Saturday, July 10, 2010

Bawal Sweat Sour Cara Wanida

Salam......

Rajin sikit haku hari ni.... 2 entry dah ni.... Pagi tadi dgn semangat waja aku gi Pasar Borong selayang beli macam2 lauk stok seminggu. Senang...... Malam ni dgn tulus ikhlas haku masak lauk yang dah bertahun haku tak masak..... memang dasar pemalas kan......

Ikan Bawal...... yang lum jumpa pasangan hidup dia........ feveret gak ni..... Haku rasa sumer ikan adalah feveret haku..... Cun tak ikan haku ni


dah di transform bile jumpa pasangan hidup.....
Senang jer nak masak ni tapi haku pun tak tau lah nape malas sangat nak buat.....
Kalau tak caye cuba tgk cara aku masak ni..... memang senang

Bahan-bahan

  1. Ikan bawal
  2. Kunyit serbuk
  3. 2 ulas bwg putih
  4. 3 sudu cili kering yg diblender
  5. Sos cili
  6. Garam, gula secukup rasa
  7. Minyak masak tuk menumis
  8. Air asam jawa
  9. Sedikit air
  10. Segala macam sayur yg korang rasa nak letak..... (ai letak nenas, carrot,tomato, timun, bawang besar & cili besar - sepatutnya capsicum.....) semuanyer di potong dadu

Pastu......

  • Lumurkan ikan ngan serbuk kunyit & garam. Pastu goreng sampai garing. Angkat & letak tepi
  • Panaskan minyak. Masukkan bwg putih & cili blender. Tumis sampai naik bau & garing. Pastu masukkan air asam jawa, air, garam & gula. Biarkan mendidih. pastu masukkan sos cili.
  • Last sekali masukkan semua sayuran.... kacau sekejap...... pastu angkat. Sedia tuk dimakan........

Senangkan....... Selamat mencuba......!

4 comments:

pidOt said...

hehehhe....aku dtg utk mengomen...

wei..sedap nampaknye ikan bawal kotuh...apa kata ko jemput aku dtg rumah ko thenm ko masakkan utk aku..

ko taukan hakuu ni gile nasi..xleh nmpk nasi..mmg aku akan kuat makan wakakakakka......

syabas betteeeeeeee......

TopsyTurvyMum said...

aku jua datang kembali intannn..

aku tensi semalam beli ikan talapia ngan bawal ni..
org tu pi kerat2 habisss.. aku suh buang perut nagn sisik jerrr..hancus harapan nak wat sweet sour..tapi aku wat gak pakai ikan golden bream..

wehh..ko dah register niffnang, msg kat fb aku username ngan password akaun nuffnang ngan akaun blog ko..aku buatkan nanti cam dot :)

Sarid Derus said...

haihaihai..
i'm coming...sedappppp..aku pun suka sweet sour..besanya kalo org kawin..ni jadi lauk pengantin kan...

ttm
me tooo....me tooo...:)

kisahwanida said...

Boleh gak dOt.... bile ek...?

Haku pun smlm na, siap tgu kat depan org yg siag tu takut dia potong. Dia dah ty aku 2-3x nak potog bape? Siap ckp lg ikan ni beso. Suka hati aku lah kan.....

hehehe.... nanti aku msg kat ko. TQ Na....

Sajer beli yg beso sarid.... anak2 haku suka makan ikan

Saturday, July 10, 2010

Bawal Sweat Sour Cara Wanida

Salam......

Rajin sikit haku hari ni.... 2 entry dah ni.... Pagi tadi dgn semangat waja aku gi Pasar Borong selayang beli macam2 lauk stok seminggu. Senang...... Malam ni dgn tulus ikhlas haku masak lauk yang dah bertahun haku tak masak..... memang dasar pemalas kan......

Ikan Bawal...... yang lum jumpa pasangan hidup dia........ feveret gak ni..... Haku rasa sumer ikan adalah feveret haku..... Cun tak ikan haku ni


dah di transform bile jumpa pasangan hidup.....
Senang jer nak masak ni tapi haku pun tak tau lah nape malas sangat nak buat.....
Kalau tak caye cuba tgk cara aku masak ni..... memang senang

Bahan-bahan

  1. Ikan bawal
  2. Kunyit serbuk
  3. 2 ulas bwg putih
  4. 3 sudu cili kering yg diblender
  5. Sos cili
  6. Garam, gula secukup rasa
  7. Minyak masak tuk menumis
  8. Air asam jawa
  9. Sedikit air
  10. Segala macam sayur yg korang rasa nak letak..... (ai letak nenas, carrot,tomato, timun, bawang besar & cili besar - sepatutnya capsicum.....) semuanyer di potong dadu

Pastu......

  • Lumurkan ikan ngan serbuk kunyit & garam. Pastu goreng sampai garing. Angkat & letak tepi
  • Panaskan minyak. Masukkan bwg putih & cili blender. Tumis sampai naik bau & garing. Pastu masukkan air asam jawa, air, garam & gula. Biarkan mendidih. pastu masukkan sos cili.
  • Last sekali masukkan semua sayuran.... kacau sekejap...... pastu angkat. Sedia tuk dimakan........

Senangkan....... Selamat mencuba......!

4 comments:

pidOt said...

hehehhe....aku dtg utk mengomen...

wei..sedap nampaknye ikan bawal kotuh...apa kata ko jemput aku dtg rumah ko thenm ko masakkan utk aku..

ko taukan hakuu ni gile nasi..xleh nmpk nasi..mmg aku akan kuat makan wakakakakka......

syabas betteeeeeeee......

TopsyTurvyMum said...

aku jua datang kembali intannn..

aku tensi semalam beli ikan talapia ngan bawal ni..
org tu pi kerat2 habisss.. aku suh buang perut nagn sisik jerrr..hancus harapan nak wat sweet sour..tapi aku wat gak pakai ikan golden bream..

wehh..ko dah register niffnang, msg kat fb aku username ngan password akaun nuffnang ngan akaun blog ko..aku buatkan nanti cam dot :)

Sarid Derus said...

haihaihai..
i'm coming...sedappppp..aku pun suka sweet sour..besanya kalo org kawin..ni jadi lauk pengantin kan...

ttm
me tooo....me tooo...:)

kisahwanida said...

Boleh gak dOt.... bile ek...?

Haku pun smlm na, siap tgu kat depan org yg siag tu takut dia potong. Dia dah ty aku 2-3x nak potog bape? Siap ckp lg ikan ni beso. Suka hati aku lah kan.....

hehehe.... nanti aku msg kat ko. TQ Na....

Sajer beli yg beso sarid.... anak2 haku suka makan ikan