Sunday, January 23, 2011

Cucur Udang Simple

Assalamualaikum.......

Hari ni agak buzy sikit tak sibuk mana pun mana nak basuh baju, kemas umah, masak, lipat kain yang dah 2 tahun minggu tak berlipat, remind anak2 basuh kasut sekolah dan yang paling penting curi masa nak TIDUR. Dah setahun lebih, sejak Boboy umur 4 thn setengah aku mesti tidur siang kalau hari cuti. Bertahun2 tak merasa tidur siang..... Lain macam nikmatnya tidur siang nie.....


Hari jumaat tu, aku balik sendiri. EDH pukul 5.30 dah pergi Bukit Jalil ada paintball tournament -1st ever night paintball tournament sponsered by Energizer. Kali ni dia marshall. Heran aku, depa ni main painball malam2, masa hari khamis malam tu aku ikut EDH pergi tengok tempat tu, they all adakan perlawanan persahabatan antara my FM & Hot FM aku tak tau apa yg depa nampak dlm padang tu. Gelap....


Memandangkan EDH tak lunch kat umah hari ni, aku masak yang teramat simple. Sardin jer. Sesekali pekena sardin ni best gak.... Sajer aku masak lebih sbb nak try buat sardine bun mcm TTM tu..... Agak2 jadik ke idak bun aku tu ek..... Esok aku cerita...


Petang tu aku just masak nie.....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Cucur udang
Kuah tauhu sumbat yang itu hari ada lagi so rajin gak lah aku nak masak cucur ni
The best part aku rasa, EDH tanya aku beli kat mana cucur nie....
Sedap......

Dengan bangganya sambil tersipu-sipu malu aku menjawab.....
I masak sendiri la.....
(EDH ni jarang sesangat memuji masakan aku, tapi yang aku tahu kalau sedap bagi dia dia mesti makan banyak)



Aku nak gak share resepi yang simple but sedap bagi EDH nie.....

Bahan-bahan
  1. 500g tepung gandum
  2. 300g udang kertas
  3. 2 biji bawang besar di potong dadu
  4. Daun kucai (aku beli 50 sen jer)
  5. 2 sudu besar cili blender
  6. 1 sudu besar yis (aku guna maurippan)
  7. 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  8. Garam secukup rasa
  9. Air (aku lupa nak sukat. Bancuh jangan lembik / keras sangat)
  10. Minyak untuk mengoreng
Cara - cara nak buat:
  • Masuk kan bahan 1-8 dan gaul rata. Lepas tu masukkan air sedikit demi sedikit. Bancuh jangan terlalu keras / terlalu cair. Biarkan dalam 20 minit bagi ianya kembang.
  • Pastu bolehlah panaskan kuali. Goreng dengan api yang sederhana supaya janggan hangus aje acaknya idak..... Bila nak makan, potong2kan supaya senang ditelan.....

Senangkan..... Selamat mencuba

6 comments:

TopsyTurvyMum said...

terliur aku wehhh!

Lama tak pekena cucur udang..bulan pose je aku rajin buat mende nih haha

kisahwanida said...

Ni rajin buat pun sebab kuah tu dah ada..... hehehe

Sarid Derus said...

intan
aku suka sangat lauk sardin tau.. peberettt...!!

kisahwanida said...

Sarid:
hehehe..... lauk aku masa malas.... tapi aku sukaaaaa....

Yan Michiko said...

feveret sye ni.. sdap..

kisahwanida said...

samalah kita yan michiko

Sunday, January 23, 2011

Cucur Udang Simple

Assalamualaikum.......

Hari ni agak buzy sikit tak sibuk mana pun mana nak basuh baju, kemas umah, masak, lipat kain yang dah 2 tahun minggu tak berlipat, remind anak2 basuh kasut sekolah dan yang paling penting curi masa nak TIDUR. Dah setahun lebih, sejak Boboy umur 4 thn setengah aku mesti tidur siang kalau hari cuti. Bertahun2 tak merasa tidur siang..... Lain macam nikmatnya tidur siang nie.....


Hari jumaat tu, aku balik sendiri. EDH pukul 5.30 dah pergi Bukit Jalil ada paintball tournament -1st ever night paintball tournament sponsered by Energizer. Kali ni dia marshall. Heran aku, depa ni main painball malam2, masa hari khamis malam tu aku ikut EDH pergi tengok tempat tu, they all adakan perlawanan persahabatan antara my FM & Hot FM aku tak tau apa yg depa nampak dlm padang tu. Gelap....


Memandangkan EDH tak lunch kat umah hari ni, aku masak yang teramat simple. Sardin jer. Sesekali pekena sardin ni best gak.... Sajer aku masak lebih sbb nak try buat sardine bun mcm TTM tu..... Agak2 jadik ke idak bun aku tu ek..... Esok aku cerita...


Petang tu aku just masak nie.....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Cucur udang
Kuah tauhu sumbat yang itu hari ada lagi so rajin gak lah aku nak masak cucur ni
The best part aku rasa, EDH tanya aku beli kat mana cucur nie....
Sedap......

Dengan bangganya sambil tersipu-sipu malu aku menjawab.....
I masak sendiri la.....
(EDH ni jarang sesangat memuji masakan aku, tapi yang aku tahu kalau sedap bagi dia dia mesti makan banyak)



Aku nak gak share resepi yang simple but sedap bagi EDH nie.....

Bahan-bahan
  1. 500g tepung gandum
  2. 300g udang kertas
  3. 2 biji bawang besar di potong dadu
  4. Daun kucai (aku beli 50 sen jer)
  5. 2 sudu besar cili blender
  6. 1 sudu besar yis (aku guna maurippan)
  7. 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  8. Garam secukup rasa
  9. Air (aku lupa nak sukat. Bancuh jangan lembik / keras sangat)
  10. Minyak untuk mengoreng
Cara - cara nak buat:
  • Masuk kan bahan 1-8 dan gaul rata. Lepas tu masukkan air sedikit demi sedikit. Bancuh jangan terlalu keras / terlalu cair. Biarkan dalam 20 minit bagi ianya kembang.
  • Pastu bolehlah panaskan kuali. Goreng dengan api yang sederhana supaya janggan hangus aje acaknya idak..... Bila nak makan, potong2kan supaya senang ditelan.....

Senangkan..... Selamat mencuba

6 comments:

TopsyTurvyMum said...

terliur aku wehhh!

Lama tak pekena cucur udang..bulan pose je aku rajin buat mende nih haha

kisahwanida said...

Ni rajin buat pun sebab kuah tu dah ada..... hehehe

Sarid Derus said...

intan
aku suka sangat lauk sardin tau.. peberettt...!!

kisahwanida said...

Sarid:
hehehe..... lauk aku masa malas.... tapi aku sukaaaaa....

Yan Michiko said...

feveret sye ni.. sdap..

kisahwanida said...

samalah kita yan michiko