Wednesday, July 14, 2010

Gelang ke Keria.....?

Salam......


Tak tahu apa nak update blog tp nak update gak..... Kalau TTM tu ada jer idea dia....


Acctually, kuih feveret ni haku wat minggu lepas. Gigih haku bangun pagi melenyek keledek tuk wat kuih ni..... Siap bwk kat opis lagi buat amal jariah......hihihi
Rugi korang tak jadi colleague haku...


Selamat menjamu selera opps..... mata jer (Sarid, aku tak reti lg buat garis-garis tu, tak jadik pun.... huhuhu)

Dah ada yg terliur nampak..... Jaga2 jgn basah keyboard tu....Meh sini haku ajar korang camner nak buat....

Bahan-bahan

  1. Pastilah Keledek....

  2. Sikit garam

  3. Tepung gandum

  4. Gula

  5. Air panas

Cara Nak Buat

  • Rebus keledek campur sikit garam. Pastu tapis supaya air rebus tu kering. Kalau basah nanti kena guna tepung banyak. (tepung banyak nanti kuih tu keras)



  • Lenyek keledek

  • Campurkan tepung gandum sikit2 sampai jadi doh.

  • Pastu buat bulat2 kecik.... lepas tu buat bentuk macam gelang (aku siap snap gambar lagi ..... )sampai habis. Pastu terus goreng

Pas goreng..... panaskan kuali lain. Pastikan kuali takde kesan minyak. Masukkan air panpanas dan gula. Tunggu sampai air gula samapai pekat atau likat pastu baru masukkan kuih tadi. kaup balik kuih tu. Tutup api & angkat.



Sedia untuk disantap.........(banyak betul perkaatan pastu haku ni.....)


Selamat mencuba

6 comments:

Sarid Derus said...

wahh..pandai la ko buat kuih ni intan..aku cam besa..beli jerrr...hihihi..sampai bilo2 pun tak kayo..huhuhu..

kisahwanida said...

nanti aku buka kedai ko beli ngan aku yek.... hehehe

kalau haku jd ko sarid, makan 2 org makanan murah pun sure aku beli jer

salmi said...

Pernah try sekali buat kuih nii.. sekali keras daaa... baling kat dinding pun kuih niii steady jer lagik. Pas tuh cam malas dah nak cuba buat lagik. Tapi bila tgk entry ko niii... cam semangat nak try and error agains... bila nak buat tuuu... TUNGGU..............

kisahwanida said...

Buat lah salmi.... memang senang gilos.... yg penting tepung jgn byk sgt.....

TopsyTurvyMum said...

heheheh..
aku banyak mengarut je intan.infonya sikit..mengarut yg lebih ..

sedappnya..dah lama aku tingin buat ni..penah buat cek mek molek je..
nanti ada keledek aku try:)

kisahwanida said...

Aku wat cek mek tu slalu gula cair....

Wednesday, July 14, 2010

Gelang ke Keria.....?

Salam......


Tak tahu apa nak update blog tp nak update gak..... Kalau TTM tu ada jer idea dia....


Acctually, kuih feveret ni haku wat minggu lepas. Gigih haku bangun pagi melenyek keledek tuk wat kuih ni..... Siap bwk kat opis lagi buat amal jariah......hihihi
Rugi korang tak jadi colleague haku...


Selamat menjamu selera opps..... mata jer (Sarid, aku tak reti lg buat garis-garis tu, tak jadik pun.... huhuhu)

Dah ada yg terliur nampak..... Jaga2 jgn basah keyboard tu....Meh sini haku ajar korang camner nak buat....

Bahan-bahan

  1. Pastilah Keledek....

  2. Sikit garam

  3. Tepung gandum

  4. Gula

  5. Air panas

Cara Nak Buat

  • Rebus keledek campur sikit garam. Pastu tapis supaya air rebus tu kering. Kalau basah nanti kena guna tepung banyak. (tepung banyak nanti kuih tu keras)



  • Lenyek keledek

  • Campurkan tepung gandum sikit2 sampai jadi doh.

  • Pastu buat bulat2 kecik.... lepas tu buat bentuk macam gelang (aku siap snap gambar lagi ..... )sampai habis. Pastu terus goreng

Pas goreng..... panaskan kuali lain. Pastikan kuali takde kesan minyak. Masukkan air panpanas dan gula. Tunggu sampai air gula samapai pekat atau likat pastu baru masukkan kuih tadi. kaup balik kuih tu. Tutup api & angkat.



Sedia untuk disantap.........(banyak betul perkaatan pastu haku ni.....)


Selamat mencuba

6 comments:

Sarid Derus said...

wahh..pandai la ko buat kuih ni intan..aku cam besa..beli jerrr...hihihi..sampai bilo2 pun tak kayo..huhuhu..

kisahwanida said...

nanti aku buka kedai ko beli ngan aku yek.... hehehe

kalau haku jd ko sarid, makan 2 org makanan murah pun sure aku beli jer

salmi said...

Pernah try sekali buat kuih nii.. sekali keras daaa... baling kat dinding pun kuih niii steady jer lagik. Pas tuh cam malas dah nak cuba buat lagik. Tapi bila tgk entry ko niii... cam semangat nak try and error agains... bila nak buat tuuu... TUNGGU..............

kisahwanida said...

Buat lah salmi.... memang senang gilos.... yg penting tepung jgn byk sgt.....

TopsyTurvyMum said...

heheheh..
aku banyak mengarut je intan.infonya sikit..mengarut yg lebih ..

sedappnya..dah lama aku tingin buat ni..penah buat cek mek molek je..
nanti ada keledek aku try:)

kisahwanida said...

Aku wat cek mek tu slalu gula cair....