Saturday, January 15, 2011

Singgang Kepala Tenggiri......

Assalamualaikum......

Selamat Tahun Baru......
Lama sungguh aku tak menghupdate blog ini..... Dah 15 hari x merapu dlm nie..... Tak sempat betul. Balik kerje dah lewat. Banyak kerje lak awal tahun ni. System nak tukar la katakan.....

Just nak share ngan uollsss..... My First Entry For This Year merangkap My First lauk yang aku masak this year. Bukan hari ni ye tapi aku dah masak pada 010111..... Lama peram tue.

Lauk memang kegemaran kami sekeluarga.Singgang. Cuma kali nie aku upgrade ikan dari ikan tongkol ker ikan tenggiri. Fuh....! memang sedap ler..... Bagi aku, resepi ni sangat mudah, cepat & bagus untuk kesihatan.....

Bahan-bahan:
  1. Kepala ikan tenggiri di belah 2 serta 2 keping isi ikan tenggiri
  2. 6 ulas bawang putih
  3. 1 ulas bawang besar
  4. 1 inci kunyit hidup
  5. 1 inci halia (selalunya org letak lengkuas tp aku tak suka bau dia)
  6. 4 keping asam keping
  7. 10 ulas cili kecil
  8. Garam secukup rasa
  9. Air secukupnyer
Cara Nak Masak:
  • Basuh ikan & toskan.
  • Hiris halus bwg putih, bwg merah, halia & kunyit hidup.
  • Masukkan ikan, air, garam, asam keping & bahan hiris ke dlm periuk.
  • Masak dgn api perlahan lebih kurang 20 min. Aku memang suka masak kan lama sikit. Baru sebati kuahnya. Bila dah mendidih masukkan cili kecil. Tunggu sekejap, angkat & sedia tuk di hidangkan...

Senang kan......
Selamat mencuba.............

2 comments:

TMYZ said...

tempah semangkuk,

dah meleleh & menjejes airliur nih...!!

kisahwanida said...

Orait.....

Saturday, January 15, 2011

Singgang Kepala Tenggiri......

Assalamualaikum......

Selamat Tahun Baru......
Lama sungguh aku tak menghupdate blog ini..... Dah 15 hari x merapu dlm nie..... Tak sempat betul. Balik kerje dah lewat. Banyak kerje lak awal tahun ni. System nak tukar la katakan.....

Just nak share ngan uollsss..... My First Entry For This Year merangkap My First lauk yang aku masak this year. Bukan hari ni ye tapi aku dah masak pada 010111..... Lama peram tue.

Lauk memang kegemaran kami sekeluarga.Singgang. Cuma kali nie aku upgrade ikan dari ikan tongkol ker ikan tenggiri. Fuh....! memang sedap ler..... Bagi aku, resepi ni sangat mudah, cepat & bagus untuk kesihatan.....

Bahan-bahan:
  1. Kepala ikan tenggiri di belah 2 serta 2 keping isi ikan tenggiri
  2. 6 ulas bawang putih
  3. 1 ulas bawang besar
  4. 1 inci kunyit hidup
  5. 1 inci halia (selalunya org letak lengkuas tp aku tak suka bau dia)
  6. 4 keping asam keping
  7. 10 ulas cili kecil
  8. Garam secukup rasa
  9. Air secukupnyer
Cara Nak Masak:
  • Basuh ikan & toskan.
  • Hiris halus bwg putih, bwg merah, halia & kunyit hidup.
  • Masukkan ikan, air, garam, asam keping & bahan hiris ke dlm periuk.
  • Masak dgn api perlahan lebih kurang 20 min. Aku memang suka masak kan lama sikit. Baru sebati kuahnya. Bila dah mendidih masukkan cili kecil. Tunggu sekejap, angkat & sedia tuk di hidangkan...

Senang kan......
Selamat mencuba.............

2 comments:

TMYZ said...

tempah semangkuk,

dah meleleh & menjejes airliur nih...!!

kisahwanida said...

Orait.....