Monday, November 22, 2010

Choclate Cup Cake Cik Mat Gebussss


Salam semua.....

Tadi sambil2 mengemas rumah, aku cubalah resepi dari umah CMG. Resepi asal dia White Choclate Cup Cake. Tapi disebabkan aku takde white choc aku tukarkankah jadi choc biasa. Sedap & senang nak buat. Esok adalah makanan extra untuk anak2 kat rumah. Budak2 ni kalau choclate memang feveret la.....


Jom kita layan bahan2 & cara nak buat. Banyak gak dapat. Kalau guna cup cake saiz aku guna tu dapat 18 ketul. CMG, saya kopipes jer ek...... mintak halal dunia akhirat



Bahan-Bahannya
  • 200 g coklat masakan
  • 70 g mentega
  • 2 biji telur gred B
  • 50 g gula halus
  • 60 g tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder* (*disatukan & di ayak)
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya

  1. Cairkan coklat secara 'double boiler' dgn api kecil sehingga coklat cair, masukkan mentega & kacau rata sehingga mentega cair & sebati. Ketepikan, biar suam.
  2. Pukul gula dgn telur sehingga gula larut, tak perlu sampai kembang. Tuang ke dalam coklat tadi, sambil di kacau pantas sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung, kacau rata & akhir sekali tambah esen vanila, kacau sebati. Sudukan kedalam mufin cup 1/2 penuh. Bakar dlm suhu 175C selama 20-25 min atau sehingga kek ni masak.

Selamat mencuba.................

2 comments:

mamawana said...

Sedaaaapppppp tuuuuuu...

kisahwanida said...

memang sedaptp kena kurangkan gula sikit. manis sangat.

Monday, November 22, 2010

Choclate Cup Cake Cik Mat Gebussss


Salam semua.....

Tadi sambil2 mengemas rumah, aku cubalah resepi dari umah CMG. Resepi asal dia White Choclate Cup Cake. Tapi disebabkan aku takde white choc aku tukarkankah jadi choc biasa. Sedap & senang nak buat. Esok adalah makanan extra untuk anak2 kat rumah. Budak2 ni kalau choclate memang feveret la.....


Jom kita layan bahan2 & cara nak buat. Banyak gak dapat. Kalau guna cup cake saiz aku guna tu dapat 18 ketul. CMG, saya kopipes jer ek...... mintak halal dunia akhirat



Bahan-Bahannya
  • 200 g coklat masakan
  • 70 g mentega
  • 2 biji telur gred B
  • 50 g gula halus
  • 60 g tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder* (*disatukan & di ayak)
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya

  1. Cairkan coklat secara 'double boiler' dgn api kecil sehingga coklat cair, masukkan mentega & kacau rata sehingga mentega cair & sebati. Ketepikan, biar suam.
  2. Pukul gula dgn telur sehingga gula larut, tak perlu sampai kembang. Tuang ke dalam coklat tadi, sambil di kacau pantas sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung, kacau rata & akhir sekali tambah esen vanila, kacau sebati. Sudukan kedalam mufin cup 1/2 penuh. Bakar dlm suhu 175C selama 20-25 min atau sehingga kek ni masak.

Selamat mencuba.................

2 comments:

mamawana said...

Sedaaaapppppp tuuuuuu...

kisahwanida said...

memang sedaptp kena kurangkan gula sikit. manis sangat.