Saturday, December 3, 2011

Aku Tak Sabar & Masak Lemak Pucuk Paku...

Assalamualaikum......

Salam sabtu & selamat berehat di hujung minggu.....

Semalam adalah hari yang aku tak sabar-sabar nak gi opis
 Aku akan dapat berita yang aku paling nanti-nantikan....
Orang lain dari hari Selasa dah dapat tahu
Department aku jer yang lambat
Sebab Big Bos busy sangat
Sampai tak sempat nak drop by....
(Bos aku ni jaga 2 dept yang berlainan bangunan.....)


Hehhehehehe.......
Panjang pulak intro......
Korang kenal tak pucuk paku......?
Sayur ni memang menjadi feveret aku dari kecik lagi....
Dulu kalau aku balik dari asrama, sure arwah ayah aku bawak aku kutip pucuk paku.....
Dia dah tahu sangat apa yang aku nak makan......
Al-Fatihah buat arwah ayah......


Tapi sekarang ni kalau nak makan sayur pucuk paku
senang jer....
Tak yah nak redah semak pokok renek.....
Bawak jer Singgit, dua....
Beli jer.....
Pucuk paku ni aku beli kat pasar pagi Batang Kali...
Fresh sangat


Korang suka masak apa dengan sayur ni....
Aku semua cara boleh jalan...
Goreng belacan, goreng kicap, kerabu, pecal....
Tapi kali ni aku masak
Masak Lemak Pucuk Paku.....


Senang sangat masak ni......


Bahan-bahan:
  1. 2 ikat sayur pucuk paku
  2. Santan yang siap diproses RM3 (aku suka yang lemak-lemak....)
  3. 15 ulas cili api**
  4. 3 biji bawang merah**
  5. Sedikit belacan**
  6. 2 batang serai diketuk
  7. Air ikut suka nak letak banyak mana
  8. Garam secukup rasa
Cara nak masak
  • Siang pucuk paku, basuh & toskan
  • Tumbuk semua bahan yang bertanda **
  • Masukkan bahan-bahan yg dah di tumbuk kedalam periuk. Masukkan santan, air, serai & garam. Didihkan dengan api perlahan.
  • Bila dah mendidih masukkan sayur pucuk paku.
  • Masak lebih kurang 10 - 15 minit.
  • Selamat mencuba


Closed up sikit......

p/s: Selamat shopping Silicon Mould kat rumah TTM

4 comments:

JaSSNaNi said...

uihhhss sedapnya masak lemak pucuk paku, tapi pucuk paku ni leh buat sakit urat.. tu malas sket nak makan.. melainkan klu teringin sesangat.. hehe

Amie said...

pucuk paku...sayur yang jadi pilihan dulu, kini dan selamanya... orang sekarang rajin pulak buat rendang tang pucuknya yang masih melingkar tu, tapi kak Amie belum pernah buat, bonda aje yang rajin masak...

jelah said...

alamak nnt abis perut ak bocor terkne paku...hahaha

kisahwanida said...

JaSSNaNi:
Sesetengah org memang boleh sakit uratkan bila makan pucuk paku.... Tapi bila dah sedap tu belasah jer.... hehehehe

Kak Amie:
Oooooo.... yer ker kak... Boleh buat rendang erk... tak tahu pun..

jelah;
Ini paku baik punya ... konpem tak bocor perut...

Saturday, December 3, 2011

Aku Tak Sabar & Masak Lemak Pucuk Paku...

Assalamualaikum......

Salam sabtu & selamat berehat di hujung minggu.....

Semalam adalah hari yang aku tak sabar-sabar nak gi opis
 Aku akan dapat berita yang aku paling nanti-nantikan....
Orang lain dari hari Selasa dah dapat tahu
Department aku jer yang lambat
Sebab Big Bos busy sangat
Sampai tak sempat nak drop by....
(Bos aku ni jaga 2 dept yang berlainan bangunan.....)


Hehhehehehe.......
Panjang pulak intro......
Korang kenal tak pucuk paku......?
Sayur ni memang menjadi feveret aku dari kecik lagi....
Dulu kalau aku balik dari asrama, sure arwah ayah aku bawak aku kutip pucuk paku.....
Dia dah tahu sangat apa yang aku nak makan......
Al-Fatihah buat arwah ayah......


Tapi sekarang ni kalau nak makan sayur pucuk paku
senang jer....
Tak yah nak redah semak pokok renek.....
Bawak jer Singgit, dua....
Beli jer.....
Pucuk paku ni aku beli kat pasar pagi Batang Kali...
Fresh sangat


Korang suka masak apa dengan sayur ni....
Aku semua cara boleh jalan...
Goreng belacan, goreng kicap, kerabu, pecal....
Tapi kali ni aku masak
Masak Lemak Pucuk Paku.....


Senang sangat masak ni......


Bahan-bahan:
  1. 2 ikat sayur pucuk paku
  2. Santan yang siap diproses RM3 (aku suka yang lemak-lemak....)
  3. 15 ulas cili api**
  4. 3 biji bawang merah**
  5. Sedikit belacan**
  6. 2 batang serai diketuk
  7. Air ikut suka nak letak banyak mana
  8. Garam secukup rasa
Cara nak masak
  • Siang pucuk paku, basuh & toskan
  • Tumbuk semua bahan yang bertanda **
  • Masukkan bahan-bahan yg dah di tumbuk kedalam periuk. Masukkan santan, air, serai & garam. Didihkan dengan api perlahan.
  • Bila dah mendidih masukkan sayur pucuk paku.
  • Masak lebih kurang 10 - 15 minit.
  • Selamat mencuba


Closed up sikit......

p/s: Selamat shopping Silicon Mould kat rumah TTM

4 comments:

JaSSNaNi said...

uihhhss sedapnya masak lemak pucuk paku, tapi pucuk paku ni leh buat sakit urat.. tu malas sket nak makan.. melainkan klu teringin sesangat.. hehe

Amie said...

pucuk paku...sayur yang jadi pilihan dulu, kini dan selamanya... orang sekarang rajin pulak buat rendang tang pucuknya yang masih melingkar tu, tapi kak Amie belum pernah buat, bonda aje yang rajin masak...

jelah said...

alamak nnt abis perut ak bocor terkne paku...hahaha

kisahwanida said...

JaSSNaNi:
Sesetengah org memang boleh sakit uratkan bila makan pucuk paku.... Tapi bila dah sedap tu belasah jer.... hehehehe

Kak Amie:
Oooooo.... yer ker kak... Boleh buat rendang erk... tak tahu pun..

jelah;
Ini paku baik punya ... konpem tak bocor perut...