Sunday, August 8, 2010

The First...........Marble Kek Impian Qaseh.....

Assalamualaikum......
Salam Ahad......
Lepas dapat jer cik microwave hari Rabu tu...... aku pun start mengoogle resepi kek. Bersemangat penuh keimanan aku mencari resepi nyer..... Cari punya cari...... aku pun jumpa dlm MYRESEPI dari mat gebu..... Asalnya Trio marble kek tp aku dah ubah wat 2 colour jer.... Nak tengok rope first marble kek..... merangkap yg first aku bake......
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Yang aku dah susun cantik2 dlm tupperware nak bwk kat opis.......

Senang jer nak wat marble kek ni...... Pastu memang berbaloi dan amat sedap di makan. Aku baked mlm rabu tu...... hari khamis dah abis. Reward tu cik mat gebu tuk resepi marvelous dia tu........ Anak aku request lagi..... Bahan2 pun senang lagipun aku ejas skit bhn2nya.....
Bahan-bahan
  1. 300 g mentega (aku guna butter)
  2. 280 g tpg halus (Tpg gandum pun ok)*
  3. 1 sk serbuk penaik*
  4. 5 biji telur gred A
  5. 250 g gula kastor
  6. 1 sb ovallate
  7. 20g susu segar
  8. 1 tutup ese vanila
  9. 3 sb coklat serbuk Van Houten

Cara Nak Buat

  • Ayak bhn *. Pukul butter hingga kembang. Masukkan tpg yg dah diayak. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  • Dlm mangkuk yg kering masukkan telur, gula & Ovallate. Dgn kelajuan yg tinggi pukul adunan hingga kembang & gebu.
  • Perlahankan kelajuan, masukkan adunan mentega sedikit demi sedikit. Gaul hingga rata.
  • Bahagikan adunan. Separuh di campur dgn coklat van houten.
  • Griskan loyang. Masukkan aduan secara berselang-seli sampai habis.
  • Bakar dlm oven bersuhu 170c selama 45 min. (bergantung pd oven masing2)

**** Resepi asal cik mat gebu ada 1 sb susu tepung, 30 g gliserin & 20 g air

Closed up sikit......
Rope sblm di bakar......

4 comments:

TopsyTurvyMum said...

vavavahhhh!!

aku pun pernah buat yang ni..mmg marbeles! ikut betul2 resepi dia letak glycerin tu sebab aku mmg ada mende alah tu hehe..

ewahh..oven baru..makin rajin la buat kek pasni..

Sarid Derus said...

Wah..wah..wah..oven baru...hihihi, pasni kena bake bnyak2 yek..baru berbaloi2..

kisahwanida said...

harus rajin sarid & nana.... siap kena warn ngan en somi dah....

memang sedap kan na.... sarid ko try lak...

salmi said...

pergghhh..... jgn lupa raya niii buat open house tau... jamu tetamu ngan cake & cookies buatan sendiri tau!!!! Baru ler berbaloiii dpt oven baru...

Sunday, August 8, 2010

The First...........Marble Kek Impian Qaseh.....

Assalamualaikum......
Salam Ahad......
Lepas dapat jer cik microwave hari Rabu tu...... aku pun start mengoogle resepi kek. Bersemangat penuh keimanan aku mencari resepi nyer..... Cari punya cari...... aku pun jumpa dlm MYRESEPI dari mat gebu..... Asalnya Trio marble kek tp aku dah ubah wat 2 colour jer.... Nak tengok rope first marble kek..... merangkap yg first aku bake......
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Yang aku dah susun cantik2 dlm tupperware nak bwk kat opis.......

Senang jer nak wat marble kek ni...... Pastu memang berbaloi dan amat sedap di makan. Aku baked mlm rabu tu...... hari khamis dah abis. Reward tu cik mat gebu tuk resepi marvelous dia tu........ Anak aku request lagi..... Bahan2 pun senang lagipun aku ejas skit bhn2nya.....
Bahan-bahan
  1. 300 g mentega (aku guna butter)
  2. 280 g tpg halus (Tpg gandum pun ok)*
  3. 1 sk serbuk penaik*
  4. 5 biji telur gred A
  5. 250 g gula kastor
  6. 1 sb ovallate
  7. 20g susu segar
  8. 1 tutup ese vanila
  9. 3 sb coklat serbuk Van Houten

Cara Nak Buat

  • Ayak bhn *. Pukul butter hingga kembang. Masukkan tpg yg dah diayak. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  • Dlm mangkuk yg kering masukkan telur, gula & Ovallate. Dgn kelajuan yg tinggi pukul adunan hingga kembang & gebu.
  • Perlahankan kelajuan, masukkan adunan mentega sedikit demi sedikit. Gaul hingga rata.
  • Bahagikan adunan. Separuh di campur dgn coklat van houten.
  • Griskan loyang. Masukkan aduan secara berselang-seli sampai habis.
  • Bakar dlm oven bersuhu 170c selama 45 min. (bergantung pd oven masing2)

**** Resepi asal cik mat gebu ada 1 sb susu tepung, 30 g gliserin & 20 g air

Closed up sikit......
Rope sblm di bakar......

4 comments:

TopsyTurvyMum said...

vavavahhhh!!

aku pun pernah buat yang ni..mmg marbeles! ikut betul2 resepi dia letak glycerin tu sebab aku mmg ada mende alah tu hehe..

ewahh..oven baru..makin rajin la buat kek pasni..

Sarid Derus said...

Wah..wah..wah..oven baru...hihihi, pasni kena bake bnyak2 yek..baru berbaloi2..

kisahwanida said...

harus rajin sarid & nana.... siap kena warn ngan en somi dah....

memang sedap kan na.... sarid ko try lak...

salmi said...

pergghhh..... jgn lupa raya niii buat open house tau... jamu tetamu ngan cake & cookies buatan sendiri tau!!!! Baru ler berbaloiii dpt oven baru...