Sunday, April 18, 2010

Malay Kitchen

Nak masak apa ye tuk dinner ni......? Lama gak lah aku berfikir. Semalam balik dari kerja aku dah beli ayam. Planning mula2 nak buat nasi ayam tapi macam renyah lak nak buat sup, cili, kicap.

Everdearest hubby ngan anak-anak tak kisah sangat aku masak apapun. Diaorang ni tak cerewet pasal makan. Asal perut kenyang cukuplah.(Senang sungguh Mama). Keputusan telah dibuat padahal aku buat keputusan sendiri.
<
<
<
<
<
Haaaa..... ni lah dia yang aku masak tuk dinner. Ayam Goreng Pengikat Kasih. TTM kata nama mesti best. (TTM ni idola aku tuk tulis blog) Nama cam gempak jer.... tapi kalu korang rasa memang gempak pun. Kak Long dewan makan kat TAHAP pun tak tau nak wat ni. hehehe... Makan pulak panas-panas. Fuhhh.....
Simple jer nak buat.

Bahan-bahan
  1. Seekor ayam di potong 4
  2. Kunyit hidup lebih kurang 1 inci
  3. Halia lebih kurang 1 inci
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 3 ulas bawang merah
  6. 6 batang serai
  7. Sedikit ketumbar
  8. Garam secukup rasa
  9. 2 tangkai daun kari
  10. Minyak untuk mengoreng

Cara penyediaan

Seperti biasa ayam dicuci bersih. (Mak aku ajar basuh ayam letak garam ngan asam tuk buang hanyir)

Semua bahan no. 2 - 7 di blender. Pastu perap ayam ngan bahan blender & garam selama 1/2 jam.

Pastu apalagi..... panaskan kuali. masukkan minyak. goreng daun kari dulu sekejap jer nak bagi minyak bau wangi. Start goreng ayam sampai habis. Sedia untuk di makan............... Selamat mencuba resepi ini.

Anak aku tanya nape mama asyik ambik gambar apa yang mama masak..... Dia tak tahu mama dia nak buat apa. aklau dia tahu mesti dia banggakan......

3 comments:

TopsyTurvy Mum said...

sedappnyer INtan!

nanti taruk bloglist
Login-> dashboard

Setting -> layout -> page element -> add gadgets -> bloglist -> add to list -masukkan address blog mana2 yg ko suka ->save.

dekat atas layout tu click SAVE. then view blog

kisahwanida said...

haku try...............

kisahwanida said...

Na, camner my blog list tu aku nak letak kat tepi. bende alah tu kat atas skali lak.....

Sunday, April 18, 2010

Malay Kitchen

Nak masak apa ye tuk dinner ni......? Lama gak lah aku berfikir. Semalam balik dari kerja aku dah beli ayam. Planning mula2 nak buat nasi ayam tapi macam renyah lak nak buat sup, cili, kicap.

Everdearest hubby ngan anak-anak tak kisah sangat aku masak apapun. Diaorang ni tak cerewet pasal makan. Asal perut kenyang cukuplah.(Senang sungguh Mama). Keputusan telah dibuat padahal aku buat keputusan sendiri.
<
<
<
<
<
Haaaa..... ni lah dia yang aku masak tuk dinner. Ayam Goreng Pengikat Kasih. TTM kata nama mesti best. (TTM ni idola aku tuk tulis blog) Nama cam gempak jer.... tapi kalu korang rasa memang gempak pun. Kak Long dewan makan kat TAHAP pun tak tau nak wat ni. hehehe... Makan pulak panas-panas. Fuhhh.....
Simple jer nak buat.

Bahan-bahan
  1. Seekor ayam di potong 4
  2. Kunyit hidup lebih kurang 1 inci
  3. Halia lebih kurang 1 inci
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 3 ulas bawang merah
  6. 6 batang serai
  7. Sedikit ketumbar
  8. Garam secukup rasa
  9. 2 tangkai daun kari
  10. Minyak untuk mengoreng

Cara penyediaan

Seperti biasa ayam dicuci bersih. (Mak aku ajar basuh ayam letak garam ngan asam tuk buang hanyir)

Semua bahan no. 2 - 7 di blender. Pastu perap ayam ngan bahan blender & garam selama 1/2 jam.

Pastu apalagi..... panaskan kuali. masukkan minyak. goreng daun kari dulu sekejap jer nak bagi minyak bau wangi. Start goreng ayam sampai habis. Sedia untuk di makan............... Selamat mencuba resepi ini.

Anak aku tanya nape mama asyik ambik gambar apa yang mama masak..... Dia tak tahu mama dia nak buat apa. aklau dia tahu mesti dia banggakan......

3 comments:

TopsyTurvy Mum said...

sedappnyer INtan!

nanti taruk bloglist
Login-> dashboard

Setting -> layout -> page element -> add gadgets -> bloglist -> add to list -masukkan address blog mana2 yg ko suka ->save.

dekat atas layout tu click SAVE. then view blog

kisahwanida said...

haku try...............

kisahwanida said...

Na, camner my blog list tu aku nak letak kat tepi. bende alah tu kat atas skali lak.....