Wednesday, August 18, 2010

Tepung Pelita Aura Qaseh

Assalamualaikum......


Hari sabtu lepas, rasa teringin sgt nak buat tepung pelita. Disebabkan kita org satu family memang suka mkn kuih ni maka........ Puan blog gigih mengoogle resepinya...... Lastly, jumpa kat Yani@myresepi. Mmg senang nak buat ......





1 adunan tu aku dapat 20 biji. Aku guna bekas plastik sbb malas nak gi pasar beli daun pisang. Rupa tak cun sgt almaklumlah first time. tapi rasa marveles cuma aku punya layer putih tu lembik sikit......





Aku bg korang resepi yg sgt mudah & simple ni ......


Bahan A
  1. 1 cwn tpg beras
  2. 1 cwn gula
  3. 5 cwn air
  4. 4 helai daun pandan, kisar ngan sikit air. (aku guna pandan paste)
  5. sikit kapur

Bahan B


  1. 4 sb tepung beras
  2. 1 bj kelapa perah jd 4 cwn santan
  3. sikit garam


Cara nak buat

  • Tpg beras,gula,air pati daun pandan (pandan paste) & kapur bancuh hingga sebati. Masak di atas api sederhana hingga pekat & berkilat.

  • Bila sudah masak masukkan ke dlm acuan ( ai guna bekas plastik. kalau nak lg sedap guna acuan daun pandan / daun pisang)

  • Satukan santan & 4 sudu tpg beras hingga sebati & masak hingga pekat.

  • Agkat santan & curahkan di atas lapisan tepung td.

  • Sblm masukkan lapisan yg hijau, masukkan 1/2 sk gula.


Selamat mencuba

6 comments:

TopsyTurvyMum said...

Akau suka giler tepung pelita ni..ada plan nak buat tapi bekas kecik tu tak cukup lahh...nanti pas beli aku buat...

kisahwanida said...

memang sedap & sgt sesuai tuk berbuka......

salmi said...

kreatip ko ni! Dr dulu teringin nak buat... tapi niat tak kesampaian sbb malas nak buat bekas dia... ermmm guna cup kecik pun bole kan!!!

Sarid Derus said...

wah..aku ingat kuih yang makan ngan air gula merah tu..ape namanya yekk.??.rajin la ko intan..

Sarid Derus said...

haa..aku ingat dah..LOMPAT TIKAM..sedapppp...sama rupanya mcm yg ko buat ni intan, tp mkn ngan air gula merahh.

kisahwanida said...

boleh salmi.... tu yg aku guna bekas kecik tu. nak guna daun pisang leceh

sarid, berbuka tadi aku mkan lompat tikam.... beli jer 5 rm2. teringin gak nak buat. nantilah. aku suka gak tu

Wednesday, August 18, 2010

Tepung Pelita Aura Qaseh

Assalamualaikum......


Hari sabtu lepas, rasa teringin sgt nak buat tepung pelita. Disebabkan kita org satu family memang suka mkn kuih ni maka........ Puan blog gigih mengoogle resepinya...... Lastly, jumpa kat Yani@myresepi. Mmg senang nak buat ......





1 adunan tu aku dapat 20 biji. Aku guna bekas plastik sbb malas nak gi pasar beli daun pisang. Rupa tak cun sgt almaklumlah first time. tapi rasa marveles cuma aku punya layer putih tu lembik sikit......





Aku bg korang resepi yg sgt mudah & simple ni ......


Bahan A
  1. 1 cwn tpg beras
  2. 1 cwn gula
  3. 5 cwn air
  4. 4 helai daun pandan, kisar ngan sikit air. (aku guna pandan paste)
  5. sikit kapur

Bahan B


  1. 4 sb tepung beras
  2. 1 bj kelapa perah jd 4 cwn santan
  3. sikit garam


Cara nak buat

  • Tpg beras,gula,air pati daun pandan (pandan paste) & kapur bancuh hingga sebati. Masak di atas api sederhana hingga pekat & berkilat.

  • Bila sudah masak masukkan ke dlm acuan ( ai guna bekas plastik. kalau nak lg sedap guna acuan daun pandan / daun pisang)

  • Satukan santan & 4 sudu tpg beras hingga sebati & masak hingga pekat.

  • Agkat santan & curahkan di atas lapisan tepung td.

  • Sblm masukkan lapisan yg hijau, masukkan 1/2 sk gula.


Selamat mencuba

6 comments:

TopsyTurvyMum said...

Akau suka giler tepung pelita ni..ada plan nak buat tapi bekas kecik tu tak cukup lahh...nanti pas beli aku buat...

kisahwanida said...

memang sedap & sgt sesuai tuk berbuka......

salmi said...

kreatip ko ni! Dr dulu teringin nak buat... tapi niat tak kesampaian sbb malas nak buat bekas dia... ermmm guna cup kecik pun bole kan!!!

Sarid Derus said...

wah..aku ingat kuih yang makan ngan air gula merah tu..ape namanya yekk.??.rajin la ko intan..

Sarid Derus said...

haa..aku ingat dah..LOMPAT TIKAM..sedapppp...sama rupanya mcm yg ko buat ni intan, tp mkn ngan air gula merahh.

kisahwanida said...

boleh salmi.... tu yg aku guna bekas kecik tu. nak guna daun pisang leceh

sarid, berbuka tadi aku mkan lompat tikam.... beli jer 5 rm2. teringin gak nak buat. nantilah. aku suka gak tu