Wednesday, April 13, 2011

Kailan Goreng Ikan Masin Qaseh Wanida......

Assalamualaikum......

Lama tak bersiaran tup tup jer bersiaran dengan kailan ikan masin...... Ni antara sayur yang selalu sangat aku masak sbb memang mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Tapi, ada gak tapinya...... Kenkadang jadi sedap sgt, kenkadang..... macam biasa jer.... Bolehlah nak lalu kat tekak......

Kailan ni memang sayur kegemaran Boboy. Macam2 stail orang masak kailan ni. Aku just nak share cara aku masak ler..... Sukatan tu lebih kurang jer ek.....  sbb kalau aku masak sayur ni aku suka just campak2 jer...... Tak ikut sukatanpun. Jom kita layan resepi senang nie....

Bahan-bahan:-
  • 250g Kailan
  • 2 scile ikan tenggiri jeruk
  • 3 biji bawang putih di tumbuk
  • 1 biji bawang besar
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 tangkai cili besar di potong menyerong
  • 3 sudu minyak
  • Garam sekucup rasa
Cara nak Masak
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan tenggiri & ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sampai kuning & naik bau.
  3. Masukkan bawang besar & kailan.
  4. Kacau rata & masukkan sos tiram
  5. Kacau lagi. Masukkan garam jika perlu. (Selalunya aku dah tak isi garam.)
  6. Masukkan cili potong, kacau & angkat.......

Senang sangatkan...... Selamat mencuba

2 comments:

geraugebang said...

kak gerau sangat suka ini sayur...kita meratah ajer wak...tapi kita tak letak ikan masin...nanti pengsan lak lepas makan...

kisahwanida said...

hehehe..... awat lak smpai pengsan kak.....

Wednesday, April 13, 2011

Kailan Goreng Ikan Masin Qaseh Wanida......

Assalamualaikum......

Lama tak bersiaran tup tup jer bersiaran dengan kailan ikan masin...... Ni antara sayur yang selalu sangat aku masak sbb memang mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Tapi, ada gak tapinya...... Kenkadang jadi sedap sgt, kenkadang..... macam biasa jer.... Bolehlah nak lalu kat tekak......

Kailan ni memang sayur kegemaran Boboy. Macam2 stail orang masak kailan ni. Aku just nak share cara aku masak ler..... Sukatan tu lebih kurang jer ek.....  sbb kalau aku masak sayur ni aku suka just campak2 jer...... Tak ikut sukatanpun. Jom kita layan resepi senang nie....

Bahan-bahan:-
  • 250g Kailan
  • 2 scile ikan tenggiri jeruk
  • 3 biji bawang putih di tumbuk
  • 1 biji bawang besar
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 tangkai cili besar di potong menyerong
  • 3 sudu minyak
  • Garam sekucup rasa
Cara nak Masak
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan tenggiri & ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sampai kuning & naik bau.
  3. Masukkan bawang besar & kailan.
  4. Kacau rata & masukkan sos tiram
  5. Kacau lagi. Masukkan garam jika perlu. (Selalunya aku dah tak isi garam.)
  6. Masukkan cili potong, kacau & angkat.......

Senang sangatkan...... Selamat mencuba

2 comments:

geraugebang said...

kak gerau sangat suka ini sayur...kita meratah ajer wak...tapi kita tak letak ikan masin...nanti pengsan lak lepas makan...

kisahwanida said...

hehehe..... awat lak smpai pengsan kak.....