Wednesday, May 5, 2010

Kek Coklat Wanida Simply The Best

Ma.... buatlah kek coklat. Along nak bawak gi sekolah. Kawan2 Along sumer suka. Diaorang kata Mama buat kek sedap..... (ayat membodek mak dia lah tu) Mama lak bila dah kena puji macam tu dari malas pun terus rajin. Padahal hari tu aku nak buat Kuih Puteri Ayu tapi acuan lak lupa nak beli.


Dengan penuh semangat sbb dah kena puji, tepat kul 8.30 malam lepas dinner aku pun memulakan operasi membuat kek. Sebenarnya senang sangat tuk wat kek ni. Lagipun kek ni kukus je...... Bahan2 memang dah sedia ada.





Inilah rupa sebijik kek yang dah siap dikukus. Tapi topping agak cair tu yang meleleh-leleh. Nyumm... nyum... nyum.... Lagipun kek tak sejuk sangat dah di jirus topping tu. Bukan apa, anak2 aku tak sabar nak makan. Aku tuang je la walaupun kek masih suam2.







Tengok tu..... topping memang agak cair.....




Slice yang pertama aku dedicate tuk sarid..... hehehe. Sebenarnya slice ni dah di santap oleh Wan Malissa Shafiqah (kembar kakak). Dia ni memang cake lover.... Anyway thaks to Kak Yati sbb bg resepi yg sedap lagi ringkas ni.............




Pada Korang yang nak try silalah tengok resepi yg aku bagi ni.... Aku katogerikan kpd A,B,C supaya lebih senang


BAHAN A
- Butter 375g Butter (aku guna butter cup)
- 2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 sudu kecil esen vanila
BAHAN B (kena ayak)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk coklat van houten
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
BAHAN C
- 4 biji telur gred A
BAHAN D (TOPPING)
- 2 sudu besar serbuk coklat
- 1/2 tin susu isian pekat manis
- 1 sudu kecil butter
CARA PENYEDIAAN
1. Cairkan bahan a di atas api yang sederhana. Pastu sejukkan.
2. Pukul telur sampai kembang pastu masukkan bahan a yang dah di sejukkan. (Kalau suam2 kuku
pun ok gak) Pukul perlahan-lahan.
3. Masukkan bahab c sedikit demi sedikit. Pukul lagi sampai kembang.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Sambil2 tu panaskan kukusan.
5. kukus selama 45 - 60 minit.
p/s: mcm biasalah,cucuk lidi ditengah2 kek untuk mengetahui kek sudah masak atau belum.
Tutup kek yg dalam kukusan dgn towel (ala..... towel good morning tu pun boleh.....) untuk
mengelakkan wap jatuh atas kek nt kek tak cantik.................................................












2 comments:

cik ani said...

nampak sedap..terliur lak pepagi ni ngadap kek coklat kukus nih. kene gi beli butter ni. :)

kisahwanida said...

buat la ani, memang senang dah tu dapat banyak lak.....

Wednesday, May 5, 2010

Kek Coklat Wanida Simply The Best

Ma.... buatlah kek coklat. Along nak bawak gi sekolah. Kawan2 Along sumer suka. Diaorang kata Mama buat kek sedap..... (ayat membodek mak dia lah tu) Mama lak bila dah kena puji macam tu dari malas pun terus rajin. Padahal hari tu aku nak buat Kuih Puteri Ayu tapi acuan lak lupa nak beli.


Dengan penuh semangat sbb dah kena puji, tepat kul 8.30 malam lepas dinner aku pun memulakan operasi membuat kek. Sebenarnya senang sangat tuk wat kek ni. Lagipun kek ni kukus je...... Bahan2 memang dah sedia ada.





Inilah rupa sebijik kek yang dah siap dikukus. Tapi topping agak cair tu yang meleleh-leleh. Nyumm... nyum... nyum.... Lagipun kek tak sejuk sangat dah di jirus topping tu. Bukan apa, anak2 aku tak sabar nak makan. Aku tuang je la walaupun kek masih suam2.







Tengok tu..... topping memang agak cair.....




Slice yang pertama aku dedicate tuk sarid..... hehehe. Sebenarnya slice ni dah di santap oleh Wan Malissa Shafiqah (kembar kakak). Dia ni memang cake lover.... Anyway thaks to Kak Yati sbb bg resepi yg sedap lagi ringkas ni.............




Pada Korang yang nak try silalah tengok resepi yg aku bagi ni.... Aku katogerikan kpd A,B,C supaya lebih senang


BAHAN A
- Butter 375g Butter (aku guna butter cup)
- 2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 sudu kecil esen vanila
BAHAN B (kena ayak)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk coklat van houten
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
BAHAN C
- 4 biji telur gred A
BAHAN D (TOPPING)
- 2 sudu besar serbuk coklat
- 1/2 tin susu isian pekat manis
- 1 sudu kecil butter
CARA PENYEDIAAN
1. Cairkan bahan a di atas api yang sederhana. Pastu sejukkan.
2. Pukul telur sampai kembang pastu masukkan bahan a yang dah di sejukkan. (Kalau suam2 kuku
pun ok gak) Pukul perlahan-lahan.
3. Masukkan bahab c sedikit demi sedikit. Pukul lagi sampai kembang.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Sambil2 tu panaskan kukusan.
5. kukus selama 45 - 60 minit.
p/s: mcm biasalah,cucuk lidi ditengah2 kek untuk mengetahui kek sudah masak atau belum.
Tutup kek yg dalam kukusan dgn towel (ala..... towel good morning tu pun boleh.....) untuk
mengelakkan wap jatuh atas kek nt kek tak cantik.................................................












2 comments:

cik ani said...

nampak sedap..terliur lak pepagi ni ngadap kek coklat kukus nih. kene gi beli butter ni. :)

kisahwanida said...

buat la ani, memang senang dah tu dapat banyak lak.....