Tuesday, June 8, 2010

Aku tak faham

Salam.....

Best aku tengok kwn2 aku makin rajin berblog.... sonok baca cerita2 ni.

Aku nak tanya korang sikit la..... nape ek 'second man' kat opis ni selalunya lebih poyo dari manager.....? Tensen aku. tak kiralah 'second man' tu lelaki ke perempuan ke..... aku ni dah pernah kerja ngan 3 second man..... 1 ok 2 ko.....

Pastu aku nak tanya lagi.......(byk betul nak tanyanye.....) nape org kalu ada masalah kat umah sampai bwk kat opis...... kalau ada masalah kat opis suka bwk sampai umah......? Tak faham aku..... Mcm 'second man' aku skang ni...... dah 3 hari bad mood tahap gaban.... bila di selidik (bukan akula......) rupa-rupanya isteri dia ngamuk sbb dia blk lambat. Dah tu yg kena tempiasnyer kitaorg....... Bengang, Nyampah......

Tu yg buat aku tak faham ngan perangai manusia2 jenis ni...... biarkan lah......



Korang mesti tau daun kucai kan...... Jangan ckp korang tak tau, tak pernah jumpa, tak pernah dengar pun...... daun kucai ni walaupun org tak pedulik sangat kehadirannya tapi banyak manfaat tuk kita ni special tuk org yg selalu kena sengugut mcm aku ni...... Dari anak dara sampai la selalu kena sengugut..... adussss........ Masa aku kat UiTM dulu, doktor tu siap kata lagi nanti aku ni bila kawen susah nak dapat anak........ Ngeri gak aku mendengarnya....
Nala...... skang ni 5 anak aku.....huh (Alhamdulillah, rezeki.....)


Ni lah rupa daun kucai tapi dah di masak la. lupa nak snap gmbr sblm masak tadi. Aku selalu masak daun ni. Setengah org campur ngan taugeh tapi aku lebih suka cam ni....



Aku jumpa 1 artikel tentang daun kucai ni tuk bacaan bersama


"Kucai sejenis sayuran yang menyerupai pokok bawang berasal dari keluarga lili. Tumbuhan ini tengik baunyan tetapi enak dimakan sama ada sebagai sayur atau ulam. Kucai mengandungi vitamin B dan C, karotin dan komponen belerang. Ia bernilai tinggi dalam dunia perubatan tradisional, khususnya untuk mengubati senggugut, penyakit keputihan, darah tinggi dan sembelit. Kucai juga bertindak sebagai antiseptik untuk membunuh kuman bakteria dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan dan pengembangan usus. Ia juga melancarkan pengaliran darah, sekali gus menghindarkan pembekuan darah. Caranya sama ada dimakan sebagai sayur atau daunnya ditumbuk hingga lumat dan dikacau dengan air panas lalu diminum. Cara ini amat berkesan untuk menurunkan tekanan darah tinggi, penyakit keputihan serta senggugut"

6 comments:

salmi said...

Hurmm.... x pernah lak goreng si kucai tuu camtu jer!!! Ingatkan dia hanya item sampingan dalam masakan. Ermmmm kena try nih!!! TQ Intan coz bg idea!!!

kisahwanida said...

try la sarid...... ok gak. jgn lama dlm kuali jap jer. balik-balikan terus angkat. Resepi makcik aku ni....

kisahwanida said...
This comment has been removed by the author.
TopsyTurvyMum said...

Intan,
salmi yg komen atas tu..bukan sarid.Nanti kecik ati salmi hehehe..

1st time tgk org masak kucai sajork..so, betul la tu sebagai ubat:)

kisahwanida said...

Tu la na...... silap pandang. Sori bebanyak yek cik salmi.....

pidOt said...

ekekekke..

ko wat lawak la intan..........cmner dr salmi terus ke sarid..

intan..camni la kite keje makan2 gaji nih..kena gakla ikut ckp bos.....

kdg2 mmg tensen nak mampos..tapi aku bersyukur sbb bos aku baik2..

heheheh selalu kena tipu kat aku!!wakakkaakkaka

Tuesday, June 8, 2010

Aku tak faham

Salam.....

Best aku tengok kwn2 aku makin rajin berblog.... sonok baca cerita2 ni.

Aku nak tanya korang sikit la..... nape ek 'second man' kat opis ni selalunya lebih poyo dari manager.....? Tensen aku. tak kiralah 'second man' tu lelaki ke perempuan ke..... aku ni dah pernah kerja ngan 3 second man..... 1 ok 2 ko.....

Pastu aku nak tanya lagi.......(byk betul nak tanyanye.....) nape org kalu ada masalah kat umah sampai bwk kat opis...... kalau ada masalah kat opis suka bwk sampai umah......? Tak faham aku..... Mcm 'second man' aku skang ni...... dah 3 hari bad mood tahap gaban.... bila di selidik (bukan akula......) rupa-rupanya isteri dia ngamuk sbb dia blk lambat. Dah tu yg kena tempiasnyer kitaorg....... Bengang, Nyampah......

Tu yg buat aku tak faham ngan perangai manusia2 jenis ni...... biarkan lah......



Korang mesti tau daun kucai kan...... Jangan ckp korang tak tau, tak pernah jumpa, tak pernah dengar pun...... daun kucai ni walaupun org tak pedulik sangat kehadirannya tapi banyak manfaat tuk kita ni special tuk org yg selalu kena sengugut mcm aku ni...... Dari anak dara sampai la selalu kena sengugut..... adussss........ Masa aku kat UiTM dulu, doktor tu siap kata lagi nanti aku ni bila kawen susah nak dapat anak........ Ngeri gak aku mendengarnya....
Nala...... skang ni 5 anak aku.....huh (Alhamdulillah, rezeki.....)


Ni lah rupa daun kucai tapi dah di masak la. lupa nak snap gmbr sblm masak tadi. Aku selalu masak daun ni. Setengah org campur ngan taugeh tapi aku lebih suka cam ni....



Aku jumpa 1 artikel tentang daun kucai ni tuk bacaan bersama


"Kucai sejenis sayuran yang menyerupai pokok bawang berasal dari keluarga lili. Tumbuhan ini tengik baunyan tetapi enak dimakan sama ada sebagai sayur atau ulam. Kucai mengandungi vitamin B dan C, karotin dan komponen belerang. Ia bernilai tinggi dalam dunia perubatan tradisional, khususnya untuk mengubati senggugut, penyakit keputihan, darah tinggi dan sembelit. Kucai juga bertindak sebagai antiseptik untuk membunuh kuman bakteria dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan dan pengembangan usus. Ia juga melancarkan pengaliran darah, sekali gus menghindarkan pembekuan darah. Caranya sama ada dimakan sebagai sayur atau daunnya ditumbuk hingga lumat dan dikacau dengan air panas lalu diminum. Cara ini amat berkesan untuk menurunkan tekanan darah tinggi, penyakit keputihan serta senggugut"

6 comments:

salmi said...

Hurmm.... x pernah lak goreng si kucai tuu camtu jer!!! Ingatkan dia hanya item sampingan dalam masakan. Ermmmm kena try nih!!! TQ Intan coz bg idea!!!

kisahwanida said...

try la sarid...... ok gak. jgn lama dlm kuali jap jer. balik-balikan terus angkat. Resepi makcik aku ni....

kisahwanida said...
This comment has been removed by the author.
TopsyTurvyMum said...

Intan,
salmi yg komen atas tu..bukan sarid.Nanti kecik ati salmi hehehe..

1st time tgk org masak kucai sajork..so, betul la tu sebagai ubat:)

kisahwanida said...

Tu la na...... silap pandang. Sori bebanyak yek cik salmi.....

pidOt said...

ekekekke..

ko wat lawak la intan..........cmner dr salmi terus ke sarid..

intan..camni la kite keje makan2 gaji nih..kena gakla ikut ckp bos.....

kdg2 mmg tensen nak mampos..tapi aku bersyukur sbb bos aku baik2..

heheheh selalu kena tipu kat aku!!wakakkaakkaka