAJIB tuk berbuka tapi....... aku heran gak ngape anak2 aku tak suka.....?


Juadah yang EDH beli kat Bazar Ramadhan....
Abby pesan beli tepung pelita tp yg di beli kuih tako.....

Murtabak..... antara makanan fofular kat umah ni time pose....
Yang ni x marveles sgt......
Yang besa beli tu kena berbaris panjang

Haaa......... ini citarasa puasa boy....
Keropok lekor.....
Ikutkan je..... maklumlah first time pose. Penuh lak tu....

Tuesday, August 10, 2010

Aku geram

Assalamualaikum......

Hari Sabtu lepas masa aku nak gi menziarahi arwah pakcik aku kat Tg malim tu aku singgah kat pasar tani Batang kali. Bkn nak citer ttg sayur2 kg yg fresh tu...... sian kat shbt aku kat rantauan tu. nanti terliur camner......?


Dah siap beli sarapan ngan 2-3 jenis sayur kg..... antaranya pucuk cemperai (lupa nak snap gmbr pucuk cemperai dah slmt msuk dlm perut aku....... hihihi) korang tau ker pucuk cemperai ni. Dulu kt kg aku gi petik jer kat kbun getah..... la ni kena beli lak....

Aku nak gi kat parking kete. Tetiba aku nampak sirang pakcik ni tersungkur jatuh. Pastu ada sorang bro ni dr arah bertentangan terpijak spek mata dia. Sian betul aku nengok pakcik tu..... terpelanting plastik beg yg dia pegang tu. Dia beli buah dokong. Sib baik bro tu berhati mulia. Dia tlg pakcik tu...... Bila aku ty...... "pakcik dtg ngan saper".....
'Dtg ngan cucu sy, tp tak tau dia kat mana. Kete dia warna merah'........

Yang aku geram tu........ cucu pakcik tu nape dibiarkan pakcik tu jln sorang2. Dah tua tau pakcik tu. umur dlm 75 ke atas. Orang dah tua mcm tu....... jgn lah bg dia jln sorang2. Semoga kita semua tak buat cam cucu pakcik tu...... sian dia tau.

Kita org tlg carik kete cucu dia tp x jumpa. Tp bro tu volunteer nak tgu smpai cucu dia dtg ambik dia. Aku pun meneruskan perjalanan. Thanks to bro yg berhati mulia.......


"Jgnlah kita abaikan org tua kita selagi hayat di kandung badan".........


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK....................

Monday, August 9, 2010

Aku tak suka lauk ni...........

Assalamualaikum.....
Memandangkan hujung minggu baru ni aku tak sempat nak pi pasar borong selayang, so takde lah stok lauk tuk seminggu. Balik kerje tadi bergegas aku pi pasar tani beli lauk. Tak suka sgt beli kat sini sbb agak mahai...... Pastu tak byk pilihan. Sbb dah terdesak hantam sajalah labu......
Balik umah terus siang ikan & kopek kulit udang. Aku beli 2 lauk jer...... Tak berkenan sgt. Alkesah nak menyambut Ramadhan, tokeh kedai tu wat sales lah pulak. Ikan kembung rm8. Harga bisa rm12..... murah gak lah. Pastu udang rm17 biasa rm 2o.......
Ni udang yg aku beli tadik. Sekilo jer........ Tak lah besor sangat tp boleh lah.....
Memandangkan hari sabtu tu aku balik Perak, Pakcik aku meninggal dunia.... Al-Fatihah.....!
OTW balik aku singgah kat Ulu Yam Baru beli petai....... Petai dia fulamak cukup fresh. Lupa plak nak snap gmbr petai tu....... Since dah ada petai so aku decide.....(X tanya pendapat org lain pun)
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Sambal petai dgn Udang. Terbanyak minyak lak. Penat lah aku membuang minyak tu. Smpai EDH ty, 'minyak murah ye Yang.....?'
Masa tengah makan aku sibuk cakap...... "Tak suka lah lauk ni......" berkali-kali lak tu.....
EDH kata..... kalau tak suka nape masak....? Masa tu aku tgh sedap mkn lagik......
Dlm tak suka tu abg tgk dah dua kali tambah...... hihihi
Tu lah sbb ai tak suka lauk ni....... dia buat ai mkn banyak........ huhuhu
(Habis diet aku yg memang dah kurang nak jadik ni......)
Salah saper.........................???????

Sunday, August 8, 2010

The First...........Marble Kek Impian Qaseh.....

Assalamualaikum......
Salam Ahad......
Lepas dapat jer cik microwave hari Rabu tu...... aku pun start mengoogle resepi kek. Bersemangat penuh keimanan aku mencari resepi nyer..... Cari punya cari...... aku pun jumpa dlm MYRESEPI dari mat gebu..... Asalnya Trio marble kek tp aku dah ubah wat 2 colour jer.... Nak tengok rope first marble kek..... merangkap yg first aku bake......
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Yang aku dah susun cantik2 dlm tupperware nak bwk kat opis.......

Senang jer nak wat marble kek ni...... Pastu memang berbaloi dan amat sedap di makan. Aku baked mlm rabu tu...... hari khamis dah abis. Reward tu cik mat gebu tuk resepi marvelous dia tu........ Anak aku request lagi..... Bahan2 pun senang lagipun aku ejas skit bhn2nya.....
Bahan-bahan
  1. 300 g mentega (aku guna butter)
  2. 280 g tpg halus (Tpg gandum pun ok)*
  3. 1 sk serbuk penaik*
  4. 5 biji telur gred A
  5. 250 g gula kastor
  6. 1 sb ovallate
  7. 20g susu segar
  8. 1 tutup ese vanila
  9. 3 sb coklat serbuk Van Houten

Cara Nak Buat

  • Ayak bhn *. Pukul butter hingga kembang. Masukkan tpg yg dah diayak. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  • Dlm mangkuk yg kering masukkan telur, gula & Ovallate. Dgn kelajuan yg tinggi pukul adunan hingga kembang & gebu.
  • Perlahankan kelajuan, masukkan adunan mentega sedikit demi sedikit. Gaul hingga rata.
  • Bahagikan adunan. Separuh di campur dgn coklat van houten.
  • Griskan loyang. Masukkan aduan secara berselang-seli sampai habis.
  • Bakar dlm oven bersuhu 170c selama 45 min. (bergantung pd oven masing2)

**** Resepi asal cik mat gebu ada 1 sb susu tepung, 30 g gliserin & 20 g air

Closed up sikit......
Rope sblm di bakar......

Akhirnya.....

Assalamualaikum.....
Akhirnya....... setelah dgn penuh kesabaran aku menanti & menunggu..... dapat gak aku memiliki sebuah microwave oven....... Mulanya aku nak beli mcm TTM punyer tapi last2 aku beli Panasonic Inverter........


Harap-harap aku rajin lah menggunakan oven ni......
Hihihihi

Tuesday, August 3, 2010

Hari Terbuka Surau Ar-Raudhah SK Selayang Baru II

Assalamualaikum......



Hari Sabtu lepas, Sekolah Abby buat hari terbuka surau Ar-Raudhah.... (surau sek dia). Actually, aktiviti tu berjalan 2x.... Minggu sblm nya pun ada gak. Tapi masa tu we all tak dpt join sbb pergi umah kakak aku kat Triang. So we all join utk second wk aje lah.... Byk aktivi yg di adakan.... Minggu lepas ada Pertandingan bercerita, Azan, Futsal & ceramah agama.


Untuk this wk pulak ada Pertandingan Nasyid antara kelas. Anak aku, Abby masuk mewakili kelas dia lah. Takkan kelas org lain lak kan...... Tahun 3. Kita org se family memang bagi full moon support lah tuk dia. Seawal 8 pg lg we all dah smpai kat sek. Aktiviti start kul 9 pg. Hari ni, selain pertandingan nasyid ada pertunjukan pencak silat, Sukan tradisional sprt congkak & batu seremban, Taklimat dr pihak Tentera, Cabutan Bertuah, Gerai Jualan & Forum Perdana (mlm).


Tapi..... apa yg menyedihkan..... memang tak rami parents yg dtg bg sokongan tuk anak2. Sian aku tgk. Cikgu2 penat buat aktiviti mcm ni tuk merapatkan hubungan silaturrahim sesama cikgu & parents tapi....... result......amat mengecewakan. Aku pun tak faham nape lah kan.....Maybe they all sibuk kot..... Dah panjang melalut ni.....



Kump apatah nama nya. Yg penting dr 3 Boron....Bila aku ty abby pun dia tak tau nak sebut apa nama group dia. They all nyanyi lagu anak soleh. Ada 3 group nyanyi lagu ni....



Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.....
Sblm apa2 mesti possing dulu......
Group dia 5 girls & 5 boys.....
Girls bj merah & Boys baju biru.....





Boboy interprem.......




Tepat jam 12.30 keputusan pun di umumkan....... Jeng3x.......

~

~

~

~

~

~
~

~

~

~

~

~

~

~
~

~

~

~

~

~

~

~


Kelas abby dpt johan.....
Hadiah..... tak de lah dpt berjuta-juta lemon.....
cukup sekadar hamper
Itupun they all dah happy sangat.....
Syukur, Alhamdulillah....... Tak sia2 kita org dtg bg sokongan.....

Bergambar ngan guru kelas, Cikgu Ezax Farouk. Tinggal 7 org jer...... lagi 3 dah selamat balik.
Hamper buka kat kelas hari isnin ye anak2........
Doa Mama semoga korang semua menjadi ANAK SOLEH
Amin...........





video



Aku cuba upload video ni...... Tapi tak taulah uollsss..... dpt dgr tak.
Aii tak pandai nak upload.... Hihihi

Tuesday, August 31, 2010

Merdeka.............



Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 53.
Jadilah warga yang bertanggungjawab & mencintai negaranya.....
Peliharalah keharmonian negara kita...
Kita harus bersyukur kerana Malaysia negara kita........

Saturday, August 28, 2010

Ranjau Kehidupan

Assalamualaikum......


Banyak perkara yg berlaku sekeliling kita setiap hari
Setiap perkara yg berlaku tu pasti ada hikmanya.
Samada kita sedar atau tidak sahaja.........
Segala nikmat yg Allah kurniakan utk kita tu bila nak diamabil.....
Sekejap sahaja......
Mcm tu jugak bila kita nak di beri nikmat...... sekejap juga


Ada kisah benar nak aku kongsi ngan uolsss......


customer aku ni, dulunya org kaya. Memang berada. Anak Dato'.
Hidup senang lenang. Business memang maju.....
Pakai kereta mewah x yah nak ckp lah......
Hidup serba sempurna......
Semua adik-beradik senang lenang.....


Allah maha pengasih maha penyayang..........
Menjemput pulang sang ayah ke alam abadi......
Sejak dari itu, business tunggang langgang....
Habis kereta mewah terjual.....
Satu persatu......
Nasib baik rumah mewah tinggalan sang ayah
tak tergadai kat bank.......


Lama2 dari berkereta mewah
ke berjalan kaki.....
Kdg2 berkereta nasional yg lama......
kesian pun ada bila aku tengok......
Derita sangat gayanya......


Tadi aku terjumpa dgn dia kat petrol station
Masyaallah..... kusut masai...... (dulu amat bergaya)
Kesian.......
Isi minyak rm5..... ingatkan naik motor
tapi sbnrnya isi minyak kereta......


Inilah yg dinamakan kehidupan. Kdg2 kita di atas, kdg2 kita di bawah. Kita mesti mensyukuri segala nikmat yg Allah kurniakan utk kita. Wallahuallam.....
Sekadar ingat-mengingati sesama kita......

Friday, August 27, 2010

Dadih Semanis Qaseh


Assalamualaikum.........

"Perhatian kepada semua pelajar, kepada sesiapa yg ingin membeli dadih sila turun ke bawah sekarang"

Marrotan ukhro......

"Alintibahu ila............................................................. huhuhu.... aku dah x ingat (B.Arab cukup2 mkn jer)


Korang ingat tak....? Cikgu Noraini yg jual dadih tu. Tetiba jer teringat kat dia. Laku dadih dia kan.... So, minggu lepas aku pun memulakan operasi membuat dadih ni. Rasanya mcm susah sgt.......... Setelah berhempas pulas dah mcm buah pulasan lak kan...... akhirnya jadilah dadih aku cam gambar kat atas tu.......


Hehehe...... sebenarnya aku just guna serbuk dadih yg jual kat kedai tu. Sbnrnya, aku dah lama gak beli sebuk dadih ni tp bila baca bhn2 dia nak kena guna gula buahan. Camner lak ropenya.... Since, aku x tau akupun apa lagi hayun peket tu dlm almari dgn kelajuan 11o (x leh laju sgt nanti speedtrap) Rupenya, gula buahan tu mmg dah ada dlm peket tu la.......


Aku cakap kat uols..... mmg senang & berbaloi. Kalau dari dulu aku tau senang dah lama aku jual dadih..... Agak2 dah kayo kot...........hihihi......Tambahan lak anak ramai cam aku ni..... Semua suka dadih lak tu. 1 peket tu aku dapat 40 bekas kecik tu.... merasalah anak2 jiran aku.....


Bahan2
  1. 1 peket serbuk dadih
  2. 1 tin (400ml) susu cair
  3. 100 gula
  4. 3000 ml air

Cara-cara

  • Satukan bahan 1- 4 td & masak hingga mendidih
  • Dah mendidih angkat & masukkan serbuk dadih serta gula buahan dlm masa 5 minit
  • Tuang dlm bekas & sejukkan. Masuk dlm peti sejuk pun ok.......

Dah siap kan....... We all makan masa berbuka. Fuhhhhh.... sedap betul. Silalah mencuba & selamat berpuasa.......

Thursday, August 26, 2010

Kakak Penjual Ikan.............

Assalamualaikum......


"mari kak... murah kak... ikan tempatan....
sotong, ketam, udang semua segar2....
tempatan bang, tempatan kak......
mari.... mari.... ketam sedap ni......
ni ketam jantan ni...... fresh... fresh...."


Aik..... ketam pun ada jantan betina ek..... baru lah aku taw. Kemain lagi kakak tu promosikan hasil jualan dia. Aku ngan EDH pun tertarik gak ngan jeritan ala2 Rossa kakak tu.... pot..pek..pot..pek.... kakak tu bercerita ttg ikan2 dia ni. Malas nak dgr cerita lama sgt sbb nak balik masak lagi aku pun terus jer beli ketam & ikan bawal. Boleh tahan gak rege ketam jantan ni sekilo rm22.


'kak, ketam tolong buang cengkerang dia & potong 2 ek....
Ikan, buang perut & sisik jer.... x yah potong"
Kalau boleh cucui sekali ek....... (dlm hati je lah)


Balik umah terus klentung klentang kat dapur. Mesti masak cepat nanti x sempat nak berbuka atau berbuka mkn biskut kering jer nanti......

Akhirnya dapat lah masak ketam kenangan ni......
Tapi agak kering la......

Ayam capsicum......
(sbnrnya ayam goreng besa jer, cuma tambah black pepper sikit
potong capsicum & bwg besar.....)

Sayur paling cepat.......
Choy Tam sos tiram....
Senang masak ni.....
standard lah ai kan......
masak mesti yg simple jer....
Senang sungguh masak sayur ni. Selain choy tam. aku selalu wat baby kailan, kobis bulat cina & ada satu yg mcm salad tu tp x tau nama...... Meh aku bg tau camner nak masak walaupun uols x tanya.....
- Choy Tam celur & toskan....
- 5-6 ulas bwg putih di tumbuk & di goreng
- susun choy tam dlm piring (ai x susun pun)
- tuang sos tiram
- tuang bwg putih yg dah digoreng ke atas sos tiram.....
- siap tuk di makan.....
Selamat mencuba & selamat berpuasa..............

Wednesday, August 25, 2010

Berbuka Puasa @ Santai Cuisine Rawang

Assalamualaikum.......


Semalam hari malas memasak bagi aku.....
Awal2 lagi lepas sahur dah planning nak gi berbuka puasa kat luar
Malas nak kotorkan dapur......... hihihi
Mak aku cuti hari ni......
Lagipun, aku mmg dah set dlm kapla ni..... mesti berbuka kat luar at least 2x....
Dasar aku yg malas ni la.....



Since, last wk nak gi kat Santai rest ni x kesampaian so, apa lagi. Inilah hari yg ditunggu2......
Sib baik x jem dr Selayang ke Rawang
Standard lah depan Templer tu jem sikit
2 lorong nak jd 1 lorong
Sampai kat Santai 6.35. Sib baik ada lagi meja kosong......



Santai rest ni kepunyaan Razif Sidek. Info yg dulu tu salah ek kengkawan...... Mintak ampun....
Ada 5 cawangan......
Ni caw yg paling dekat ngan umah aku lah.....



Dah penat mmbebel...... apa lagi sessi fotografi.....

Signboard dari luar........ Ternampak pulak tok janggut tu.....
Kena gi berbuka kat situ lak nanti kot..... hihihi

Pasangan pengangtin paling anggun hari itu jatuh kepada.......... akulah puan blog.
Sbb angah & mak aku xde pasangan.......


Wajah2 ceria dalam gundah...... tunggu waktu berbuka

Wajah2 yg kena paksa ceria oleh photographer......

Our family favourite dish.....
SIAKAP STIM....Marvelous

Kerapu 3 Rasa.....
Sedap.......


Tomyam campur........


Kailan Goreng Ikan Masin.....
Mintak mahap cakap yek tuan kedai....
Yg ni kureng sdap. Aku order 2 pinggan tp 1 jer habis

Ayam Goreng Halia......


Baby Kailan.....
Sedap.... Licin


Yang Paling Sedap........
2 Thumb Up......
KERABU MANGGA
2x aku order.....
Boleh dikatakan semua meja order lah.....






Aku memang puas hatilah makan kat sini.....
Next time sure aku datang lagi
Org memang ramailah...... penuh sumer meja....
Cuma aku x ambik gambar jer....
Nanti org ingat aku host baru JJCM lak kalu beria sgt amik gambar....... huhuhu



p/s: selamat berpuasa kengkawan.............

Tuesday, August 24, 2010

MeNUu BeRbUkA.......

Assalamualaikum......

Hari sabtu lepas punya cerita......

Dah penat seharian aku merayap tibalah pulok waktu memikirkan tmpt nak berbuka. Xde maknanya aku nak masak dlm penat2 cam ni....Pk punya pk.... aku nak gi mkn kat restoran santai (ala tokeh dia tu kalau x misbun, jailani sidek) Yg paling dekat ngan area aku ni Tesco rawang la.


Smpai kat Tesco dah lmbat jugak ler sbb menyinggah kat PARAM (Acctually, aku baru tau jer parkataan ni) jln Kuching dulu. Masuk jer kat restoran tu, alamak..... meja sumer dah fully booked. satu meja pun x de kosong. (Xkan sumer org rwg malas masak cam aku / sumer org rwg mkn kat luar kot ari ni) hihihi

Ngan perasaan yg sememangnya frust...... kita org makan jer lah kat foodcourt Tesco tu....


air Boboy & along.... Aku Budak Comei hihihi ABC da.....

Abby memang x lepas ngan Cappuciona (Spelling cam salah jer.....) blended dia la......

Mama standard la.... village sikit. Air cincau. Angah minum air mata kucing tp lupa nak snap
Tak sempatlah air tu nak glamer....



Makanan laks...... Anak2 ai sumer mkn chicken chop. Boleh tahan lah rasanya tp kalau lapo tu memang rasanya sedap sgt......


Makanan Angah....... Nasi goreng USA
Nak gi USA jauh sgt mkn jer la kat Tesco ni.....


Last but not least.......
Makanan ai...... yg paling best.
Nasi goreng ladna........
p/s: Selamat berbuka kengkawan................

Monday, August 23, 2010

Kenapalah....... leka sangat

Assalamualaikum..... Salam Pagi.....

Hari sabtu tu akugi Sogo. Nak beli baju anakanda. Actually, minggu sblm pose tu dah pergi (Jusco Wangsa Maju). Ni saje nak menambah koleksi ( nk menghabiskan duit yg x seberapa tu). Mula2 aku gi Jusco gak tp....... apa punya stok baju tah. Outdated. Sblm ni ok jer....... X jadi beli kat sana, aku gi lah Sogo. Sblm tu, aku gi ngan adik aku, cousin & 3 dr 5 org anak aku..... Kmbr besa lah weekend kat umah nenek......


Manusia....... jgn ceritalah..... memang ramai. Lautan manusia...... Uihh.... nak memilih baju pun berebut2...... Sib baik aku ada pembantu 2 org tu..... hikhikhik.....

Antara keramain manusia tu aku just snap sikit jer...... Sbnrnya aku nak fokus yg turun lift tu..... Mintak halalan toiyiban wajah ayu tu ye kakak tudung hitam........


Dalam sibuk2 aku memilih baju tu, tetiba dgr budak kecik pompuan menangis..... rupa2 nyer mak bapak dia dah hilang. Astafirullahalazim........ Mcmana boleh jadi mcm ni..... Hish.... bak kata kwn aku kat FB..... kalau susah nak jaga, tinggalkan ajer anak2 tu kat umah.


Selama 4 jam aku kat situ..... ada 3 annoucement anak hilang......
Geram aku dgn kelalaian parents ni.......


p/s: baju raya x tayang lg sbb takut ilang seri....... huhuhu

Thursday, August 19, 2010

Dah 11 Tahun

Assalamuaaikum.....
Hari ini genap umur Along 11 tahun. Pejam celik pejam celik dah 11 tahun. Rasanya baru lagi aku tengok dia masa kecik2 hatta sakit bersalinkan dia pun aku masih dapat rasa. Skang ni dah besar anak dara sorang ni.
Since bulan pose x de celebration ye anakanda ku yang tercinta..... Tu yang buat dia tak syiok....
Along:Dah 2 tahun Along punya birthday bulan pose la mama
Mama: Ok lah tu......
Along : Tapi x leh nak wat party......
Mama : Esok mama wat kek bagi kat kwn2 along ok....?
Along : Mama kena wat banyak sbb yg tadarus tu ramai kwn Along (Along lps terawih ada tadarus)
Mama : Ye la..... tapi Along kena ingat..... tahun dpn bierthday Along pun bulan pose..... hihihi
Along: Ala..... ye ke mama....? Along baru nak mintak mama wat birthday besar2.....
Mama : Hrmmmmm.......



Happy Birthday Sayang....!
Mama sayang Along

Wednesday, August 18, 2010

Tepung Pelita Aura Qaseh

Assalamualaikum......


Hari sabtu lepas, rasa teringin sgt nak buat tepung pelita. Disebabkan kita org satu family memang suka mkn kuih ni maka........ Puan blog gigih mengoogle resepinya...... Lastly, jumpa kat Yani@myresepi. Mmg senang nak buat ......





1 adunan tu aku dapat 20 biji. Aku guna bekas plastik sbb malas nak gi pasar beli daun pisang. Rupa tak cun sgt almaklumlah first time. tapi rasa marveles cuma aku punya layer putih tu lembik sikit......





Aku bg korang resepi yg sgt mudah & simple ni ......


Bahan A
  1. 1 cwn tpg beras
  2. 1 cwn gula
  3. 5 cwn air
  4. 4 helai daun pandan, kisar ngan sikit air. (aku guna pandan paste)
  5. sikit kapur

Bahan B


  1. 4 sb tepung beras
  2. 1 bj kelapa perah jd 4 cwn santan
  3. sikit garam


Cara nak buat

  • Tpg beras,gula,air pati daun pandan (pandan paste) & kapur bancuh hingga sebati. Masak di atas api sederhana hingga pekat & berkilat.

  • Bila sudah masak masukkan ke dlm acuan ( ai guna bekas plastik. kalau nak lg sedap guna acuan daun pandan / daun pisang)

  • Satukan santan & 4 sudu tpg beras hingga sebati & masak hingga pekat.

  • Agkat santan & curahkan di atas lapisan tepung td.

  • Sblm masukkan lapisan yg hijau, masukkan 1/2 sk gula.


Selamat mencuba

Monday, August 16, 2010

Berbuka Puasa RM2

Assalamualaikum pembuka bicara
Adat Melayu tetap dijaga
Luangkan waktu luangkan masa
Berbuka puasa RM dua






Pagi2 ni aku buka jer e-mail terpancul jer BERBUKA PUASA RM2. Betul ke ni....? Tu yg aku siap mengarang pantun 4 rangkap...... Skrang semua org heboh memperkatakan harga makanan amat mahal tetiba ada lak yg offer berbuka puasa RM2. Confius ai....
  1. Nama restoran tu.....Restoran Malaysia Negara Ku
  2. Terletak kat Seksyen 7 Shah Alam
    Bayar RM2 dapat makan 3 jenis lauk sampai kenyang
  3. Mula beroperasi sejak 1 Ramadhan
  4. Syaratnya..... pelanggan kena tunjukkan MYCARD sebagai bukti mereka warganegara Malaysia, kalau x bawak & bukan warganegara kena bayar RM6. (still murah lagi kan)
  5. Restoran Malaysia Negara Ku dimiliki oleh Datuk Zainal Abidin Awang Kechik yang mempunyai pengalaman selama 20 tahun dalam industri makanan dan mempunyai lima restoran bertaraf tujuh bintang di luar negara.
  6. Berkonsepkan layan diri & kena basuh pinggan sendiri lepas makan.
  7. bertujuan untuk memberi pendidikan kepada masyarakat tentang amalan kebersihan diamalkan serta semangat cintakan negara.




Mari sama2 kita terjah Restoran Malaysia Negara Ku....... tapi makan mesti habis jgn membazir sbb restoran menggunakan tenaga sukarelawan untuk memasak. Kesian kat depa....

Bile aku tgk gmbr yg di attach kan...... mcm mkn dlm tray la......

teringat kat TAHAP dulu

Friday, August 13, 2010

Lala Qasehnya Mama.....

Assalamualaikum.....
Hari ke2 berpuasa. Hari ni Boboy puasa smpai kul 3 jer. Siap call aku ckp nak berbuka sbb x larat. Aku pun mmg x paksa..... baru 5 thn kan. Aku dulu umur 9 thn baru larat pose penuh 1 hari. Lg pun sian kat dia. Smlm melepek habis.....
Tapi pg tadi sblm gi sek siap ckp berbuka nak mkn lala....... Lepas hantaq aku g kerja EDH terus gi pasar cari lala. Sib baik ada yg besar. yg kecik sikit tu aku malas nak masak. Bkn apa masa cuci dah lah nak kena belek 1-1. Kalau yg ada pasir tu nak kena buangkan......

Ni lah rope lala yg sempat aku masak tadi.
Aku memang suka masak ni sbb senang......
Tumis bwg putih, bwg merah & cili yg dah di blend.
Titik serai 4 btg campak dlm kuali.
Dah garing masukkan lala.
Campak juga garam & sikit gula
Balik2kan.... Angkat.....
Ha....... senang betulkan....
Siew Pak Choy ni selalunya aku masak sos tiram tp hari ni ubah sikit. Tumis jer
(2 lauk ni jer aku masak) Ada ayam goreng tepung member bg tp lupa lak nak snap.

Satu lagi juadah femes kat umah aku. Roti john. Selalunya selang -seli ngan murtabak

Kuih koci dari member yg bg ayam goreng tepung. Murah rezeki dia bersedekah di bulan mulia ni....... Thanks so much!

Ayam ceti TTM tak berapa nak ceti

Assalamualaikum......
Salam Ramadhan untuk semua. Semoga kita sama2 melipatgandakan amalan kita. Hari first berbuka pose aku try lah masak ayam ceti TTM tp tak berapa nak ceti la...... Mcm tak jadik sangat jer..... Bila check emula resepi rupa2nya aku terlupa nak taruk jintan halus. Tapi ok gak lah. Anak2 aku makan ok jer.....

Ni lah dia ayam ceti versi Wanida........

Aku memang masak simple jer....... Ni sayur kacang buncis. (Mcmlah korang x kenal kacang bunciskan...... hehehe)


WAJIB tuk berbuka tapi....... aku heran gak ngape anak2 aku tak suka.....?


Juadah yang EDH beli kat Bazar Ramadhan....
Abby pesan beli tepung pelita tp yg di beli kuih tako.....

Murtabak..... antara makanan fofular kat umah ni time pose....
Yang ni x marveles sgt......
Yang besa beli tu kena berbaris panjang

Haaa......... ini citarasa puasa boy....
Keropok lekor.....
Ikutkan je..... maklumlah first time pose. Penuh lak tu....

Tuesday, August 10, 2010

Aku geram

Assalamualaikum......

Hari Sabtu lepas masa aku nak gi menziarahi arwah pakcik aku kat Tg malim tu aku singgah kat pasar tani Batang kali. Bkn nak citer ttg sayur2 kg yg fresh tu...... sian kat shbt aku kat rantauan tu. nanti terliur camner......?


Dah siap beli sarapan ngan 2-3 jenis sayur kg..... antaranya pucuk cemperai (lupa nak snap gmbr pucuk cemperai dah slmt msuk dlm perut aku....... hihihi) korang tau ker pucuk cemperai ni. Dulu kt kg aku gi petik jer kat kbun getah..... la ni kena beli lak....

Aku nak gi kat parking kete. Tetiba aku nampak sirang pakcik ni tersungkur jatuh. Pastu ada sorang bro ni dr arah bertentangan terpijak spek mata dia. Sian betul aku nengok pakcik tu..... terpelanting plastik beg yg dia pegang tu. Dia beli buah dokong. Sib baik bro tu berhati mulia. Dia tlg pakcik tu...... Bila aku ty...... "pakcik dtg ngan saper".....
'Dtg ngan cucu sy, tp tak tau dia kat mana. Kete dia warna merah'........

Yang aku geram tu........ cucu pakcik tu nape dibiarkan pakcik tu jln sorang2. Dah tua tau pakcik tu. umur dlm 75 ke atas. Orang dah tua mcm tu....... jgn lah bg dia jln sorang2. Semoga kita semua tak buat cam cucu pakcik tu...... sian dia tau.

Kita org tlg carik kete cucu dia tp x jumpa. Tp bro tu volunteer nak tgu smpai cucu dia dtg ambik dia. Aku pun meneruskan perjalanan. Thanks to bro yg berhati mulia.......


"Jgnlah kita abaikan org tua kita selagi hayat di kandung badan".........


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK....................

Monday, August 9, 2010

Aku tak suka lauk ni...........

Assalamualaikum.....
Memandangkan hujung minggu baru ni aku tak sempat nak pi pasar borong selayang, so takde lah stok lauk tuk seminggu. Balik kerje tadi bergegas aku pi pasar tani beli lauk. Tak suka sgt beli kat sini sbb agak mahai...... Pastu tak byk pilihan. Sbb dah terdesak hantam sajalah labu......
Balik umah terus siang ikan & kopek kulit udang. Aku beli 2 lauk jer...... Tak berkenan sgt. Alkesah nak menyambut Ramadhan, tokeh kedai tu wat sales lah pulak. Ikan kembung rm8. Harga bisa rm12..... murah gak lah. Pastu udang rm17 biasa rm 2o.......
Ni udang yg aku beli tadik. Sekilo jer........ Tak lah besor sangat tp boleh lah.....
Memandangkan hari sabtu tu aku balik Perak, Pakcik aku meninggal dunia.... Al-Fatihah.....!
OTW balik aku singgah kat Ulu Yam Baru beli petai....... Petai dia fulamak cukup fresh. Lupa plak nak snap gmbr petai tu....... Since dah ada petai so aku decide.....(X tanya pendapat org lain pun)
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Sambal petai dgn Udang. Terbanyak minyak lak. Penat lah aku membuang minyak tu. Smpai EDH ty, 'minyak murah ye Yang.....?'
Masa tengah makan aku sibuk cakap...... "Tak suka lah lauk ni......" berkali-kali lak tu.....
EDH kata..... kalau tak suka nape masak....? Masa tu aku tgh sedap mkn lagik......
Dlm tak suka tu abg tgk dah dua kali tambah...... hihihi
Tu lah sbb ai tak suka lauk ni....... dia buat ai mkn banyak........ huhuhu
(Habis diet aku yg memang dah kurang nak jadik ni......)
Salah saper.........................???????

Sunday, August 8, 2010

The First...........Marble Kek Impian Qaseh.....

Assalamualaikum......
Salam Ahad......
Lepas dapat jer cik microwave hari Rabu tu...... aku pun start mengoogle resepi kek. Bersemangat penuh keimanan aku mencari resepi nyer..... Cari punya cari...... aku pun jumpa dlm MYRESEPI dari mat gebu..... Asalnya Trio marble kek tp aku dah ubah wat 2 colour jer.... Nak tengok rope first marble kek..... merangkap yg first aku bake......
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Yang aku dah susun cantik2 dlm tupperware nak bwk kat opis.......

Senang jer nak wat marble kek ni...... Pastu memang berbaloi dan amat sedap di makan. Aku baked mlm rabu tu...... hari khamis dah abis. Reward tu cik mat gebu tuk resepi marvelous dia tu........ Anak aku request lagi..... Bahan2 pun senang lagipun aku ejas skit bhn2nya.....
Bahan-bahan
  1. 300 g mentega (aku guna butter)
  2. 280 g tpg halus (Tpg gandum pun ok)*
  3. 1 sk serbuk penaik*
  4. 5 biji telur gred A
  5. 250 g gula kastor
  6. 1 sb ovallate
  7. 20g susu segar
  8. 1 tutup ese vanila
  9. 3 sb coklat serbuk Van Houten

Cara Nak Buat

  • Ayak bhn *. Pukul butter hingga kembang. Masukkan tpg yg dah diayak. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  • Dlm mangkuk yg kering masukkan telur, gula & Ovallate. Dgn kelajuan yg tinggi pukul adunan hingga kembang & gebu.
  • Perlahankan kelajuan, masukkan adunan mentega sedikit demi sedikit. Gaul hingga rata.
  • Bahagikan adunan. Separuh di campur dgn coklat van houten.
  • Griskan loyang. Masukkan aduan secara berselang-seli sampai habis.
  • Bakar dlm oven bersuhu 170c selama 45 min. (bergantung pd oven masing2)

**** Resepi asal cik mat gebu ada 1 sb susu tepung, 30 g gliserin & 20 g air

Closed up sikit......
Rope sblm di bakar......

Akhirnya.....

Assalamualaikum.....
Akhirnya....... setelah dgn penuh kesabaran aku menanti & menunggu..... dapat gak aku memiliki sebuah microwave oven....... Mulanya aku nak beli mcm TTM punyer tapi last2 aku beli Panasonic Inverter........


Harap-harap aku rajin lah menggunakan oven ni......
Hihihihi

Tuesday, August 3, 2010

Hari Terbuka Surau Ar-Raudhah SK Selayang Baru II

Assalamualaikum......



Hari Sabtu lepas, Sekolah Abby buat hari terbuka surau Ar-Raudhah.... (surau sek dia). Actually, aktiviti tu berjalan 2x.... Minggu sblm nya pun ada gak. Tapi masa tu we all tak dpt join sbb pergi umah kakak aku kat Triang. So we all join utk second wk aje lah.... Byk aktivi yg di adakan.... Minggu lepas ada Pertandingan bercerita, Azan, Futsal & ceramah agama.


Untuk this wk pulak ada Pertandingan Nasyid antara kelas. Anak aku, Abby masuk mewakili kelas dia lah. Takkan kelas org lain lak kan...... Tahun 3. Kita org se family memang bagi full moon support lah tuk dia. Seawal 8 pg lg we all dah smpai kat sek. Aktiviti start kul 9 pg. Hari ni, selain pertandingan nasyid ada pertunjukan pencak silat, Sukan tradisional sprt congkak & batu seremban, Taklimat dr pihak Tentera, Cabutan Bertuah, Gerai Jualan & Forum Perdana (mlm).


Tapi..... apa yg menyedihkan..... memang tak rami parents yg dtg bg sokongan tuk anak2. Sian aku tgk. Cikgu2 penat buat aktiviti mcm ni tuk merapatkan hubungan silaturrahim sesama cikgu & parents tapi....... result......amat mengecewakan. Aku pun tak faham nape lah kan.....Maybe they all sibuk kot..... Dah panjang melalut ni.....



Kump apatah nama nya. Yg penting dr 3 Boron....Bila aku ty abby pun dia tak tau nak sebut apa nama group dia. They all nyanyi lagu anak soleh. Ada 3 group nyanyi lagu ni....



Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.....
Sblm apa2 mesti possing dulu......
Group dia 5 girls & 5 boys.....
Girls bj merah & Boys baju biru.....





Boboy interprem.......




Tepat jam 12.30 keputusan pun di umumkan....... Jeng3x.......

~

~

~

~

~

~
~

~

~

~

~

~

~

~
~

~

~

~

~

~

~

~


Kelas abby dpt johan.....
Hadiah..... tak de lah dpt berjuta-juta lemon.....
cukup sekadar hamper
Itupun they all dah happy sangat.....
Syukur, Alhamdulillah....... Tak sia2 kita org dtg bg sokongan.....

Bergambar ngan guru kelas, Cikgu Ezax Farouk. Tinggal 7 org jer...... lagi 3 dah selamat balik.
Hamper buka kat kelas hari isnin ye anak2........
Doa Mama semoga korang semua menjadi ANAK SOLEH
Amin...........





video



Aku cuba upload video ni...... Tapi tak taulah uollsss..... dpt dgr tak.
Aii tak pandai nak upload.... Hihihi