Friday, February 4, 2011

Masak Lemak Telur Ikan Versi My MIL

Assalamualaikum.......
Salam bercuti, Salam Ceria.......
Selamat menyambut tahun baru cina.....
Hari ini Puan Wanida bersiaran secara langsung dari Dungun, hometown EDH....
Memang dah jadi kebiasaan, kalau cuti panjang jer memang we all jadi sirih pulang ke gagang ler......

Tengahari tadi sempena menyambut raya nie, my MIL masak lauk spesel ler..... Singgang adalah wajib yer....
Kali ni singgang ikan tenggiri. Yang Puan Wanida nak share petang ni Telur ikan masak lemak versi my MIL. Memangdangkan ai ni menghantu menantu yang terbaik di alaf ini, aku just tolong kacau2 apa yang patut jer ler..... Jom kita layan resepi ringkas my MIL tapi sedap woo......

Bahan-bahan:-
  1. 1/2 kg telur ikan tembakul (jgn tanya ikan apa ek....., aku pun tak tahu)
  2. Santan RM2 (Sekarang ni main beli santan yg dah siap proses jer)
  3. 2 Sudu besar cili blender
  4. 1 Sudu besar bawang blender
  5. 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  6. 1 keping asam keping
  7. Garam
  8. Sedikit lengkuas
  9. Air secukupnya
  10. Daun kunyit
Cara - cara:-
  • Panaskan periuk. Masukkan bahan 2-9 menggunakan api perlahan. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
  • Setelah mendidih masukkan telur ikan & daun kunyit. Masak lagi lebih kurang 10 minit.
  • Sedia untuk di hidangkan........

Sedap..... boleh lah uollss cuba pulak ye..... Aku teringat satu ketika dulu, arwah ayah aku ta bagi itaorang adik-beradik makan telur ikan ni. Masa aku dah anak dara aka period barulah au dapat merasa. Arwah kata kalau makan telur ikan ni nanti jerawat banyak. Sama banyak dgn biji2 telur ikan tu..... Entahlah..... tapi Alhamdulillah, sampai sekarang jarang sangat jerawat mendarat kat pipi tembun aku nie...... betul lah kot.....

1 comment:

TMYZ said...

nanti kita kongsi sesepi kacang pool lak!

Friday, February 4, 2011

Masak Lemak Telur Ikan Versi My MIL

Assalamualaikum.......
Salam bercuti, Salam Ceria.......
Selamat menyambut tahun baru cina.....
Hari ini Puan Wanida bersiaran secara langsung dari Dungun, hometown EDH....
Memang dah jadi kebiasaan, kalau cuti panjang jer memang we all jadi sirih pulang ke gagang ler......

Tengahari tadi sempena menyambut raya nie, my MIL masak lauk spesel ler..... Singgang adalah wajib yer....
Kali ni singgang ikan tenggiri. Yang Puan Wanida nak share petang ni Telur ikan masak lemak versi my MIL. Memangdangkan ai ni menghantu menantu yang terbaik di alaf ini, aku just tolong kacau2 apa yang patut jer ler..... Jom kita layan resepi ringkas my MIL tapi sedap woo......

Bahan-bahan:-
  1. 1/2 kg telur ikan tembakul (jgn tanya ikan apa ek....., aku pun tak tahu)
  2. Santan RM2 (Sekarang ni main beli santan yg dah siap proses jer)
  3. 2 Sudu besar cili blender
  4. 1 Sudu besar bawang blender
  5. 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  6. 1 keping asam keping
  7. Garam
  8. Sedikit lengkuas
  9. Air secukupnya
  10. Daun kunyit
Cara - cara:-
  • Panaskan periuk. Masukkan bahan 2-9 menggunakan api perlahan. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
  • Setelah mendidih masukkan telur ikan & daun kunyit. Masak lagi lebih kurang 10 minit.
  • Sedia untuk di hidangkan........

Sedap..... boleh lah uollss cuba pulak ye..... Aku teringat satu ketika dulu, arwah ayah aku ta bagi itaorang adik-beradik makan telur ikan ni. Masa aku dah anak dara aka period barulah au dapat merasa. Arwah kata kalau makan telur ikan ni nanti jerawat banyak. Sama banyak dgn biji2 telur ikan tu..... Entahlah..... tapi Alhamdulillah, sampai sekarang jarang sangat jerawat mendarat kat pipi tembun aku nie...... betul lah kot.....

1 comment:

TMYZ said...

nanti kita kongsi sesepi kacang pool lak!