Monday, November 22, 2010

Choclate Cup Cake Cik Mat Gebussss


Salam semua.....

Tadi sambil2 mengemas rumah, aku cubalah resepi dari umah CMG. Resepi asal dia White Choclate Cup Cake. Tapi disebabkan aku takde white choc aku tukarkankah jadi choc biasa. Sedap & senang nak buat. Esok adalah makanan extra untuk anak2 kat rumah. Budak2 ni kalau choclate memang feveret la.....


Jom kita layan bahan2 & cara nak buat. Banyak gak dapat. Kalau guna cup cake saiz aku guna tu dapat 18 ketul. CMG, saya kopipes jer ek...... mintak halal dunia akhirat



Bahan-Bahannya
  • 200 g coklat masakan
  • 70 g mentega
  • 2 biji telur gred B
  • 50 g gula halus
  • 60 g tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder* (*disatukan & di ayak)
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya

  1. Cairkan coklat secara 'double boiler' dgn api kecil sehingga coklat cair, masukkan mentega & kacau rata sehingga mentega cair & sebati. Ketepikan, biar suam.
  2. Pukul gula dgn telur sehingga gula larut, tak perlu sampai kembang. Tuang ke dalam coklat tadi, sambil di kacau pantas sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung, kacau rata & akhir sekali tambah esen vanila, kacau sebati. Sudukan kedalam mufin cup 1/2 penuh. Bakar dlm suhu 175C selama 20-25 min atau sehingga kek ni masak.

Selamat mencuba.................

Saturday, November 20, 2010

Sup Tulang Berkorban Apa Saja

Semalam balik kerja dah awal. Tepat jer 4.45 aku dah melangkah kuar..... hihihi. org lain tekun lagi meghabiskan kerja. Jgn salah sangka...... aku bukan efisen tp tmpt baru kerja x byk lagi. Ingatkan leh la sampai umah awal. EDH lak nak menghabiskan duit kat Tesco. Menyinggah lah pulak. Hasilnya sampai umah kul 6.15. Nak masak la pulak. Sambil2 masak sambil curi2 tgk cinta kirana...... Sib baik tulang tu dah rebus pagi2 tadi. So hasilnya............ seperti gambar di atas SUP TULANG BERKORBAN APA SAJA. Nama kena sesuai sbb itu tulang org buat korban hari raya pertama Aidiladha. Jom kita layan resepi sup mudah alih ni.....


Bahan-bahan
  • 1.2 kg tulang (sbb kitaorg dpt byk tu)
  • 2 paket sup bunjut tulang adabi
  • sikit bunga lawang & kulit kayu manis (aku tambah sikit jer)
  • 6 ulas bawang putih di potong halus
  • 10 ulas bawang ros dimayang untuk buat bawang goreng
  • 2 inci halia
  • 3 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Air (ikut suka banyak mana, aku mmg letak banyak sbb anak2 suka sup)
  • Daun sup & daun bawang.

Cara-cara nak masak

  • Masukkan tulang, halia, bawang putih, sup bunjut, kulit kayu manis, bunga lawang, garam & air ke dalam periuk. Rebus sehingga daging sedikit empuk. Jgn tunggu tulang empuk dah la ye....... Parah nanti
  • Pastu baru masukkan asam keping. Bonda aku kata, kalau masukkan asam tu cepat2 nanti daging lambat empuk.
  • Bila sup dah masak, tutup supaya wap dia x keluar. Silalah menggoreng bawang ros. Pastu masukkan bawang goreng kedalam periuk sup & tutup semula.
  • Bila nak hidangkan silalah campak daun sup & daun bawang. Fuh.... baunya memikat selera.


Yang ni pulak cili potong. Kitaorg kalau makan sup x sah kalau takde cili potong ni. Memang berasap la........ Yang ni senang sangat 10 ulas cili padi dipotong, 2 biji limau kasturi & sedikit kicap. Aku guna kicap kipas udang.....
Terima kasih kepada yang bersedekah. Semoga amalan mereka di terima Allah. Selamat mencuba

Thursday, November 18, 2010

Mee Bandung Muar di Aidiladha


Selamat hari raya Aidiladha semua............
rasanya belum terlambat nak ucapkan selamat hari raya kan.....
Semalam tak sempat nak hupdate. Sibuk berjalan raya. Raya kali ni aku tak balik kg Raub mahupun Dungun. Sebab.................................


Cuti dah takde. Segala cuti yg ada aku simpan tuk melawat sahabat kat melben. Tak sabar rasanya aku nak gi melben ni...... musim panas ker musim sejuk ek.....?


Semalam aku just masak yg paling simple jer sbb aku nak merayap dari satu umah makcik ke satu umah makcik aku yg ada sekitar batu caves, batang kali, rawang & serendah. Pagi2 breakfast aku kukus pau. (yg ni ratu premix pun kalah sbb aku lg senang. beli ready made just panaskan 2 minit. sedap) pastu wat ubi rebus sira gula merah. (EDH kata, kita ni mangsa banjir ker.....?) Org raya mkn rendang, aku mask ubi kayu........................?


Sebelum kuar umah nak beraya sempat lagi makan mi bandung tapi x isi telur yg saje aku letak gambar kat atas tu. Resepi jgn tanya yer........ sebab sama level ngan ratu premix. Aku beli paste original dr muar johor. memang marvelous sedapnya. Berbaloi2................ satu bekas paste tu RM12 sahaja tuk 4 paket mi........ Dah banyk kali aku masak mi bandung muar ni....... Disukai ramai............hehehe

Aku tak tahu kenapa....................

Aku ni tersangatlah sukanya & rajinnya blogwalking. Tiap2 hari mesti blogwalking TAPI................................ aku kurang rajin nak wat entry. kenapa ek.............?



Adakah kerana brownies aku jadi telinga keli**.......? (alasan)

Monday, November 15, 2010

Yea.... Yea.... Dapat Award

Assalamualaikum...................


Yea... yea..... Happynya. First time aku dapat award ni. Million thanks to YANA @ HimeDiary.blogspot.com for your cute BEST NEWBIES Award.................

Saturday, November 13, 2010

Macaroni Goreng Simple


Salam Sabtu...........
Pagi tadi aku masak simple breakfast jer. Macaroni goreng tuk anak2. Namanya tuk anak2 alamatnya sebijik sayur-mayur mmg takde la. Aku pun heran ngan depa ni. Bukannya tak makan sayur tapi kalau macaroni tu memang depa tolak tepi sayurnya. Jadi tuk mengelakkan pembaziran amalan syaitan tu, aku langsung tak letak sayur.
Jom layan sekejap resepi mcaroni yg simple ala-ala wanida nie. Resepi ni memang tuk yg sekapal ngan aku yg tak berapa nak reti masak ala-ala ober-c ni.
Bahan-bahan
  1. Macaroni
  2. Ayam kisar (aku kisar isi ayam)
  3. Cendawan butang di potong kecil
  4. Cili kisar
  5. Bawang besar di dadu
  6. Bawang kecik di ketuk
  7. Sos cili
  8. Sos tiram
  9. Minyak untuk menumis
  10. Garam secukup rasa

Cara-cara nak masak

  1. Rebus macaroni hingga kembang. Pastu toskan
  2. Tumis bawang putih & cili blender sampai naik bau.
  3. Masukkan bawang besar yg didadu & ayam kisar. Kacau hingga ayam agak2 masak.
  4. Masukka garam, sos cili & sos tiram.
  5. Masukkan cendawan butang & macaroni. Kaup balik & angkat.
  6. Sedia untuk di makan................

Selamat Mencuba..............................

Monday, November 8, 2010

Asam Rebus Sayur Keladi Si Bawang Merah


Salam semua......
Dah lama aku teringin nak masak asam rebus sayur keladi ni...... Baru hari ni lah berkesempatan. Itupun sbb EDH tak lunch kat umah hari ni. EDH tak makan sayur bawang merah bagi makan mak dia si ikan kaloi ni..... Ntah apalah pantang larangnya akupun tak tahu.... Kalau arwah ayah aku dulu tak makan sbb dia kata makanan ni setarap ngan itik. Ntah betul ke idak itik makan keladi akupun tak tahu. Yang makan pun just aku ngan Bonda tersayang jer.....
Sedap woooo makan sayur keladi ni...... kuah dia masam2 sikit.... Fuhhhh..... jom kita layan resepi sempoi ni. Manalah tau ada yg nak try....... Yg jauh beribu batu tu kalau nak try lmbtlah nampaknya.......
Bahan-bahan
  1. Keladi (suka uollsss la byk mana pun ek)
  2. Bawang merah
  3. Bawang besar
  4. Bawang putih
  5. Cili besar
  6. Sikit Belacan
  7. Kunyit hidup (tapi aku guna serbuk kunyit jer)
  8. Garam secukup rasa
  9. Air
  10. Daun Kesom
  11. Asam keping

Cara nak masak

  1. Potong keladi kecil2. Buang kulit luarnya. Pastu rebus keladi & toskan. Pada masa yg sama blender bahan 2 smpai 7.
  2. Masukkan bahan blender, air, garam, asam keping & daun kesom ke dlm periuk dan masakkan hingga mendidih. Tunggu lama sikit.
  3. Lepas tu masukkan keladi & garam. Balik-balikkan keladi.
  4. Tunggu sampai mendidih lagi sekali.
  5. Siap untuk di hidangkan...........................

Selamat Mencuba

Friday, November 5, 2010

Aku Memang Takde Susuk Tapi.......Huhuhu

Hari Rabu malam tu gigih aku nak menerai resepi baru yang aku ambik dari umah TTM (dah lama dah). Bukan apa gigih sangat tu, esoknya (hari khamis) anak2 aku dah cuti.... cikgu2 derang sakan nak celebrate Depavali...... Kononnya adalah kudapan derang kat umah..... Masa tengah bake tu.... fulamak bau ..... memang menusuk la....Tak sabar aku nak menerainya....




Gadget baru tuk masak brownies.....

Waktu yg dinanti dah tiba....... M/v dah cakap.... brownies dah masak.....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

~
~
~
~
~
~

~
~

~
~
~

~
TARA..............................
Huuhuuuuuuu...... awat jadik lagu ni.....?


Closed up sikit.......
Cukup tak puas hati....
Sumpah aku tak pakai susuk TTM.....
tapi awat jadik camni.......
(salah ambik resepi kot)
p/s: TTM nak resepi brownies........ Luv U....

Thursday, November 4, 2010

Kari sotong penat.......

Satu saat di waktu menjelang tengahari.......
Melangkah seorang wanita anggun lagi bekerjaya
dalam sebuah menara bank terkemuka di ibukota.....





Melangkah malas menuju jendela...
bukan jendela la.......




Sesudah habis interview......
Seorang wanita anggun lagi berkerjaya
ingin mencari tempat santapan diraja......
Berjalanlah dia seorang diri......
Lalu ternampaklah dia signboard yg memang dicari-cari
Melilau mencari tapi tak jumpa pintu masuk.....
Berhampiran dgn tangga ada seorang mamat indon cleaner nie.....

Dgn rasa rendah diri wanit anggun pun bertanya



Dik, mana jalan nak pergi tempat makan tu..... (Sambil menunjuk signboard)

Apa kakak cakap......? Saya tak faham

Kakak nak pergi tempat makan tu tapi mana pintu nya

OOOOOO...... cakaplah "FOOD COURT"...... (Indon loghrat Bangla.....)


(Ala.... mamat indon loghrat Bangla...... tempat makan x tau FOOD COURT tau laks.... berlagak tul)
Penat Wanita anggun lagi berkerjaya tu berjalan dari satu stall ke satu stall tapi tak satu pun makanan tu kena kat tekak dia. Baliklah dia dgn rasa penuh kelaparan......


Sampai kat umah, terus buka peti sejuk & masak jer apa yang ada....... Uolls rasa apa yg wanita anggun ni masak..................?
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Kari sotong....... Jemput makan semua


Monday, November 22, 2010

Choclate Cup Cake Cik Mat Gebussss


Salam semua.....

Tadi sambil2 mengemas rumah, aku cubalah resepi dari umah CMG. Resepi asal dia White Choclate Cup Cake. Tapi disebabkan aku takde white choc aku tukarkankah jadi choc biasa. Sedap & senang nak buat. Esok adalah makanan extra untuk anak2 kat rumah. Budak2 ni kalau choclate memang feveret la.....


Jom kita layan bahan2 & cara nak buat. Banyak gak dapat. Kalau guna cup cake saiz aku guna tu dapat 18 ketul. CMG, saya kopipes jer ek...... mintak halal dunia akhirat



Bahan-Bahannya
  • 200 g coklat masakan
  • 70 g mentega
  • 2 biji telur gred B
  • 50 g gula halus
  • 60 g tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder* (*disatukan & di ayak)
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya

  1. Cairkan coklat secara 'double boiler' dgn api kecil sehingga coklat cair, masukkan mentega & kacau rata sehingga mentega cair & sebati. Ketepikan, biar suam.
  2. Pukul gula dgn telur sehingga gula larut, tak perlu sampai kembang. Tuang ke dalam coklat tadi, sambil di kacau pantas sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung, kacau rata & akhir sekali tambah esen vanila, kacau sebati. Sudukan kedalam mufin cup 1/2 penuh. Bakar dlm suhu 175C selama 20-25 min atau sehingga kek ni masak.

Selamat mencuba.................

Saturday, November 20, 2010

Sup Tulang Berkorban Apa Saja

Semalam balik kerja dah awal. Tepat jer 4.45 aku dah melangkah kuar..... hihihi. org lain tekun lagi meghabiskan kerja. Jgn salah sangka...... aku bukan efisen tp tmpt baru kerja x byk lagi. Ingatkan leh la sampai umah awal. EDH lak nak menghabiskan duit kat Tesco. Menyinggah lah pulak. Hasilnya sampai umah kul 6.15. Nak masak la pulak. Sambil2 masak sambil curi2 tgk cinta kirana...... Sib baik tulang tu dah rebus pagi2 tadi. So hasilnya............ seperti gambar di atas SUP TULANG BERKORBAN APA SAJA. Nama kena sesuai sbb itu tulang org buat korban hari raya pertama Aidiladha. Jom kita layan resepi sup mudah alih ni.....


Bahan-bahan
  • 1.2 kg tulang (sbb kitaorg dpt byk tu)
  • 2 paket sup bunjut tulang adabi
  • sikit bunga lawang & kulit kayu manis (aku tambah sikit jer)
  • 6 ulas bawang putih di potong halus
  • 10 ulas bawang ros dimayang untuk buat bawang goreng
  • 2 inci halia
  • 3 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Air (ikut suka banyak mana, aku mmg letak banyak sbb anak2 suka sup)
  • Daun sup & daun bawang.

Cara-cara nak masak

  • Masukkan tulang, halia, bawang putih, sup bunjut, kulit kayu manis, bunga lawang, garam & air ke dalam periuk. Rebus sehingga daging sedikit empuk. Jgn tunggu tulang empuk dah la ye....... Parah nanti
  • Pastu baru masukkan asam keping. Bonda aku kata, kalau masukkan asam tu cepat2 nanti daging lambat empuk.
  • Bila sup dah masak, tutup supaya wap dia x keluar. Silalah menggoreng bawang ros. Pastu masukkan bawang goreng kedalam periuk sup & tutup semula.
  • Bila nak hidangkan silalah campak daun sup & daun bawang. Fuh.... baunya memikat selera.


Yang ni pulak cili potong. Kitaorg kalau makan sup x sah kalau takde cili potong ni. Memang berasap la........ Yang ni senang sangat 10 ulas cili padi dipotong, 2 biji limau kasturi & sedikit kicap. Aku guna kicap kipas udang.....
Terima kasih kepada yang bersedekah. Semoga amalan mereka di terima Allah. Selamat mencuba

Thursday, November 18, 2010

Mee Bandung Muar di Aidiladha


Selamat hari raya Aidiladha semua............
rasanya belum terlambat nak ucapkan selamat hari raya kan.....
Semalam tak sempat nak hupdate. Sibuk berjalan raya. Raya kali ni aku tak balik kg Raub mahupun Dungun. Sebab.................................


Cuti dah takde. Segala cuti yg ada aku simpan tuk melawat sahabat kat melben. Tak sabar rasanya aku nak gi melben ni...... musim panas ker musim sejuk ek.....?


Semalam aku just masak yg paling simple jer sbb aku nak merayap dari satu umah makcik ke satu umah makcik aku yg ada sekitar batu caves, batang kali, rawang & serendah. Pagi2 breakfast aku kukus pau. (yg ni ratu premix pun kalah sbb aku lg senang. beli ready made just panaskan 2 minit. sedap) pastu wat ubi rebus sira gula merah. (EDH kata, kita ni mangsa banjir ker.....?) Org raya mkn rendang, aku mask ubi kayu........................?


Sebelum kuar umah nak beraya sempat lagi makan mi bandung tapi x isi telur yg saje aku letak gambar kat atas tu. Resepi jgn tanya yer........ sebab sama level ngan ratu premix. Aku beli paste original dr muar johor. memang marvelous sedapnya. Berbaloi2................ satu bekas paste tu RM12 sahaja tuk 4 paket mi........ Dah banyk kali aku masak mi bandung muar ni....... Disukai ramai............hehehe

Aku tak tahu kenapa....................

Aku ni tersangatlah sukanya & rajinnya blogwalking. Tiap2 hari mesti blogwalking TAPI................................ aku kurang rajin nak wat entry. kenapa ek.............?



Adakah kerana brownies aku jadi telinga keli**.......? (alasan)

Monday, November 15, 2010

Yea.... Yea.... Dapat Award

Assalamualaikum...................


Yea... yea..... Happynya. First time aku dapat award ni. Million thanks to YANA @ HimeDiary.blogspot.com for your cute BEST NEWBIES Award.................

Saturday, November 13, 2010

Macaroni Goreng Simple


Salam Sabtu...........
Pagi tadi aku masak simple breakfast jer. Macaroni goreng tuk anak2. Namanya tuk anak2 alamatnya sebijik sayur-mayur mmg takde la. Aku pun heran ngan depa ni. Bukannya tak makan sayur tapi kalau macaroni tu memang depa tolak tepi sayurnya. Jadi tuk mengelakkan pembaziran amalan syaitan tu, aku langsung tak letak sayur.
Jom layan sekejap resepi mcaroni yg simple ala-ala wanida nie. Resepi ni memang tuk yg sekapal ngan aku yg tak berapa nak reti masak ala-ala ober-c ni.
Bahan-bahan
  1. Macaroni
  2. Ayam kisar (aku kisar isi ayam)
  3. Cendawan butang di potong kecil
  4. Cili kisar
  5. Bawang besar di dadu
  6. Bawang kecik di ketuk
  7. Sos cili
  8. Sos tiram
  9. Minyak untuk menumis
  10. Garam secukup rasa

Cara-cara nak masak

  1. Rebus macaroni hingga kembang. Pastu toskan
  2. Tumis bawang putih & cili blender sampai naik bau.
  3. Masukkan bawang besar yg didadu & ayam kisar. Kacau hingga ayam agak2 masak.
  4. Masukka garam, sos cili & sos tiram.
  5. Masukkan cendawan butang & macaroni. Kaup balik & angkat.
  6. Sedia untuk di makan................

Selamat Mencuba..............................

Monday, November 8, 2010

Asam Rebus Sayur Keladi Si Bawang Merah


Salam semua......
Dah lama aku teringin nak masak asam rebus sayur keladi ni...... Baru hari ni lah berkesempatan. Itupun sbb EDH tak lunch kat umah hari ni. EDH tak makan sayur bawang merah bagi makan mak dia si ikan kaloi ni..... Ntah apalah pantang larangnya akupun tak tahu.... Kalau arwah ayah aku dulu tak makan sbb dia kata makanan ni setarap ngan itik. Ntah betul ke idak itik makan keladi akupun tak tahu. Yang makan pun just aku ngan Bonda tersayang jer.....
Sedap woooo makan sayur keladi ni...... kuah dia masam2 sikit.... Fuhhhh..... jom kita layan resepi sempoi ni. Manalah tau ada yg nak try....... Yg jauh beribu batu tu kalau nak try lmbtlah nampaknya.......
Bahan-bahan
  1. Keladi (suka uollsss la byk mana pun ek)
  2. Bawang merah
  3. Bawang besar
  4. Bawang putih
  5. Cili besar
  6. Sikit Belacan
  7. Kunyit hidup (tapi aku guna serbuk kunyit jer)
  8. Garam secukup rasa
  9. Air
  10. Daun Kesom
  11. Asam keping

Cara nak masak

  1. Potong keladi kecil2. Buang kulit luarnya. Pastu rebus keladi & toskan. Pada masa yg sama blender bahan 2 smpai 7.
  2. Masukkan bahan blender, air, garam, asam keping & daun kesom ke dlm periuk dan masakkan hingga mendidih. Tunggu lama sikit.
  3. Lepas tu masukkan keladi & garam. Balik-balikkan keladi.
  4. Tunggu sampai mendidih lagi sekali.
  5. Siap untuk di hidangkan...........................

Selamat Mencuba

Friday, November 5, 2010

Aku Memang Takde Susuk Tapi.......Huhuhu

Hari Rabu malam tu gigih aku nak menerai resepi baru yang aku ambik dari umah TTM (dah lama dah). Bukan apa gigih sangat tu, esoknya (hari khamis) anak2 aku dah cuti.... cikgu2 derang sakan nak celebrate Depavali...... Kononnya adalah kudapan derang kat umah..... Masa tengah bake tu.... fulamak bau ..... memang menusuk la....Tak sabar aku nak menerainya....




Gadget baru tuk masak brownies.....

Waktu yg dinanti dah tiba....... M/v dah cakap.... brownies dah masak.....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

~
~
~
~
~
~

~
~

~
~
~

~
TARA..............................
Huuhuuuuuuu...... awat jadik lagu ni.....?


Closed up sikit.......
Cukup tak puas hati....
Sumpah aku tak pakai susuk TTM.....
tapi awat jadik camni.......
(salah ambik resepi kot)
p/s: TTM nak resepi brownies........ Luv U....

Thursday, November 4, 2010

Kari sotong penat.......

Satu saat di waktu menjelang tengahari.......
Melangkah seorang wanita anggun lagi bekerjaya
dalam sebuah menara bank terkemuka di ibukota.....





Melangkah malas menuju jendela...
bukan jendela la.......




Sesudah habis interview......
Seorang wanita anggun lagi berkerjaya
ingin mencari tempat santapan diraja......
Berjalanlah dia seorang diri......
Lalu ternampaklah dia signboard yg memang dicari-cari
Melilau mencari tapi tak jumpa pintu masuk.....
Berhampiran dgn tangga ada seorang mamat indon cleaner nie.....

Dgn rasa rendah diri wanit anggun pun bertanya



Dik, mana jalan nak pergi tempat makan tu..... (Sambil menunjuk signboard)

Apa kakak cakap......? Saya tak faham

Kakak nak pergi tempat makan tu tapi mana pintu nya

OOOOOO...... cakaplah "FOOD COURT"...... (Indon loghrat Bangla.....)


(Ala.... mamat indon loghrat Bangla...... tempat makan x tau FOOD COURT tau laks.... berlagak tul)
Penat Wanita anggun lagi berkerjaya tu berjalan dari satu stall ke satu stall tapi tak satu pun makanan tu kena kat tekak dia. Baliklah dia dgn rasa penuh kelaparan......


Sampai kat umah, terus buka peti sejuk & masak jer apa yang ada....... Uolls rasa apa yg wanita anggun ni masak..................?
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Kari sotong....... Jemput makan semua