Thursday, January 27, 2011

Kek Kelapa Pandan dari dapur Home Sweet Home


Assalamualaikum......


Dah beberapa hari tak menjengah blog. Sibuk sikit...... Dah dekat ngan raya cina ni (macamlah aku nak celebrate kan....) Banyak kerja yang nak kena settle. Al-maklumlah, masa tu nanti kita orang bercuti agak panjang...... Yahoooooooooooooo.... Tak sabar lak rasanya...


Hari Sabtu lepas dah siap meroti aku membaking pulak. Kali ni aku cuba buat kek yang sangat sedap + gebu dari rumah kak ummi kuantan. Resepi asal dari Mat Gebu. Kek ni memang segebu owner resepi..... Kak ummi, anak-anak sangat suka.... Kak Ummi saya kopipes jer resepinyer yerk.....




Bahan A:-


1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (akak guna kelapa muda parut dan tak rendampun)
125 gm. mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste


Bahan B:-


2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus


Cara-cara membuatnya:-


Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.




Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.


Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam... (Oleh sebab, aku takde acuan saiz kak ummi, aku hantam sajer apa acuan yg ada. Maka hasilnya, kek aku sedikit pendek sbb acuan besar......)







Jemputlah makan....
Gambar tak sememeh sikit.....
Golongan marhaien ambik gmbr cam ni ler.....

2 comments:

Nieza said...

sedapnya kek..nk tukar ngan donut la..hehe

kisahwanida said...

boleh.... boleh....
meang sedap.... anak2 request buat lagi....

Thursday, January 27, 2011

Kek Kelapa Pandan dari dapur Home Sweet Home


Assalamualaikum......


Dah beberapa hari tak menjengah blog. Sibuk sikit...... Dah dekat ngan raya cina ni (macamlah aku nak celebrate kan....) Banyak kerja yang nak kena settle. Al-maklumlah, masa tu nanti kita orang bercuti agak panjang...... Yahoooooooooooooo.... Tak sabar lak rasanya...


Hari Sabtu lepas dah siap meroti aku membaking pulak. Kali ni aku cuba buat kek yang sangat sedap + gebu dari rumah kak ummi kuantan. Resepi asal dari Mat Gebu. Kek ni memang segebu owner resepi..... Kak ummi, anak-anak sangat suka.... Kak Ummi saya kopipes jer resepinyer yerk.....




Bahan A:-


1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (akak guna kelapa muda parut dan tak rendampun)
125 gm. mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste


Bahan B:-


2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus


Cara-cara membuatnya:-


Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.




Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.


Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam... (Oleh sebab, aku takde acuan saiz kak ummi, aku hantam sajer apa acuan yg ada. Maka hasilnya, kek aku sedikit pendek sbb acuan besar......)







Jemputlah makan....
Gambar tak sememeh sikit.....
Golongan marhaien ambik gmbr cam ni ler.....

2 comments:

Nieza said...

sedapnya kek..nk tukar ngan donut la..hehe

kisahwanida said...

boleh.... boleh....
meang sedap.... anak2 request buat lagi....