Thursday, February 10, 2011

Ikang Takdok Le Nie.......

Assalamualaikum......
Masih terasa meriahnya sambutan CNY kat tempat / office uolssss..... Kat office aku ni, ramai lagi yang masih beraya. Macam kita gak, they all pun nak bercuti lama masa CNY nie.....

Aku masih nak bercerita tentang balik kg EDH hari tu. Lepas balik dari makan gulai we all singgah kat rumah Mok Long. (Mak sedara EDH) kat Pulau Rusa. Jgn tanya aku asal usul nama kg ni tapi aku agak lah kan, mesti banyak rusa dulu kat sini. Mesti org kg kenyang makan rusa dulu2kan..... (melalut jer) One thing yg aku nak share dgn uollss, kegiatan ekonomi kaum ibu kat kg ni adalah menenun songket.

Lepas pekena kepok lekor, solat & mandi bg anak2 kecik ni we all nak balik Dungun dah. Seperti yg memang dah jadi kebiasaan, kalau tak buat tu rasa macam ada yg tak kena  dalam perjalanan balik tu kat kiri kanan jalan ni banyak betul gerai2 keropok lekor & hasil laut yang lain. Tak ketinggalan juga gerai2 menjual jagung.

 Sedikit foto untuk menjamu selera mata .....
Ketenangan pantai.....
Nampak jugalah ombak2 ganas menghempas pantai

Aku suka sangat gambar nie
Walaupun aku snap tak menggunakan DSLR
(Bang, takkkan tak faham kot....?)
Mendamaikan....




Seperti dah dijangka selalu we all akan berhenti kat Marang. Kat sini memang kepok lekor & keping nya sedap. Kalau uollss biasa kat jalan ni mesti uollss biasa melihat signbord ini. (Iklan free tuk tuan kedai) Tak mintak bayaran makcik.....


Ni lah nama kedai yang aku dah cakap tadi
TAWAKKAL 808
Keropok lekor & keropok keping dia memang marbeles
tapi.....
masa aku singgah tu keropok dah habis.................




Aku pun melangkah dengan penuh diva ke kedai sebelah. Dgn sepek mata besor yg beli kat PS Butik bertanya "kak, keropok keping yang takde tulang ada......?"

Tuan kedai: Ada. Hok yang nie....
Aku: Sekilo bape RM?
Tuan kedai: 30 riya....
Aku: Ha..... mahalnya. Tak pk panjang pun, tak pe lah kak.....


Aku gi bg tau kat FIL yg setia menanti dlm kete. Dia pun gi tanya...... korang rasa bape RM tuan kedai tu jual kat my FIL............?

4 comments:

Sarid Derus said...

mesti murah kann??
tu la..ko pakai spek beso..kot yer pun..speaking ganu la sikit..makang..ikang...:))

cik ani said...

mesti sepoloh hinggit jer sekilo..hehe..standard la sarid..ko kan pelancong sebab cakap luor x speking ganu walaupun ko menantu anak teganu. aku kalu balik ganu nak gi beli barang. awal2 aku sound laki aku suh diam. bior aku jer yg cakap. hehehehe..

TopsyTurvyMum said...

betul cakap sarid ngan ani.
aku malas teka...sokmo2 saloh!

kisahwanida said...

Sarid, Ani & Nana:

mahai nak idup dia nak jual kat aku...... RM30

Thursday, February 10, 2011

Ikang Takdok Le Nie.......

Assalamualaikum......
Masih terasa meriahnya sambutan CNY kat tempat / office uolssss..... Kat office aku ni, ramai lagi yang masih beraya. Macam kita gak, they all pun nak bercuti lama masa CNY nie.....

Aku masih nak bercerita tentang balik kg EDH hari tu. Lepas balik dari makan gulai we all singgah kat rumah Mok Long. (Mak sedara EDH) kat Pulau Rusa. Jgn tanya aku asal usul nama kg ni tapi aku agak lah kan, mesti banyak rusa dulu kat sini. Mesti org kg kenyang makan rusa dulu2kan..... (melalut jer) One thing yg aku nak share dgn uollss, kegiatan ekonomi kaum ibu kat kg ni adalah menenun songket.

Lepas pekena kepok lekor, solat & mandi bg anak2 kecik ni we all nak balik Dungun dah. Seperti yg memang dah jadi kebiasaan, kalau tak buat tu rasa macam ada yg tak kena  dalam perjalanan balik tu kat kiri kanan jalan ni banyak betul gerai2 keropok lekor & hasil laut yang lain. Tak ketinggalan juga gerai2 menjual jagung.

 Sedikit foto untuk menjamu selera mata .....
Ketenangan pantai.....
Nampak jugalah ombak2 ganas menghempas pantai

Aku suka sangat gambar nie
Walaupun aku snap tak menggunakan DSLR
(Bang, takkkan tak faham kot....?)
Mendamaikan....




Seperti dah dijangka selalu we all akan berhenti kat Marang. Kat sini memang kepok lekor & keping nya sedap. Kalau uollss biasa kat jalan ni mesti uollss biasa melihat signbord ini. (Iklan free tuk tuan kedai) Tak mintak bayaran makcik.....


Ni lah nama kedai yang aku dah cakap tadi
TAWAKKAL 808
Keropok lekor & keropok keping dia memang marbeles
tapi.....
masa aku singgah tu keropok dah habis.................




Aku pun melangkah dengan penuh diva ke kedai sebelah. Dgn sepek mata besor yg beli kat PS Butik bertanya "kak, keropok keping yang takde tulang ada......?"

Tuan kedai: Ada. Hok yang nie....
Aku: Sekilo bape RM?
Tuan kedai: 30 riya....
Aku: Ha..... mahalnya. Tak pk panjang pun, tak pe lah kak.....


Aku gi bg tau kat FIL yg setia menanti dlm kete. Dia pun gi tanya...... korang rasa bape RM tuan kedai tu jual kat my FIL............?

4 comments:

Sarid Derus said...

mesti murah kann??
tu la..ko pakai spek beso..kot yer pun..speaking ganu la sikit..makang..ikang...:))

cik ani said...

mesti sepoloh hinggit jer sekilo..hehe..standard la sarid..ko kan pelancong sebab cakap luor x speking ganu walaupun ko menantu anak teganu. aku kalu balik ganu nak gi beli barang. awal2 aku sound laki aku suh diam. bior aku jer yg cakap. hehehehe..

TopsyTurvyMum said...

betul cakap sarid ngan ani.
aku malas teka...sokmo2 saloh!

kisahwanida said...

Sarid, Ani & Nana:

mahai nak idup dia nak jual kat aku...... RM30