Saturday, April 23, 2011

Percutian Yang Tak Berapa Terancang - Cameron Highlands

Assalamualaikum......

Just nak share dengan oulss cerita basi yang dah jadi memori yang terindah..... Ceh.... ayat macam power jer.... Memang every year wajib bawak anak2 gi holiday. Tak kiralah yang jauh atau yang dekat yang penting dapat bercoti bersama-sama. Coti ni masa cuti sekolah last year..... 2 minggu lepas aku balik dari jumpa TTM, aku bawak anak2 terchenta & bonda tersayang bercuti ke CAMERON HIGHLANDS...... Ni first time aku bawak anak2 gi sana

Macam tajuk n3 ler..... holiday ni tak berapa terancang. Sebab utamanya, bila tanya opinion diaorg banyak sangat cadangan tempat yang nak dilawati.... Last2 aku guna kuasa veto aku choose CH. hehehehehe..... suka hati aku jer kan....

We all pergi 2 kereta. Aku & Angah. So aku devide ler anak aku 2 org kat kereta angah. (anak ramai ler katakan,,,,,,,) Memandangkan lambat buat booking, agak susahlah nak dapatkan accomodation. Yang ada just 1 apt 33 bilik kat Tanah Rata. Bolehlah dari takde kan.... We all gerak dari rumah awal pagi. Aku siap masak bihun goreng sbb hajat dihati nak ler makan kat bawah2 pokok dgn cuaca sepoi2 bahasa. Nyaman jer..... Tapi kita hanya mampu merancang.......



Sampai jer kat sana hujan lebat daaaa.......
Sila tengok kat jalan tu ek...... nampak tu hujan......
Jadinyer, bihun goreng tu disantap kat rumah jer.....
Impian makan kat bawah pokok dgn angin sepoi2 bahasa ku musnah


Apalah maknanyer bercuti kalau hujan kan..... hehhehe.... Duk jer la terperuk sambil mata kat tingkap tunggu hujan reda... Reda jer hujan, we all kuar gi Brinchang. Ada Night Market. Tapi aku difahamkan, waktu cuti sekolah ni pasar di beroperasi setiap hari.

Dari awal anak2 aku dah cakap nak makan ni....
Strawbery Coklat....
Ini mesti penangan Dato'' Siti la nie.....
Tajut nak makan kata Boboy....

 
Mak aih...... beso bebeno radish nie....
Bagus untuk ibu2 yang menyusukan anak....
Antara sayur2 yang boleh menambahkan susu badan...

 
Kat pasar tu berbundut-bundut we all beli barang.
Teruja sangat, sayur semua fresh2....
EDH la yang tukang bawak....

 


Nak juga glamer.....
Setakat tunjuk belakang tak glamer katanyer.....
Limau tu sangat sedap tau....


Tak lama lah we all berjalan-jalan sebab hujan lebat semula. So, balik rumah semula. Menyantap semua makanan yang we all beli. Wajib beli keledek purple stem tu..... Manis sangat...


Adoiiiiiii...... tak boleh tahan aku tengok...
2 makhluk Tuhan yang memang tak tahan sejuk....
Tu la pasal aku tinggalkan depa ni masa aku gi Melben dulu.... hahahaha...
Siap beli sweater kat sana tu....
Aku & Along rileks jer....


Next day, we all gi lah kat Strawberry Farm. Nak merasa petik strawberry sendiri. No entrence fee tapi 2 orang 1 bakul. Satu bakul wajib isi at least 1/2 kg. Rege lak RM15. lagi mahal dari yang kita beli kat Pasar. Tapi enjoy ler,,,,, dapat rasa petik sendiri

Sebelum masuk strawbery Farm tu......
Ambik gambar ngan salad dulu....

 
Aku rasa kak long dah macam artis jer...

 
Apa-apa hal posing dulu ya....

 
Buah tak lah banyak sangat.....
Kena panjat tingi2 untuk dapat buah yang besar-besar...


Murah jer salad ni...
3 RM 10
Kat situ jugak ada pokok anggur tapi belum masak ler....

 
Periuk kera....
Jangan cari kera dalam tu dah ler....
Konpem tak jumpa
Pokok Adisia
Tah tahu apa nama bunga ni tapi sangat cantik....

 
Pergi CH tah sah kalau tak gi ladang tehkan....
Tapi we all memang tak masuk....
Sbb planning 1st day tu pergi ladang teh....
Lagi pun we all just pergi 2 hari 1 malam
Dah pergi ladang, mestilah beli Teh pulak....
Beli punyalah banyak,, sampai la ni banyak lagi kat rumah....


Lepas beli Teh yang pelbagai perisa untuk Mak Teh, Mak Lang, Mak cik, Mak kiah...... we all pun bergerak pulang . Tetiba jer.....
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`


Kampung Melayu Benta....
2 jam jer weh dari Cameron Highlands ke Raub......

2 comments:

Sarid Derus said...

Bestnyerrr..aku tiap2 taun plan nak gi CH..tak lepas2...harap2 masa terdekat ni sampai jugak..last pegi, zaman bujangan dolu2..

kisahwanida said...

Aku 1st & last pergi form 1. 1991 Ramai org kata dah tak sejuk sgt tapi time aku pergi mmg sejuk ler..... hujan...

Saturday, April 23, 2011

Percutian Yang Tak Berapa Terancang - Cameron Highlands

Assalamualaikum......

Just nak share dengan oulss cerita basi yang dah jadi memori yang terindah..... Ceh.... ayat macam power jer.... Memang every year wajib bawak anak2 gi holiday. Tak kiralah yang jauh atau yang dekat yang penting dapat bercoti bersama-sama. Coti ni masa cuti sekolah last year..... 2 minggu lepas aku balik dari jumpa TTM, aku bawak anak2 terchenta & bonda tersayang bercuti ke CAMERON HIGHLANDS...... Ni first time aku bawak anak2 gi sana

Macam tajuk n3 ler..... holiday ni tak berapa terancang. Sebab utamanya, bila tanya opinion diaorg banyak sangat cadangan tempat yang nak dilawati.... Last2 aku guna kuasa veto aku choose CH. hehehehehe..... suka hati aku jer kan....

We all pergi 2 kereta. Aku & Angah. So aku devide ler anak aku 2 org kat kereta angah. (anak ramai ler katakan,,,,,,,) Memandangkan lambat buat booking, agak susahlah nak dapatkan accomodation. Yang ada just 1 apt 33 bilik kat Tanah Rata. Bolehlah dari takde kan.... We all gerak dari rumah awal pagi. Aku siap masak bihun goreng sbb hajat dihati nak ler makan kat bawah2 pokok dgn cuaca sepoi2 bahasa. Nyaman jer..... Tapi kita hanya mampu merancang.......



Sampai jer kat sana hujan lebat daaaa.......
Sila tengok kat jalan tu ek...... nampak tu hujan......
Jadinyer, bihun goreng tu disantap kat rumah jer.....
Impian makan kat bawah pokok dgn angin sepoi2 bahasa ku musnah


Apalah maknanyer bercuti kalau hujan kan..... hehhehe.... Duk jer la terperuk sambil mata kat tingkap tunggu hujan reda... Reda jer hujan, we all kuar gi Brinchang. Ada Night Market. Tapi aku difahamkan, waktu cuti sekolah ni pasar di beroperasi setiap hari.

Dari awal anak2 aku dah cakap nak makan ni....
Strawbery Coklat....
Ini mesti penangan Dato'' Siti la nie.....
Tajut nak makan kata Boboy....

 
Mak aih...... beso bebeno radish nie....
Bagus untuk ibu2 yang menyusukan anak....
Antara sayur2 yang boleh menambahkan susu badan...

 
Kat pasar tu berbundut-bundut we all beli barang.
Teruja sangat, sayur semua fresh2....
EDH la yang tukang bawak....

 


Nak juga glamer.....
Setakat tunjuk belakang tak glamer katanyer.....
Limau tu sangat sedap tau....


Tak lama lah we all berjalan-jalan sebab hujan lebat semula. So, balik rumah semula. Menyantap semua makanan yang we all beli. Wajib beli keledek purple stem tu..... Manis sangat...


Adoiiiiiii...... tak boleh tahan aku tengok...
2 makhluk Tuhan yang memang tak tahan sejuk....
Tu la pasal aku tinggalkan depa ni masa aku gi Melben dulu.... hahahaha...
Siap beli sweater kat sana tu....
Aku & Along rileks jer....


Next day, we all gi lah kat Strawberry Farm. Nak merasa petik strawberry sendiri. No entrence fee tapi 2 orang 1 bakul. Satu bakul wajib isi at least 1/2 kg. Rege lak RM15. lagi mahal dari yang kita beli kat Pasar. Tapi enjoy ler,,,,, dapat rasa petik sendiri

Sebelum masuk strawbery Farm tu......
Ambik gambar ngan salad dulu....

 
Aku rasa kak long dah macam artis jer...

 
Apa-apa hal posing dulu ya....

 
Buah tak lah banyak sangat.....
Kena panjat tingi2 untuk dapat buah yang besar-besar...


Murah jer salad ni...
3 RM 10
Kat situ jugak ada pokok anggur tapi belum masak ler....

 
Periuk kera....
Jangan cari kera dalam tu dah ler....
Konpem tak jumpa
Pokok Adisia
Tah tahu apa nama bunga ni tapi sangat cantik....

 
Pergi CH tah sah kalau tak gi ladang tehkan....
Tapi we all memang tak masuk....
Sbb planning 1st day tu pergi ladang teh....
Lagi pun we all just pergi 2 hari 1 malam
Dah pergi ladang, mestilah beli Teh pulak....
Beli punyalah banyak,, sampai la ni banyak lagi kat rumah....


Lepas beli Teh yang pelbagai perisa untuk Mak Teh, Mak Lang, Mak cik, Mak kiah...... we all pun bergerak pulang . Tetiba jer.....
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`
`


Kampung Melayu Benta....
2 jam jer weh dari Cameron Highlands ke Raub......

2 comments:

Sarid Derus said...

Bestnyerrr..aku tiap2 taun plan nak gi CH..tak lepas2...harap2 masa terdekat ni sampai jugak..last pegi, zaman bujangan dolu2..

kisahwanida said...

Aku 1st & last pergi form 1. 1991 Ramai org kata dah tak sejuk sgt tapi time aku pergi mmg sejuk ler..... hujan...