Sunday, July 11, 2010

Bihun Sup Makcik Kantin

Salam Petang Ahad......

Pagi tadi puas aku fikir nak masak apa utk lunch.....?
Tengok tv fikir..... jemur kain fikir....
Tetiba teringat kat bihun sup makcik kantin kita dulu.....
(Makcik kantin tu haku jumpa kat Uitm Pahang..... dia ambik tender cafe......)
Korang ingat tak makcik tu...... ala yg anak dia kembar along & angah tu.....

Jadi apa lagi..... kuarkan ayam dalam peti sejuk.....
dan haku meneruskan nawaitu memasak bihun sup


Ni lah rope bihun sup lunch aku tadik..... Ada gaya cam bihun sup dak.....? Cili aku taruk sikit je sbb pedas ko...... Sama cam cili bihun sup makcik tu dulu.... hehehe

Kalau korang nak rasa korang try lah resepi aku ni....

Bahan-bahan

  1. Ayam...... hatam jer ikut suka banyak mana nak letak
  2. Bihun
  3. Serbuk sup Adabi
  4. Sup bunjut Adabi
  5. Bwg putih
  6. Bwg merah
  7. Halia
  8. Air
  9. Minyak
  10. Daun sup & daun bawang
  11. Garam
  12. Cili api
  13. Limau kasturi

Cara nak masak......

  • Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih & halia sampai garing. Masukkan serbuk sup & air. Pastu masukkan sup bunjut. Tutup periuk tunggu sampai mendidih. Pastu masukkan ayam & garam. Dah masak angkat la......
  • Goreng bwg merah yg dah dimayang tadi tuk bwg goreng. Pastu masukkan bwg goreng kedlm periuk & tutup semula.
  • Blender cili api, 1 biji bwg putih & air perahan limau kasturi...... (ni tuk sambal kicap)
  • Bile nak hidang...... tabur sikit daun sup & daun bawang...............

Dah siap....... Senang kan......

Selamat mencuba

6 comments:

pidOt said...

intan..knp la aku mmg xde ingatan pasal makcik kantin kiter.....xtau la..cuma aku hengat mee grg ngan ns lemak dier...

yg lain2 aku mmg x hengat!!kesian akukan!!

kisahwanida said...

camner ko leh lupa kat bihun sup 50 sen dier tu.... nasi lemak dia pu aku ingat..... hehehe

TopsyTurvyMum said...

haku pun tak hengatt gak makcik kantin tuu..
tapi bayangan suami makcik kantin pakai kopiah putih ada la jugakkk
*motiff aku ingat laki dia jerr??*

yang penting ingatan aku lagi kuat dari Dot ekekeke..
bihun sup dia sedappp..ko punya pun aku sedap dr tengok bahan2 cam sama je aku buat hehehe

kisahwanida said...

Hamboi Nong....! Laki dia ko ingat ek......

Memang bihun sup dia sdpkan.....
buhun sup kita lagik sedap....wakahkah

Sarid Derus said...

amboi..camner korang bleh ingat haa..aku ni..pakcik kantin ker..makcik kantin ker..suma dah hilang ingatan..aku ingat nasi lemak letak dlm plastik jer..pastu nak mkn..tekan jer..ada yg siap tebuk lubang bwh plastik lagi...

intan..memang nampak sedappp...

kisahwanida said...

anak haku kata sarid, sedap ma tapi kurang ayam..... takkan lah haku nak letak 2 ekor ayam lakkan.....

Sunday, July 11, 2010

Bihun Sup Makcik Kantin

Salam Petang Ahad......

Pagi tadi puas aku fikir nak masak apa utk lunch.....?
Tengok tv fikir..... jemur kain fikir....
Tetiba teringat kat bihun sup makcik kantin kita dulu.....
(Makcik kantin tu haku jumpa kat Uitm Pahang..... dia ambik tender cafe......)
Korang ingat tak makcik tu...... ala yg anak dia kembar along & angah tu.....

Jadi apa lagi..... kuarkan ayam dalam peti sejuk.....
dan haku meneruskan nawaitu memasak bihun sup


Ni lah rope bihun sup lunch aku tadik..... Ada gaya cam bihun sup dak.....? Cili aku taruk sikit je sbb pedas ko...... Sama cam cili bihun sup makcik tu dulu.... hehehe

Kalau korang nak rasa korang try lah resepi aku ni....

Bahan-bahan

  1. Ayam...... hatam jer ikut suka banyak mana nak letak
  2. Bihun
  3. Serbuk sup Adabi
  4. Sup bunjut Adabi
  5. Bwg putih
  6. Bwg merah
  7. Halia
  8. Air
  9. Minyak
  10. Daun sup & daun bawang
  11. Garam
  12. Cili api
  13. Limau kasturi

Cara nak masak......

  • Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih & halia sampai garing. Masukkan serbuk sup & air. Pastu masukkan sup bunjut. Tutup periuk tunggu sampai mendidih. Pastu masukkan ayam & garam. Dah masak angkat la......
  • Goreng bwg merah yg dah dimayang tadi tuk bwg goreng. Pastu masukkan bwg goreng kedlm periuk & tutup semula.
  • Blender cili api, 1 biji bwg putih & air perahan limau kasturi...... (ni tuk sambal kicap)
  • Bile nak hidang...... tabur sikit daun sup & daun bawang...............

Dah siap....... Senang kan......

Selamat mencuba

6 comments:

pidOt said...

intan..knp la aku mmg xde ingatan pasal makcik kantin kiter.....xtau la..cuma aku hengat mee grg ngan ns lemak dier...

yg lain2 aku mmg x hengat!!kesian akukan!!

kisahwanida said...

camner ko leh lupa kat bihun sup 50 sen dier tu.... nasi lemak dia pu aku ingat..... hehehe

TopsyTurvyMum said...

haku pun tak hengatt gak makcik kantin tuu..
tapi bayangan suami makcik kantin pakai kopiah putih ada la jugakkk
*motiff aku ingat laki dia jerr??*

yang penting ingatan aku lagi kuat dari Dot ekekeke..
bihun sup dia sedappp..ko punya pun aku sedap dr tengok bahan2 cam sama je aku buat hehehe

kisahwanida said...

Hamboi Nong....! Laki dia ko ingat ek......

Memang bihun sup dia sdpkan.....
buhun sup kita lagik sedap....wakahkah

Sarid Derus said...

amboi..camner korang bleh ingat haa..aku ni..pakcik kantin ker..makcik kantin ker..suma dah hilang ingatan..aku ingat nasi lemak letak dlm plastik jer..pastu nak mkn..tekan jer..ada yg siap tebuk lubang bwh plastik lagi...

intan..memang nampak sedappp...

kisahwanida said...

anak haku kata sarid, sedap ma tapi kurang ayam..... takkan lah haku nak letak 2 ekor ayam lakkan.....