Saturday, February 12, 2011

Nak Murah Sangat

Assalamualaikum.....
Saje bagi mood tenang dengan gambar kat atas tu. Aku suka suasana cam tu. Tapi kat KL ni konpemlah takde kan..... Hari ni, hari rileks kat umah. EDH ngan program paintball yang tak pernah habis. Kembar kat rumah nenek. Tinggal aku berempat jer kat umah.

Thanks pada yg gigih teka harga keropok keping kat entry aku yang sblm nie. Hahahahaa.... Kat my FIL di jual RM20 jer.... Tu yang my FIL kata "mu cakap loghat KL memang ler dia letok rege maha". Betul ker macam tu ek....? Nak beli keropok pun mcm tu ek....

Tetiba jer aku teringat kat cerita kawan aku masa kat UiTM dulu. Masa tu memang aku tak percaya pun tapi bile aku dah terkena nak kata apa kan..... Percaya jer lah. Kata kawan aku tu, kakak dia pergi kelantan ngan kawan2 dia. Diaorang dah kata kalau nak barang murah kena cakap slang kelantan. Bile sampai kat pasar khadijah:-

Pembeli: Mokcik pele ni bape sekilo. (sambil tunjuk kat buah mangga)

Makcik: Pele korok mu. (Tetiba jer marah dan terus membebel......)

Pembeli: Mokcik ni nape nok maroh. Kami Nok beli jer. (Konpius)

Makcik: Ni buoh pauh buke mace mu kecek tadi

Pembeli: Ooooooooo..... (Malu sambil gelak berjemaah)


Aku ni tak nak same thing goes to me, sbb tu aku cakap macam biasa jer. Siap kena marah sebab nak sangat barang murah tapi kalau mahal sangat pun memang tak patut kan. Apa pulak bezanya org luar ngan org sana kan......

Selalunya kalau aku balik Dungun, tempat aku beli keropok lekor mestilah kat kedai Makcik Rokiah (Keropok cap kapal layar) kat Kg Chendor Sempadan, Kemaman. Makcik jgn risau ye, saya bagi iklan free kat makcik sbb makcik baik, berniaga jujur. Saya guna loghat biasa pun makcik bagi harga sama dgn org guna loghat T'ganu.


Ni lah kedai makcik tu......
Selain keropok lekor & keping macam2 produk hasil laut dia jual.
Keropok dia memang sedappppppppp
Masa we all sampai tu, keropok dah habis tapi dia boleh buat kalau we all nak tunggu
Memang lebih 1 jam we all tunggu
beli mestilah banyak sbb ramai yang dok mengirim
Boboy pun dah jemu menunggu

Motip pulak aku letak gambar pantai kat sini
Motip jugak aku asyik bagi iklan free nie.....


P/S: Rasa2 kalau aku buka business keropok lekor kat KL ni ok tak.............?

3 comments:

Sarid Derus said...

intan..perkataan yg satu ni..ko jgn memandai2 nak kelantankan ..bahaya weiii..!!
(buah pelam hokey..!!!)

kisahwanida said...

tu la pasal sarid.... aku kalau teringat memang gelak bagai nak pingsan...... nak murah punya pasal.....

Zainab Amir said...

lain mcm je sebutan 2...patut pun kena mrh..hahaha...nida..klu jual kepok leko laku rasenye..kwn akak jual kt opis..ada je permintaan..kena jual dgn sos sekali la...

Saturday, February 12, 2011

Nak Murah Sangat

Assalamualaikum.....
Saje bagi mood tenang dengan gambar kat atas tu. Aku suka suasana cam tu. Tapi kat KL ni konpemlah takde kan..... Hari ni, hari rileks kat umah. EDH ngan program paintball yang tak pernah habis. Kembar kat rumah nenek. Tinggal aku berempat jer kat umah.

Thanks pada yg gigih teka harga keropok keping kat entry aku yang sblm nie. Hahahahaa.... Kat my FIL di jual RM20 jer.... Tu yang my FIL kata "mu cakap loghat KL memang ler dia letok rege maha". Betul ker macam tu ek....? Nak beli keropok pun mcm tu ek....

Tetiba jer aku teringat kat cerita kawan aku masa kat UiTM dulu. Masa tu memang aku tak percaya pun tapi bile aku dah terkena nak kata apa kan..... Percaya jer lah. Kata kawan aku tu, kakak dia pergi kelantan ngan kawan2 dia. Diaorang dah kata kalau nak barang murah kena cakap slang kelantan. Bile sampai kat pasar khadijah:-

Pembeli: Mokcik pele ni bape sekilo. (sambil tunjuk kat buah mangga)

Makcik: Pele korok mu. (Tetiba jer marah dan terus membebel......)

Pembeli: Mokcik ni nape nok maroh. Kami Nok beli jer. (Konpius)

Makcik: Ni buoh pauh buke mace mu kecek tadi

Pembeli: Ooooooooo..... (Malu sambil gelak berjemaah)


Aku ni tak nak same thing goes to me, sbb tu aku cakap macam biasa jer. Siap kena marah sebab nak sangat barang murah tapi kalau mahal sangat pun memang tak patut kan. Apa pulak bezanya org luar ngan org sana kan......

Selalunya kalau aku balik Dungun, tempat aku beli keropok lekor mestilah kat kedai Makcik Rokiah (Keropok cap kapal layar) kat Kg Chendor Sempadan, Kemaman. Makcik jgn risau ye, saya bagi iklan free kat makcik sbb makcik baik, berniaga jujur. Saya guna loghat biasa pun makcik bagi harga sama dgn org guna loghat T'ganu.


Ni lah kedai makcik tu......
Selain keropok lekor & keping macam2 produk hasil laut dia jual.
Keropok dia memang sedappppppppp
Masa we all sampai tu, keropok dah habis tapi dia boleh buat kalau we all nak tunggu
Memang lebih 1 jam we all tunggu
beli mestilah banyak sbb ramai yang dok mengirim
Boboy pun dah jemu menunggu

Motip pulak aku letak gambar pantai kat sini
Motip jugak aku asyik bagi iklan free nie.....


P/S: Rasa2 kalau aku buka business keropok lekor kat KL ni ok tak.............?

3 comments:

Sarid Derus said...

intan..perkataan yg satu ni..ko jgn memandai2 nak kelantankan ..bahaya weiii..!!
(buah pelam hokey..!!!)

kisahwanida said...

tu la pasal sarid.... aku kalau teringat memang gelak bagai nak pingsan...... nak murah punya pasal.....

Zainab Amir said...

lain mcm je sebutan 2...patut pun kena mrh..hahaha...nida..klu jual kepok leko laku rasenye..kwn akak jual kt opis..ada je permintaan..kena jual dgn sos sekali la...