- 1 cwn tpg beras
- 1 cwn gula
- 5 cwn air
- 4 helai daun pandan, kisar ngan sikit air. (aku guna pandan paste)
- sikit kapur
- 4 sb tepung beras
- 1 bj kelapa perah jd 4 cwn santan
- sikit garam
Cara nak buat
- Tpg beras,gula,air pati daun pandan (pandan paste) & kapur bancuh hingga sebati. Masak di atas api sederhana hingga pekat & berkilat.
- Bila sudah masak masukkan ke dlm acuan ( ai guna bekas plastik. kalau nak lg sedap guna acuan daun pandan / daun pisang)
- Satukan santan & 4 sudu tpg beras hingga sebati & masak hingga pekat.
- Agkat santan & curahkan di atas lapisan tepung td.
- Sblm masukkan lapisan yg hijau, masukkan 1/2 sk gula.
Selamat mencuba
6 comments:
Akau suka giler tepung pelita ni..ada plan nak buat tapi bekas kecik tu tak cukup lahh...nanti pas beli aku buat...
memang sedap & sgt sesuai tuk berbuka......
kreatip ko ni! Dr dulu teringin nak buat... tapi niat tak kesampaian sbb malas nak buat bekas dia... ermmm guna cup kecik pun bole kan!!!
wah..aku ingat kuih yang makan ngan air gula merah tu..ape namanya yekk.??.rajin la ko intan..
haa..aku ingat dah..LOMPAT TIKAM..sedapppp...sama rupanya mcm yg ko buat ni intan, tp mkn ngan air gula merahh.
boleh salmi.... tu yg aku guna bekas kecik tu. nak guna daun pisang leceh
sarid, berbuka tadi aku mkan lompat tikam.... beli jer 5 rm2. teringin gak nak buat. nantilah. aku suka gak tu
Post a Comment