Sunday, June 27, 2010

Kenduri kawen.....

Salam Petang Ahad......



Hari ni plan nak gi jalan2 ngan angah tapi cancell atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.... hehehe Last2 angah gi jln ngan boboy & kawan dia. Aku stay kat umah.



Aku sajer nak stori sikit tentang 2 kenduri kawen yg aku attend masa cuti sekolah dulu. Satu kenduri kat Pahang. Lagi satu kenduri kat Terengganu. Kedua-kdua kenduri ni yg samanyer sama meraikan pengantin baru...... Cara & budaya kedua2 negeri pantai timur ni bagi aku amatlah berbeza.



Kenapa berbeza......? adatlah kot..... Banyak bezanya..... aku list down sikit tuk pengetahuan korang....



1. Kenduri kat Pahang sangat meriah tapi kat T'ganu sedikit hambar (sori org T'ganu.... Org kg EDH)



2. Kat Pahang siap ada kompang sambut pengantin baru. Pastu ada karaoke. Bolehlah melalak time tengah hari yg panas terik tu...... Kat T'ganu..... senyap sunyi. Mungkin sbb wat majlis tu hari Jumaat kot....



3. Kat Pahang pengantin diarak...... Ada bunga manggar yang cantik. Kat T'ganu, ni kenduri menyambut menantu. Pengantin perempuan datang ngan family jer sbb pengantin lelaki tunggu kat umah dah. Depa tak datang sekali..... (Pelik gak aku).....



4.Bab makanan tu aku tak nak ckp apalah kan.....



Ni lauk kenduri kat Pahang. Makanan kg. Memang selera lah aku makan. Opps... lupa nak bg tau. Tu kerabu pucuk paku & gulai lemak rebung & perut. Pastu ada Kari daging & Ayam masak merah.

Lauk kat T,ganu aku tak snap sbb bile aku snap gmbar anak2 aku pun org pandang semacam jer...... Kat T'ganu nasi minyak. Lauk Gulai Daging, ayam masak merah & acar


Ni atas pelamin kat Pahang...... Baru aku perasan, anak aku pakai selipar je la..... hahahha


Ni pulak masa nak gi kenduri kat T'ganu.... Lain tak anak2 aku....? Dah di transform habis.... sampai Boboy pun kena pakai baju melayu dlm panas terik tu.... Kalau kotrang perasan dlm gmbr ni ada 6 org.... Anak akukan 5 Jer.... Sorang tu my SIL. Kat sini tak dapat ambik gmbr kat pelamin, sbb pelamin pun tadakkkkkk..........



Sbb dah di transform, aku bagi gmbar belakang sekali. Kat jeti ke Pulau Kapas. Tak pergi pun......


p/s: Pasni siap aku kena pelangkung ngan org T'ganu. Jgn EDH baca entry dah ler.... Tapi aku bukan mengata. Ni pandangan mata aku.......

4 comments:

pidOt said...

hehehe..

intan anak2 ko dah jd dua budaya bile g kenuri pahang..kepala memasing tonjeng2 belaka..smapai je kenuri kat ganu..wahhhhhhhhhhh!!!!ustazah gituuuuuuuuu!!

kelassssssssssssss......

wei..awat gmbo ko xde???hehehhe

kisahwanida said...

Aku yg tukang ambik gambo nyer.....

Bile nak hupdate ni....

Rindu nak gelak sorang2

pidOt said...

hmmm..nanti la aku hupdate eh.....tengah bz2 sket skrg....malam2 je tido awal..asyik penat2 badan jer....

kisahwanida said...

hari2 main bowling ker

Sunday, June 27, 2010

Kenduri kawen.....

Salam Petang Ahad......



Hari ni plan nak gi jalan2 ngan angah tapi cancell atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.... hehehe Last2 angah gi jln ngan boboy & kawan dia. Aku stay kat umah.



Aku sajer nak stori sikit tentang 2 kenduri kawen yg aku attend masa cuti sekolah dulu. Satu kenduri kat Pahang. Lagi satu kenduri kat Terengganu. Kedua-kdua kenduri ni yg samanyer sama meraikan pengantin baru...... Cara & budaya kedua2 negeri pantai timur ni bagi aku amatlah berbeza.



Kenapa berbeza......? adatlah kot..... Banyak bezanya..... aku list down sikit tuk pengetahuan korang....



1. Kenduri kat Pahang sangat meriah tapi kat T'ganu sedikit hambar (sori org T'ganu.... Org kg EDH)



2. Kat Pahang siap ada kompang sambut pengantin baru. Pastu ada karaoke. Bolehlah melalak time tengah hari yg panas terik tu...... Kat T'ganu..... senyap sunyi. Mungkin sbb wat majlis tu hari Jumaat kot....



3. Kat Pahang pengantin diarak...... Ada bunga manggar yang cantik. Kat T'ganu, ni kenduri menyambut menantu. Pengantin perempuan datang ngan family jer sbb pengantin lelaki tunggu kat umah dah. Depa tak datang sekali..... (Pelik gak aku).....



4.Bab makanan tu aku tak nak ckp apalah kan.....



Ni lauk kenduri kat Pahang. Makanan kg. Memang selera lah aku makan. Opps... lupa nak bg tau. Tu kerabu pucuk paku & gulai lemak rebung & perut. Pastu ada Kari daging & Ayam masak merah.

Lauk kat T,ganu aku tak snap sbb bile aku snap gmbar anak2 aku pun org pandang semacam jer...... Kat T'ganu nasi minyak. Lauk Gulai Daging, ayam masak merah & acar


Ni atas pelamin kat Pahang...... Baru aku perasan, anak aku pakai selipar je la..... hahahha


Ni pulak masa nak gi kenduri kat T'ganu.... Lain tak anak2 aku....? Dah di transform habis.... sampai Boboy pun kena pakai baju melayu dlm panas terik tu.... Kalau kotrang perasan dlm gmbr ni ada 6 org.... Anak akukan 5 Jer.... Sorang tu my SIL. Kat sini tak dapat ambik gmbr kat pelamin, sbb pelamin pun tadakkkkkk..........



Sbb dah di transform, aku bagi gmbar belakang sekali. Kat jeti ke Pulau Kapas. Tak pergi pun......


p/s: Pasni siap aku kena pelangkung ngan org T'ganu. Jgn EDH baca entry dah ler.... Tapi aku bukan mengata. Ni pandangan mata aku.......

4 comments:

pidOt said...

hehehe..

intan anak2 ko dah jd dua budaya bile g kenuri pahang..kepala memasing tonjeng2 belaka..smapai je kenuri kat ganu..wahhhhhhhhhhh!!!!ustazah gituuuuuuuuu!!

kelassssssssssssss......

wei..awat gmbo ko xde???hehehhe

kisahwanida said...

Aku yg tukang ambik gambo nyer.....

Bile nak hupdate ni....

Rindu nak gelak sorang2

pidOt said...

hmmm..nanti la aku hupdate eh.....tengah bz2 sket skrg....malam2 je tido awal..asyik penat2 badan jer....

kisahwanida said...

hari2 main bowling ker