Ini lauk memang menjadi kegemaran Everdearest hubby ngan anak-anak la...... Kari Kepala Ikan Hantam saja la........ Bagi aku kalau Everdearest hubby ngan anak-anak dah suka itu cukup memadai. Seronok bila kita masak habis dimakan.
Untuk memasak Kari Kepala Ikan Hantam saja la..........
Bahan-bahan
- Kepala Ikan Merah dibelah 2 (tambah sekeping isi ikan)
- 3 sudu serbuk kari
- 2 sudu serbuk cili (cili kisar pun boleh)
- 3 ulas bawang putih di mayang
- 3 ulas bawang kecil (bawang rose) di mayang
- 1 ulas bawang besar di mayang
- Daun kari
- 1 cawan santan pekat (kalau nak guna susu cair pun boleh)
- 4 cawan air
- Asam jawa
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
- 10 batang kacang bendi
- 5 ulas cili besar (merah boleh hijau pun boleh)
- 2 biji tomato
Cara Untuk Memasak
Ikan mestilah di cuci bersih dan toskan
Panaskan kuali. Masukkan minyak. Bila minyak panas tumiskan bwg putih, bwg merah & bwg besar sampai kekuningan. Pastu masukkan daun kari. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis sampai naik bau. Hmmmmm wanginya....
Pastu masukkan kepala & isi ikan. Kacau. Masukkan air asam jawa. Lepas tu masukkan santan, air dan garam. Perlahan kan api dan tunggu hingga mendidih.
Masukkan kacang bendi, cili besar & tomato. Biarkan sekejap pastu angkat. Kalau lama-lama nanti sayur tu lembik. Masa memasak lebih kurang 20 minit jer.....
Selamat mencuba...... hehehe padahal sumer orang tau nak masak kari....
2 comments:
weiii...nama Hantam sajalah tu dah copyright oleh aku...muahahaha!
sedapnyer Intannn!!
ooooo..... ye ker.... kira ok lah kannnn
Post a Comment