Tuesday, June 1, 2010

Nasi Ayam Paduan Qaseh

Salam.....

Hari ahad lepas, dlm kesibukan aku menggosok 20 pasang baju tu, tetiba jer anakanda suruh masak nasi ayam. Sbnrnya planning tu memang dah ada tp aku ni malas sikit nak masak nasi ayam ni. Leceh..... Tapi bila anak2 dah mintak tu..... buat jugalah.

Nasi ayam ni macam2 cara org buat. Aku pun ada 2-3 style lah nak buat nasi ayam.......**** hehehe.... ckp mcm org teror masak jer****** Anyway, A million thanks for mi SIL chef Rohana Dollah frm Rohana Catering for the marvelous resepi ni....

Ni lah rupa nasi ayam yang aku dah masak hari ahad tu..... This plate is special dedicate for my EDH.... Sedap tak Bang, ayang masak nasi ayam ni......? Korang rasa apa jawapan EDH.....



Ni closed up..... aku memang suka close up kan gambar2 ni.....

Korang tengok tak ada salad dlm pinggan ni kan. Bukan sebab EDH tak makan salad tapi sebab sumer kedai kat selayang mogok tak jual salad hari ni........




Aku siap buat agar-agar lagi....... desert.... hahaha


Ni aku bagilah resepi tuk korang cuba lak.......
Bahan-bahan
1. 1 ekor ayam potong 4 ( tapi aku buat 1 1/2 ekor..... al-maklumlah anak ramai)
2. Sos tiram
3. 2 inci halia ( Halia byk sikit pun tak pe)
4. 5 ulas bwg putih
5. Garam secukup rasa
6. 2 sudu kicap pekat


Cara-cara membuat
Rebus ayam hingga separuh masak pastu toskan. Air rebusan jgn buang nanti nak buat sup.
Tumbuk halia & bwg putih. Gaulkan semua bahan dgn ayam dan perap selama 30 minit. Pastu goreng dgn api yg perlahan. jgn terlalu lama.

Bahan-bahan sos cili
1. 5 biji cili besar
2. 2 biji tomato
3. 10 ulas cili padi
4. 2 ulas bwg putih
5. Gula & garam secukup rasa

Cara penyediaan
Blender semua bahan. Guna air masak sbb sos cili tak perlu dimask.

Bahan-bahan kicap
1. Kicap cair
2. Kicap manis
3. Sos tiram
4. Sedikit minyak bijan5. 1/2 sudu kecil tepung jagung
6. 1 ulas bwg putih di ketuk

Cara Penyediaan

Tumis bwg putih hingga naik bau. Masukkan bahan 1-5. Kacau hingga mendidih. Pastu angkat

Bahan-bahan sup
Air rebusan ayam digunaka untuk buat sup. Cuma tambahkan 2 ulas bawang putih, batang celery, garam secukup rasa & 1 sudu kecil lada sulah. Lepas masak angkat & tutup. Goreng bawang dlm kuali asing hingga garing pastu masukkan bwg goreng ke dlm sup tadi. Bila nak hidang isi sikit daun sup.......


Bahan-bahan nasi
Aku guna 4 cwn beras. Masak mcm biasa cuma tambah kan daun pandan, 2 sudu stok ayam knor, sedikit garam. Pada masa yang sama tumiskan bwg merah & bwg putih bersama sedikit minyak & butter. Bila nasi dah mendidih masukkan bhn2 tumis tadi bersama beberapa titik minyak bijan


Timun, tomato & salad untuk sayur. Semua dah siap...... sedia untuk disantap.................
Bagi aku renyah nak buat tp sedap untuk menjamu selera....
Selamat mencuba!

4 comments:

pidOt said...

fuyoooooooooo..aku wangga..aku wangggaaaa sahabat aku!!!!!

bile nak ajak aku mkn kt rmh???

anak2 ko mesti sukerrr....hehehh

TopsyTurvyMum said...

aku pun ko kena jemput gakk nihh!!

Sarid Derus said...

bestnyer,,..lapor la pulok nengok gambo nih..!1

kisahwanida said...

Boleh....boleh...boleh... aku suker je jemput korang dtg makan kt umah aku tp......... umah aku kecik jer....... bile ek....?

Tuesday, June 1, 2010

Nasi Ayam Paduan Qaseh

Salam.....

Hari ahad lepas, dlm kesibukan aku menggosok 20 pasang baju tu, tetiba jer anakanda suruh masak nasi ayam. Sbnrnya planning tu memang dah ada tp aku ni malas sikit nak masak nasi ayam ni. Leceh..... Tapi bila anak2 dah mintak tu..... buat jugalah.

Nasi ayam ni macam2 cara org buat. Aku pun ada 2-3 style lah nak buat nasi ayam.......**** hehehe.... ckp mcm org teror masak jer****** Anyway, A million thanks for mi SIL chef Rohana Dollah frm Rohana Catering for the marvelous resepi ni....

Ni lah rupa nasi ayam yang aku dah masak hari ahad tu..... This plate is special dedicate for my EDH.... Sedap tak Bang, ayang masak nasi ayam ni......? Korang rasa apa jawapan EDH.....



Ni closed up..... aku memang suka close up kan gambar2 ni.....

Korang tengok tak ada salad dlm pinggan ni kan. Bukan sebab EDH tak makan salad tapi sebab sumer kedai kat selayang mogok tak jual salad hari ni........




Aku siap buat agar-agar lagi....... desert.... hahaha


Ni aku bagilah resepi tuk korang cuba lak.......
Bahan-bahan
1. 1 ekor ayam potong 4 ( tapi aku buat 1 1/2 ekor..... al-maklumlah anak ramai)
2. Sos tiram
3. 2 inci halia ( Halia byk sikit pun tak pe)
4. 5 ulas bwg putih
5. Garam secukup rasa
6. 2 sudu kicap pekat


Cara-cara membuat
Rebus ayam hingga separuh masak pastu toskan. Air rebusan jgn buang nanti nak buat sup.
Tumbuk halia & bwg putih. Gaulkan semua bahan dgn ayam dan perap selama 30 minit. Pastu goreng dgn api yg perlahan. jgn terlalu lama.

Bahan-bahan sos cili
1. 5 biji cili besar
2. 2 biji tomato
3. 10 ulas cili padi
4. 2 ulas bwg putih
5. Gula & garam secukup rasa

Cara penyediaan
Blender semua bahan. Guna air masak sbb sos cili tak perlu dimask.

Bahan-bahan kicap
1. Kicap cair
2. Kicap manis
3. Sos tiram
4. Sedikit minyak bijan5. 1/2 sudu kecil tepung jagung
6. 1 ulas bwg putih di ketuk

Cara Penyediaan

Tumis bwg putih hingga naik bau. Masukkan bahan 1-5. Kacau hingga mendidih. Pastu angkat

Bahan-bahan sup
Air rebusan ayam digunaka untuk buat sup. Cuma tambahkan 2 ulas bawang putih, batang celery, garam secukup rasa & 1 sudu kecil lada sulah. Lepas masak angkat & tutup. Goreng bawang dlm kuali asing hingga garing pastu masukkan bwg goreng ke dlm sup tadi. Bila nak hidang isi sikit daun sup.......


Bahan-bahan nasi
Aku guna 4 cwn beras. Masak mcm biasa cuma tambah kan daun pandan, 2 sudu stok ayam knor, sedikit garam. Pada masa yang sama tumiskan bwg merah & bwg putih bersama sedikit minyak & butter. Bila nasi dah mendidih masukkan bhn2 tumis tadi bersama beberapa titik minyak bijan


Timun, tomato & salad untuk sayur. Semua dah siap...... sedia untuk disantap.................
Bagi aku renyah nak buat tp sedap untuk menjamu selera....
Selamat mencuba!

4 comments:

pidOt said...

fuyoooooooooo..aku wangga..aku wangggaaaa sahabat aku!!!!!

bile nak ajak aku mkn kt rmh???

anak2 ko mesti sukerrr....hehehh

TopsyTurvyMum said...

aku pun ko kena jemput gakk nihh!!

Sarid Derus said...

bestnyer,,..lapor la pulok nengok gambo nih..!1

kisahwanida said...

Boleh....boleh...boleh... aku suker je jemput korang dtg makan kt umah aku tp......... umah aku kecik jer....... bile ek....?