Monday, March 21, 2011

Marble Kek Shiela Mambo @ Kenduri Doa Selamat

Assalamualaikum..... 


Lama aku tak bercerita tentang makanankan…. walhal, aku & makanan tak dapat dipisahkan....
Sabtu lepas we all buat bacaan Yassin & Doa Selamat kat rumah Bonda ku yang tercinta akan menunaikan umrah 24/3 ni. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Since bacaan Yassin tu bermula jam 2.30petang so we all decide untuk masak yang simple sahaja. Menu utama, bihun goring yang dimasak oleh chef tersohor family aku tak lain tak bukan Uteh yang tersayang. Pastu buat kuih keria, agar-agar, popia goreng, marble kek & kuih bahulu yang dibeli dgn RM….. Aku just buat air kuih keria a.k.a gelang & marble kek.


Yang aku nak stori kat sini Marble kek tu mendapat sambutan & pujian. Sedap wooo….. Kalau berniaga memang syiok la….. Resepi semestinya aku ambik kat rumah TTM – Kek Marble Sheila Mambo. Nama seglamer rasa…….. Actuallly dah banyak kali buat kek ni tapi belum sempat berposing dah selamat dingap oleh mereka di kawasan kejiranan anak2ku. Lagi satu kek ni memang favourite Bonda tercinta. Sampai anak2 pun bagi nama kek ni Kek Opah




Resepi ambik kat rumah TTM, (TTM buat GA la)  resepi asal ambik kat rumah K.Zai-Teratak impian. Aku buat double adunan tu.....

Bahan-bahan :-

125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan (aku tak buat yang ni)
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]
1/2 sdt esen vanila
Pewarna hijau & merah


Cara-cara :-

  1. Panaskan oven terlebih dahulu.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
  4. Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian,
  5. Satu bahagian dicampurkah pewarna hijau, satu bahagian dicampur pewarna merah. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
  6. Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan merah pastu plain pastu hijau. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
  7. Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping (Yang ni pun aku tak buat.....)

Closed Up sikit......


Kali ni selamat lah 4 biji kek menjadi santapan jiran2ku..... Siap mintak resepi lagi.... akupun dgn vogue pun cakap.... silalah menjenguk ke blog saya...... kahkahkah....

P/S: Jom ramai-ramai jengah rumah TTM

2 comments:

kzai said...

salam wanida..cantik kek belang2...x guna coklat ye..npk gebu

kisahwanida said...

kzai...

coklatnya dah abes tu yg ganti ngan belang2 merah hijau tue...

Monday, March 21, 2011

Marble Kek Shiela Mambo @ Kenduri Doa Selamat

Assalamualaikum..... 


Lama aku tak bercerita tentang makanankan…. walhal, aku & makanan tak dapat dipisahkan....
Sabtu lepas we all buat bacaan Yassin & Doa Selamat kat rumah Bonda ku yang tercinta akan menunaikan umrah 24/3 ni. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Since bacaan Yassin tu bermula jam 2.30petang so we all decide untuk masak yang simple sahaja. Menu utama, bihun goring yang dimasak oleh chef tersohor family aku tak lain tak bukan Uteh yang tersayang. Pastu buat kuih keria, agar-agar, popia goreng, marble kek & kuih bahulu yang dibeli dgn RM….. Aku just buat air kuih keria a.k.a gelang & marble kek.


Yang aku nak stori kat sini Marble kek tu mendapat sambutan & pujian. Sedap wooo….. Kalau berniaga memang syiok la….. Resepi semestinya aku ambik kat rumah TTM – Kek Marble Sheila Mambo. Nama seglamer rasa…….. Actuallly dah banyak kali buat kek ni tapi belum sempat berposing dah selamat dingap oleh mereka di kawasan kejiranan anak2ku. Lagi satu kek ni memang favourite Bonda tercinta. Sampai anak2 pun bagi nama kek ni Kek Opah




Resepi ambik kat rumah TTM, (TTM buat GA la)  resepi asal ambik kat rumah K.Zai-Teratak impian. Aku buat double adunan tu.....

Bahan-bahan :-

125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan (aku tak buat yang ni)
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]
1/2 sdt esen vanila
Pewarna hijau & merah


Cara-cara :-

  1. Panaskan oven terlebih dahulu.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
  4. Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian,
  5. Satu bahagian dicampurkah pewarna hijau, satu bahagian dicampur pewarna merah. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
  6. Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan merah pastu plain pastu hijau. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
  7. Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping (Yang ni pun aku tak buat.....)

Closed Up sikit......


Kali ni selamat lah 4 biji kek menjadi santapan jiran2ku..... Siap mintak resepi lagi.... akupun dgn vogue pun cakap.... silalah menjenguk ke blog saya...... kahkahkah....

P/S: Jom ramai-ramai jengah rumah TTM

2 comments:

kzai said...

salam wanida..cantik kek belang2...x guna coklat ye..npk gebu

kisahwanida said...

kzai...

coklatnya dah abes tu yg ganti ngan belang2 merah hijau tue...