Tuesday, July 6, 2010

Murah tapi banyak khasiat.......

Salam......

Balik kerja hari ni aku terpaksa singgah pasar dulu sbb dah takde lauk kat dlm peti sejuk tu.... Weekend baru ni tak gi pasar sbb EDH takde. Aku ni manalah boleh gi sendiri..... almaklumlah, kaki meja...... tak reti drive, tak reti bawak motor hatta basikal pun tak berapa nak lurus..... sungguh naif aku ni......



Jadinya kalau dah singgah pasar, balik baru nak basuh ikan, ayam alamatnya lambatlah anak aku dpt makan nasik. So, nak cepat sangat..... ni je lah yg aku sediakan tuk dinner kita org....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Ikan Selar masak sambal...... Yg aku mosykil tu.... awat gmbar jadik cam ni..... tak clear?


~


~


~
~
~
Yang dinanti-nantikan oleh tukang masak ciput pro mcm aku ni.....


Tu dia ...... tinggal tulang jer..... Aku memang happy sangat kalau masak, habis cam nie


Sayur tuk malam ni..... very simple the vas..... sayur taugeh. EDH & Anak2 aku tak makan sangat .... aku jer yg bekasah smpai habis.... Depa x tau khasiat taugeh ni apa...... Mai sini aku bg tau skit......


"Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yangdihasilkan.


Ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimiaya berkhasiat.


Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapatmeningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguanmenjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.


Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Merekayang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyakmengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandunganlemak baik HDL.Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA.Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungibanyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser".



Tambah lak ngan kucai lagilah bertambah2 khasiat taugeh ni..... walaupun org selalu memandang rendah kat taugeh ni tapi ianya amat berkhasiat...... dulu aku pernah wat entry tentang kucai ingat lagi tak.....?

Gambar last ni korang rasa ada kena mengena tak ngan entry di atas. Ni santapan aku tuk lunch kat opis tadik..... X sempat nak masak pg tadi......Satu jer soalan cepu emas, saper dapat jwb nanti aku bg hadiah....



BERAPA RM KAH MAKANAN TENGAH HARI INTAN SUHAIDA ITU......?

(nasi separuh, pucuk ubi & ikan jaket............)

7 comments:

cik ani said...

rm5 ader kot.

pidOt said...

aku rasa RM4,80......

wei aku tunggu entry lepak KLCC ni mananyaaaaaaaaaaaaaaaaa??

kisahwanida said...

nanti aku bg rege sbnrnya ye ani & dOt.... mana sarid & nana ni tak teka pun.....

Saje aku bg ko tunggu lama sikit. huhuhu ari ni aku upload

TopsyTurvyMum said...

aku teka tiga hengget..

patut murah rezeki ko ..makan taugeh rupanyaaa hehehe

Ani tu kann..takde nak komen kat blog aku..kecik ati akuuu!!

salmi said...

I tak nak teka... sakit jiwa kalau tekaannya tak kena! hik hik hik.

Cumaa.... herankan? Masa kat TAHAP dulu bukankah ikan nii lah dok terima sumpahan kita sume & rasanya ko tak terkecuali kan???? Ermmm winduw kat dwn mkn TAHAP kerr??? tak pon rinduw kat akak dwn mkn tuuu. Hurmmm....

Sarid Derus said...

huhuhu..i'm coming..aku teka RM4.50..TUL TAK...??bak hadiah..

kisahwanida said...

Hahaha..... sumer salah....

next entry aku bg tau regenyer....

Tuesday, July 6, 2010

Murah tapi banyak khasiat.......

Salam......

Balik kerja hari ni aku terpaksa singgah pasar dulu sbb dah takde lauk kat dlm peti sejuk tu.... Weekend baru ni tak gi pasar sbb EDH takde. Aku ni manalah boleh gi sendiri..... almaklumlah, kaki meja...... tak reti drive, tak reti bawak motor hatta basikal pun tak berapa nak lurus..... sungguh naif aku ni......



Jadinya kalau dah singgah pasar, balik baru nak basuh ikan, ayam alamatnya lambatlah anak aku dpt makan nasik. So, nak cepat sangat..... ni je lah yg aku sediakan tuk dinner kita org....
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Ikan Selar masak sambal...... Yg aku mosykil tu.... awat gmbar jadik cam ni..... tak clear?


~


~


~
~
~
Yang dinanti-nantikan oleh tukang masak ciput pro mcm aku ni.....


Tu dia ...... tinggal tulang jer..... Aku memang happy sangat kalau masak, habis cam nie


Sayur tuk malam ni..... very simple the vas..... sayur taugeh. EDH & Anak2 aku tak makan sangat .... aku jer yg bekasah smpai habis.... Depa x tau khasiat taugeh ni apa...... Mai sini aku bg tau skit......


"Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yangdihasilkan.


Ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimiaya berkhasiat.


Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapatmeningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguanmenjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.


Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Merekayang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyakmengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandunganlemak baik HDL.Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA.Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungibanyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser".



Tambah lak ngan kucai lagilah bertambah2 khasiat taugeh ni..... walaupun org selalu memandang rendah kat taugeh ni tapi ianya amat berkhasiat...... dulu aku pernah wat entry tentang kucai ingat lagi tak.....?

Gambar last ni korang rasa ada kena mengena tak ngan entry di atas. Ni santapan aku tuk lunch kat opis tadik..... X sempat nak masak pg tadi......Satu jer soalan cepu emas, saper dapat jwb nanti aku bg hadiah....



BERAPA RM KAH MAKANAN TENGAH HARI INTAN SUHAIDA ITU......?

(nasi separuh, pucuk ubi & ikan jaket............)

7 comments:

cik ani said...

rm5 ader kot.

pidOt said...

aku rasa RM4,80......

wei aku tunggu entry lepak KLCC ni mananyaaaaaaaaaaaaaaaaa??

kisahwanida said...

nanti aku bg rege sbnrnya ye ani & dOt.... mana sarid & nana ni tak teka pun.....

Saje aku bg ko tunggu lama sikit. huhuhu ari ni aku upload

TopsyTurvyMum said...

aku teka tiga hengget..

patut murah rezeki ko ..makan taugeh rupanyaaa hehehe

Ani tu kann..takde nak komen kat blog aku..kecik ati akuuu!!

salmi said...

I tak nak teka... sakit jiwa kalau tekaannya tak kena! hik hik hik.

Cumaa.... herankan? Masa kat TAHAP dulu bukankah ikan nii lah dok terima sumpahan kita sume & rasanya ko tak terkecuali kan???? Ermmm winduw kat dwn mkn TAHAP kerr??? tak pon rinduw kat akak dwn mkn tuuu. Hurmmm....

Sarid Derus said...

huhuhu..i'm coming..aku teka RM4.50..TUL TAK...??bak hadiah..

kisahwanida said...

Hahaha..... sumer salah....

next entry aku bg tau regenyer....