Thursday, June 17, 2010

Lunch.................

Salam

Masa aku gi pasar pagi tadi aku belilah terus lauk tuk dimasak tengahari ni. Memandangkan tadi dah heavy breakfast lambatlah sikit lunchnyer.... Kalau korang datang pasar2 yg dekat2 nagan laut ni mcm2 jenis ikan yg tak pernah di tengk pun ada.



Mula2 aku beli ulam2 dulu. Ada petai, timun & ulam raja. Sesuailah tuk disantap oleh anakanda sultan abu bakar & sultan mahmud ni.... Ulam kebanggaan raja tu.... Opps... timun tak sempat nak ambik tempat aku dah snap dulu. Tak sempatlah cik timun nak menglemerkan diri.....
"Mama, busuklah pasar ni" kata Boboy.....
"Memanglah nak, kata nya pasar. Kalau nak wangi gi SOGO. nak2nyer pulak kat area perfume tu"...... kan aku dah membebel.....


Ikan Siakap.....
Mak aih besar giler ikan ni. Kalau nak wat stim di kena pinjam steamer TTM ni.
Banyak lagi aku nak snap ikan2 yg besar2 & pelik2 tapi peniaga tu bg jelingan manja kat aku la......


Ni pulak ikan feveret.....
Banyak nama ikan ni ikan tongkol, ikan aya, ikan kayu...... itu je lah nama yg aku aku tau.....
Ikan ni macam2 jenis masakan boleh di buat. They all buat nasi dagangpun guna ikan ni la....

Hahaha..... sambal belacan campur mangga.... yumyumyum....
Gigih aku menumbuk sambal ni selesung...... Glamer gak lesung MIL ni......




Ni antara dish yg dimasak menggunakan ikan tongkol.
Ikan bakar tawar yg EDH pancing ngan sekeping note merah + 3 keping note biru
kat pasar tadi.....


Bersemangat aku melupakan diet.... dgn makan tak ingat punya. singgang ikan tongkol, ikan tongkol goreng, ikan tongkol bakar tawar, sambal sotong & ulam2......




To be continue dgn dinner.......

7 comments:

pidOt said...

ekekekek....

first nyer..aku nak tanya MIL tuh apa??heheheheh x paham la aku........citer sket sahabat...

sedap smbal belacan ko....x tahan aku...

kisahwanida said...

mother in law...... wahai sahabat ku.....

mmg sedap.... aku tak tipu punye...kahkahkah

Sarid Derus said...

dot..
selama ni ko baca TTM punyer blog tu..ko ingat MIL n FIL tu aper la gamaknyer yek..???
takpe..tak tau tanya..itu sudah cukup baikkk..jgn mare..cheesee...

Sarid Derus said...

intan..lama ker lagi ko kat kg husb ko tuh..!! risau aku tengok..story makan jer..bawak2 ler mengucap...(mentang2 aku tak balik kg..huhuhu..!!)

kisahwanida said...

Jumaat balik la sarid..... Akupun risau gak ni. tengok makanan memanjang jer selera..... Tu yg tak leh stay lama ni

TopsyTurvyMum said...

kahkahakahakahakahakah!!

takper aku gelak panjang tu je sebab org tu blom ada MIL ngan FIL!

kalau aku 5-6 pinggan aku bedal!

pidOt said...

hantooooooooo ko nong!!!

Thursday, June 17, 2010

Lunch.................

Salam

Masa aku gi pasar pagi tadi aku belilah terus lauk tuk dimasak tengahari ni. Memandangkan tadi dah heavy breakfast lambatlah sikit lunchnyer.... Kalau korang datang pasar2 yg dekat2 nagan laut ni mcm2 jenis ikan yg tak pernah di tengk pun ada.



Mula2 aku beli ulam2 dulu. Ada petai, timun & ulam raja. Sesuailah tuk disantap oleh anakanda sultan abu bakar & sultan mahmud ni.... Ulam kebanggaan raja tu.... Opps... timun tak sempat nak ambik tempat aku dah snap dulu. Tak sempatlah cik timun nak menglemerkan diri.....
"Mama, busuklah pasar ni" kata Boboy.....
"Memanglah nak, kata nya pasar. Kalau nak wangi gi SOGO. nak2nyer pulak kat area perfume tu"...... kan aku dah membebel.....


Ikan Siakap.....
Mak aih besar giler ikan ni. Kalau nak wat stim di kena pinjam steamer TTM ni.
Banyak lagi aku nak snap ikan2 yg besar2 & pelik2 tapi peniaga tu bg jelingan manja kat aku la......


Ni pulak ikan feveret.....
Banyak nama ikan ni ikan tongkol, ikan aya, ikan kayu...... itu je lah nama yg aku aku tau.....
Ikan ni macam2 jenis masakan boleh di buat. They all buat nasi dagangpun guna ikan ni la....

Hahaha..... sambal belacan campur mangga.... yumyumyum....
Gigih aku menumbuk sambal ni selesung...... Glamer gak lesung MIL ni......




Ni antara dish yg dimasak menggunakan ikan tongkol.
Ikan bakar tawar yg EDH pancing ngan sekeping note merah + 3 keping note biru
kat pasar tadi.....


Bersemangat aku melupakan diet.... dgn makan tak ingat punya. singgang ikan tongkol, ikan tongkol goreng, ikan tongkol bakar tawar, sambal sotong & ulam2......




To be continue dgn dinner.......

7 comments:

pidOt said...

ekekekek....

first nyer..aku nak tanya MIL tuh apa??heheheheh x paham la aku........citer sket sahabat...

sedap smbal belacan ko....x tahan aku...

kisahwanida said...

mother in law...... wahai sahabat ku.....

mmg sedap.... aku tak tipu punye...kahkahkah

Sarid Derus said...

dot..
selama ni ko baca TTM punyer blog tu..ko ingat MIL n FIL tu aper la gamaknyer yek..???
takpe..tak tau tanya..itu sudah cukup baikkk..jgn mare..cheesee...

Sarid Derus said...

intan..lama ker lagi ko kat kg husb ko tuh..!! risau aku tengok..story makan jer..bawak2 ler mengucap...(mentang2 aku tak balik kg..huhuhu..!!)

kisahwanida said...

Jumaat balik la sarid..... Akupun risau gak ni. tengok makanan memanjang jer selera..... Tu yg tak leh stay lama ni

TopsyTurvyMum said...

kahkahakahakahakahakah!!

takper aku gelak panjang tu je sebab org tu blom ada MIL ngan FIL!

kalau aku 5-6 pinggan aku bedal!

pidOt said...

hantooooooooo ko nong!!!