Thursday, March 24, 2011

Kuih Bakar Pandan yang tak sempat sejuk

Assalamualaikum.....

Hari ni pagi aku bersiaran sebab aku bercutiiiiiii........ Hari ni nak menghantar Bonda tercinta ke KLIA untuk mengerjakan umrah. Sesekali duduk kat rumah time orang semua bekerja ni best gak kan....

Just nak share dgn uolss kuih bakar yang aku buat hari Ahad lepas. Aku ambik dari dapur Kak Ummi Home Sweet Home. Rasanya:............................... Marbeles. Sedap sesangat. Anak-anak pun suka sangat. Keluar jer dari oven semua dah menanti. Anak adik aku si Adi Faris yg umur 3 tahun tu pun makan 3 potong.

Disebabkan potong masa pamas-panas tu yang jadi tak cun macam gambar kat atas tu. Yang tu pun sempat diselamatkan..... Kak Ummi, saya c&p resepi yerk....


KUIH BAKAR BIJAN

Resepi: Joayee

 
Bahan:-


  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml) saya guna santan fresh
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan


Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C bakar selama 1 jam 15 minit)

Selamat mencuba......

6 comments:

izahdaut said...

sedapnya kuih bako pandan neh.eh suam2 leh potong ye..hehe..nakbuat gak la resepi neh..sedapkan

kisahwanida said...

izahdaut:

memang sedapppppppp.....
kalau potong masa suam-suam tu yang jadi tak sememah cam aida buat tu. Kak ummi punya kuih cun jer.... nak buat camner dah tak sabo nak makan

kakchik@ella said...

amboi .. rajinnya wanida buat kueh bakar. kc suka kueh ni tp suka makan je. buat tak suka. kalo kita ber2 bergabung mesti best, kan.

Awak tukang masak, saya tukang makan. haha ..

kisahwanida said...

Kakchik@ella:

takde la rajin sangat tapi suka mencuba. Kalau first time buat dah jadi lagu suka..... hahaha

oraits.... nanti saya masak nanti kita makan sama2.... bila erk?

Ummi said...

salam Wanida...waaah kuih bakar ada sini...nak nak laaa...dah duduk bersila nih..cepat2 potong bg akak..hehehhehe

kisahwanida said...

kak ummi

Tu yang tinggal 3 potong tu memang khas tuk akak. Yang lain dah selamat.... anak2 suka sangat

Thursday, March 24, 2011

Kuih Bakar Pandan yang tak sempat sejuk

Assalamualaikum.....

Hari ni pagi aku bersiaran sebab aku bercutiiiiiii........ Hari ni nak menghantar Bonda tercinta ke KLIA untuk mengerjakan umrah. Sesekali duduk kat rumah time orang semua bekerja ni best gak kan....

Just nak share dgn uolss kuih bakar yang aku buat hari Ahad lepas. Aku ambik dari dapur Kak Ummi Home Sweet Home. Rasanya:............................... Marbeles. Sedap sesangat. Anak-anak pun suka sangat. Keluar jer dari oven semua dah menanti. Anak adik aku si Adi Faris yg umur 3 tahun tu pun makan 3 potong.

Disebabkan potong masa pamas-panas tu yang jadi tak cun macam gambar kat atas tu. Yang tu pun sempat diselamatkan..... Kak Ummi, saya c&p resepi yerk....


KUIH BAKAR BIJAN

Resepi: Joayee

 
Bahan:-


  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml) saya guna santan fresh
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan


Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C bakar selama 1 jam 15 minit)

Selamat mencuba......

6 comments:

izahdaut said...

sedapnya kuih bako pandan neh.eh suam2 leh potong ye..hehe..nakbuat gak la resepi neh..sedapkan

kisahwanida said...

izahdaut:

memang sedapppppppp.....
kalau potong masa suam-suam tu yang jadi tak sememah cam aida buat tu. Kak ummi punya kuih cun jer.... nak buat camner dah tak sabo nak makan

kakchik@ella said...

amboi .. rajinnya wanida buat kueh bakar. kc suka kueh ni tp suka makan je. buat tak suka. kalo kita ber2 bergabung mesti best, kan.

Awak tukang masak, saya tukang makan. haha ..

kisahwanida said...

Kakchik@ella:

takde la rajin sangat tapi suka mencuba. Kalau first time buat dah jadi lagu suka..... hahaha

oraits.... nanti saya masak nanti kita makan sama2.... bila erk?

Ummi said...

salam Wanida...waaah kuih bakar ada sini...nak nak laaa...dah duduk bersila nih..cepat2 potong bg akak..hehehhehe

kisahwanida said...

kak ummi

Tu yang tinggal 3 potong tu memang khas tuk akak. Yang lain dah selamat.... anak2 suka sangat